Saturday, May 5, 2012

Azabnya Kehidupan Pemandu Motosikal


Hi Korang,

Mulanya aku nak drive je ke KL masa nak travel ke Genting Highland trip hari tuh but Mr Big cakap naik motor je dengan dia. Cepat sket sampai, lagipun dia tak nak anto aku pi stesen komuter Bangi ni pepagi kan.


Rasanya dah lama tak merempit dengan dia ke KL. Aku lebih prefer drive dari naik motor kan. Ktorg kuar rumah lebih kurang 7.15am camtu coz nak kena ado kat Wisma Genting tu kul 8.30am (ikut janji melayu) lah kan. Dah lama tak naik motor, rasa cuak pun ade. Naik-naik je kena adjust montot dulu, nak bagi selesa kan. Ktorg kan shrek dan princess Fiona, seat plak bukan main comey lagi. Ok dah cun baru leh jalan.

Keluar dari Bangi kira ok gak walaupun kereta banyak but still moving. Once masuk je highway dah sejuk plak, mata dah x leh nak bukak plak coz angin terlampau kuat. Stop kejap sarung sweater dan pakai spek hitam walaupun time tu bukan panas semedang pun kan.

Lepas je tol Sg Besi, kereta dah banyak dan dah mula berhenti2. Ini yang challenge sangat aku rasa. Kalau naik kereta tak de masalah kan. Beratur je lah. Bila naik motor, dah kena cilok-cilok plak. So lalulah between 2 cars. Memang terasa kecik sangat lorong tu, just nice lepas sebiji motor. Bila lalu sebelah lori dan bas lagilah seram. Diorg kan beso2 rasa macam nak termasuk bawah lori je.


Naik motor pun boleh jem gak, bila ada kereta cuba masuk laluan motor or block motor dari memotong kan. So kena lah stop sekejap2. Time nie aku boleh tengok gelagat driver kereta ni. Ada yang menyanyi2, cakap kat phone, check something kat phone dan yang sempat make-up pun hado gak mak neng! Ni mesti gara-gara bangun lambat kan itu yang tak sempat buat kat umah tuh. Sepanjang perjalanan tu memacam kerenah orang yang aku tengok, nak tergelak pun hado, nak marah pun ade gak.

Ktorg sampai Wisma Genting just nice kul 8.00am cam tu. Turun2 je Mr Big tanya, nak rempit lagi tak? I said no, no more rempit to KL pepagi ni coz sangat menyeramkan. Better naik kereta dan kalau tak nak jem kuarlah sesubuh mungkin kan.

Bagi aku ada baik buruknya naik moto ni. Depends on individu itu sendiri. Ada yang suka coz senang, cepat dan murah nak kemana-mana je dan ada jugak yang terpaksa naik motor coz itu je yang dia mampu pakai kan.

Aku tahu ramai geng2 bloggers ni kaki motor kan. So korang ni suka ke terpaksa guna motor ni. Cam Mr Big dia suke coz senang nak pi balik keje kan. Jimat plak tuh.




6 comments:

Fazrol said...

Suka naik motor sbb cepat dah jimat...
Lagipun, tak suka terpengrakap ngan jam...

hazman aka species1980 said...

cam aku terpaksa dan kena pakai motor sebab faktor ekonomi... hehehehe

Nurul Akmal said...

Naik moto memang best cepat je sampai.. Tapi takut... Pernah naik moto ngan adik.. Selalu kena marah ngan dia.. Sebab selalu pegang dia kuat.. Hehehehe

Syigim said...

bagus la posting ni, menulis dr kacamata pembonceng motosikal. kita yg xbiase ni, xkan tau ape yg diorang lalui saban hari kan. my husband kaki moto, tp mcm utk rekreasi je.. ;p

Myvitrd said...

wife pun tak bagi saya naik motor g koje.. risau... so motor memang park dkt opis sampai karat.. he3

KiD said...

saya menang motor!! dulu, saya lah champion.. tapi skrang ni tidak lagi,, hehehehee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails