Thursday, April 18, 2019

Promosi Buffet Ramadan 2019 ‘Riang Ria Ramadhan’ di Ibis Style Kuala Lumpur Cheras

Hi Korang, 

Ada lagi nak citer pasal Ramadan review ek 

Ini merupakan kali kedua kak lily jejakkan kaki ke Ibis Style Kuala Lumpur Cheras ni tau. La rupanya dekat bebenau dengan area office kak lily ni, tak yah nak WAZE sangatlah kan hehehehe


Ibis Styles Kuala Lumpur Cheras Hotel merupakan hotel bertaraf 3 bintang di Cheras yang mempunyai 156 bilik di seluruh 6 tingkat bangunan ini. Lokasi yang bersesuaian di Cheras hanya 15km ke KLCC dan 35 minit ke Subang Airport dan kalau korang nak tau yang hotel ini telah beroperasi dari tahun 2010. 






Berkonsepkan buffet ‘Riang Ria Ramadhan’, kali ni Ibis Style Kuala Lumpur Cheras mengalu-alukan kedatangan bulan Ramadan yang suci ini dengan pelbagai pilihan tradisional dan tempatan yang berwarna-warni yang bakal memenuhi selera para penghujung tak kira tua mahupun muda. 





Korang akan menikmati hidangan istimewa di Ibis Style ni, di antaranya Ayam Kampung Goreng Madu Perlis, Gulai Kambing Kerisik Darat Pulau Pinang, Daging Masak Merah Johor, Ikan Tenggiri Asam Pedas Melaka dan banyak lagi! 




Jangan lupa untuk meninggalkan ruang untuk pencuci mulut, termasuk Kuih Melayu tradisional, ABC, kuih dan buah-buahan segar. 


Untuk buffet ‘Riang Ria Ramadhan’ ni, ianya bermula dari 7hb Mei 2018 – 31hb Mei 2019 dari 6.30petang hingga 10.00 malam. 

Harga buffet ramadhan 2018 ni adalah 


EARLY BIRD : RM48nett, pembelian voucher dari 1hb April sekarang hingga 1hb Mei 2019 
Dan kalau korang beli 10 voucher, percuma 1 voucher tau 

Harga Walk In : RM59nett untuk dewasa dan RM41nett untuk kanak-kanak dan warga emas 

Untuk tempahan Buffet Ramadhan 2019 di Ibis Style Kuala Lumpur Cheras boleh hubungi di talian 03-9086 8888 

Jom kita ke :- 

Ibis Style Kuala Lumpur Cheras 
Jalan c180/1, 
Dataran C 180, 
43200 Cheras, 
Kuala Lumpur 
Tel: 03-9086 8888 


Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut : 

Laman Web: 

Facebook: 


Info sampingan lainnya: 
Parking yang luas di hadapan pintu masuk hotel. 
Ruang makan yang luas dan selesa.

Ok ini baru beberapa tempat buka puasa yang kak lily tulis, sebenarnya ada banyak lagi tau. 

Untuk nak tau lebih lanjut mengenai food review tahun 2019, peta destinasi, koodinat GPS, cara tempahan, no telefon, alamat dan PROMOSI harga terkini buffet Ramadhan 2019 so stay tune di blog Cik Lily Putih ni tau.


Wednesday, April 17, 2019

Fisherman's Friend Blackcurrant, Perisa Baru Ni Lah

Hi Korang,

Peminat anggur hitam pasti gembira menerima berita ini! Perisa anggur hitam yang menyegarkan kini boleh didapati dalam lozeng baharu Fisherman's Friend Blackcurrant. Menggabungkan perisa mental yang menjadi lambang keunggulan Fisherman's Friend dengan sentuhan kesegaran buah anggur hitam, lozeng terbaru ini pasti akan mendapat sambutan.


Lozeng Fisherman's Friend digemari oleh rakyat Malaysia dan terkenal kerana keupayaannya memberikan kesan kelegaan dan kesegaran nafas. Setiap pek lozeng Fisherman's Friend membawa ciri inovatif "Zip & Lock" (penutup zip), untuk memastikan setiap lozeng segar hingga yang terakhir! 

Selama ini, Fisherman's Friend telah memperkenalkan pelbagai produk untuk disesuaikan dengan keperluan pengguna, termasuk lozeng tanpa gula. Tambahan terbaru ini juga tidak mengandungi gula dan merupakan alternatif yang sesuai untuk mereka yang mahukan pilihan produk tanpa gula. 

Menurut Mohan Alagappar, Pengurus Besar GBA Corporation Sdn Bhd, pengedar eksklusif Fisherman's Friend di Malaysia, "Sebagai jenama yang terkenal dan mempunyai kedudukan global yang kukuh, kami komited untuk menawarkan produk yang segar dan menarik kepada pengguna. Dengan tambahan lozeng terbaru kami, pelanggan boleh menikmati manisan rasa buah-buahan yang segar dan juga mendapat kelegaan segera daripada kerengsaan tekak dan batuk. Sesungguhnya anggur hitam digemari oleh rakyat Malaysia, dan itulah sebabnya produk ini cepat menjadi kegemaran ramai!" 

Keluaran lozeng Fisherman's Friend yang melebihi lima billion setiap tahun di seluruh dunia dengan sentuhan kesegaran lozeng anggur hitam baharu masih didambakan, sama seperti lozeng Original Fisherman's Friend yang pertama dicipta di England pada 1865. 


Lozeng Fisherman's Friend Blackcurrant boleh didapati di semua pasar raya hiper, pasar raya, kedai serbaneka, kios stesen minyak dan kedai farmasi di seluruh Malaysia. Produk dijual pada harga jualan yang disyorkan RM4.20 untuk pek 25g. 

Semua produk Fisherman's Friend disahkan halal. 

Fisherman's Friend diedarkan secara eksklusif di Malaysia oleh GBA Corporation Sdn Bhd. Buat masa ini, GBA menguruskan banyak jenama terkenal dengan kerjasama rakan niaga dari seluruh dunia, yang kebanyakannya merupakan pemimpin jenama dalam kategori tertentu.





Tuesday, April 16, 2019

Lima Alatan Yang Anda Perlukan Untuk Tingkatkan Rutin Penjagaan Oral


Hi Korang,

Kesihatan Oral merupakan penunjuk yang penting terhadap kesejahteraan, kualiti hidup dan kesihatan secara keseluruhannya. Jika anda tidak menjaga kesihatan oral dengan betul, anda berisiko mengalami masalah nafas berbau, penyakit gusi, gigi, gusi sensitif, kaviti dan kehilangan gigi (rongak).

Berita baiknya, semua isu ini boleh dicegah. Guardian, peneraju rantaian produk kecantikan, kesihatan dan penjagaan peribadi Malaysia mempunyai cara untuk membantu rutin asas penjagaan oral harian anda.



Asas Penjagaan Oral

Gosok gigi anda sekali pada waktu pagi dan malam selama dua minit setiap sesi menggunakan berus gigi yang lembut dengan kepala bersaiz kecil dan sederhana[1], bersama ubat gigi berflorida. Pegang berus gigi pada kedudukan 45 darjah menghala ke arah gusi.[2] Gosok seluruh permukaan gigi (bahagian sisi dan permukaan mengunyah di atas). Guardian mempunyai berus gigi yang anda perlukan untuk rutin penjagan oral ini. Cuba “Guardian Activ’ Care Giant Head Toothbrush” dengan bulu lebih banyak untuk membersih permukaan lebih luas dengan lebih pantas. Sementara itu, “Guardian Ecolo Green Tea Toothbrush” pula lebih mesra alam. Anda juga boleh membawanya ke mana-masa sahaja dengan “Guardian Dental Travel Kit”. Ia memang ideal untuk digunakan ketika bercuti, boleh diisi ke dalam beg tangan, beg gimnasium dan laci meja bersama penutup berus gigi yang bersih. Jadi, anda boleh memberus gigi apabila perlu sepanjang hari. 

Penjagaan Oral yang Lebih Menyeluruh

1.    Flos Gigi Korang!

    Memberus gigi setiap hari hanya membersih tiga daripada lima permukaan gigi anda. Tingkatkannya ke satu tahap lebih tinggi dengan membersihkan celah-celah gigi menggunakan berus interdental atau flos.[3] Flos penting untuk mencegah penyakit gusi. [4] “Guardian Activ’ Care Dental Floss Mint” ideal kerana ianya kecil, padat dan muat di dalam poket  dengan perisa pudina yang menyegarkan.

2.    Flos Pencungkil Gigi untuk Pembersihan yang lebih Menyeluruh

   Jika anda tidak boleh melakukan flos sepenuhnya, gunakan “Guardian Floss Toothpicks”     untuk menanggalkan plak dan sisa makanan di celah-celah gigi dan di sekitar garis gusi       secara efektif, terutama di kawasan yang sukar dicapai. Ia hadir dalam bungkusan satu      persatu, jadi anda boleh menyimpannya di dalam beg tangan atau poket seluar untuk        membersihkan mulut dengan pantas selepas menikmati hidangan tengah hari. 

3.    Fishbone Toothpicks (Pencungkil Gigi Tulang Ikan) apabila makanan melekat di celah-celah gigi

    Cuba “Guardian Fishbone Toothpicks” baharu yang sangat baik untuk mengeluarkan sisa makanan yang melekat di celah-celah gigi dengan lembut. Tip pro: Lakukan regim penjagaan oral anda di dalam bilik air atau secara bersendirian.

4.    Selesaikan masalah nafas berbau dan Plak dengan Pembersih Mulut

Pembersih mulut boleh meningkatkan rutin penjagaan oral harian anda kerana ia boleh menjangkau kawasan yang tidak boleh dicapai oleh berus gigi dan flos. Ambil sedikit dan kumur dalam tempoh 30-40 saat dengan bibir ditutup rapat. Kemudian buang dan jangan telan. Sesetengah produk pembersih mulut memiliki kandungan anti-bakteria untuk membantu mengurangkan masalah nafas berbau dan plak.[5] Gunakan “Guardian Fresh Mouth Six Action Mouthwash” untuk nafas lebih segar, mengurangkan plak, menguatkan gigi, menggalakkan gusi yang lebih sihat dan memulihara mineral pada enamel.

5.    Bersihkan Lidah Anda

Plak terdiri daripada satu lapisan yang mempunyai jutaan bakteria.[6]  Kita sering kali lupa untuk membersihkan lidah. Membersihkan lidah merupakan satu rutin kebersihan oral harian yang penting.[7] Gunakan “Guardian Tongue Cleaner” untuk membantu menghilangkan lapisan dan sisa makanan daripada lidah.


Bagi menggalakkan lebih ramai orang untuk meneroka alat penjagaan oral, Guardian akan mengadakan peraduan Beyond Basic Comment & Win” di laman Instagram dan Facebook bermula 14 April hingga 21 April 2019. Anda hanya perlu komen tentang apakah alat penjagaan oral yang ingin anda terima dan ia mungkin menjadi milik anda. Sepuluh pemenang bertuah akan menerima pek permulaan Beyond Basic Oral Care daripada Guardian bernilai RM40 setiap satu.

Tingkatkan rutin anda dengan Guardian Oral Care untuk kesihatan oral yang menyeluruh.  

Boleh didapati di semua cawangan Guardian dan e-stor Guardian.




[1] The Toothbrush. (1991). The Journal of the American Dental Association, 122(2), 2–5.doi:10.14219/jada.archive.1991.0373 
[7] Christen, A. G., & Swanson, B. Z. (1978). Oral hygiene: a history of tongue scraping and brushing. The Journal of the American Dental Association, 96(2), 215–219.doi:10.1016/s0002-8177(16)30453-6 
QR/2019/MY159r1





Monday, April 15, 2019

Promosi Buffet Ramadan 2019 'Bazaar Ramadhan' Di Marriot Putrajaya

Hi Korang, 

Kita sambung lagi citer buffet ramadan ni ek

Kali ni kak lily nak tunjukkan gambar-gambar makanan yang membuatkan korang akan teruja untuk makan, makan, dan makan hehehehhe


Zest Lifestyle Restaurant akan membawakan korang kepada perjalanan masakan kegemaran yang popular dari generasi ke generasi. Terdapat pelbagai hidangan tradisional dan istimewa yang pasti akan menggembirakan rasa lelah selepas hari puasa yang panjang. Antara menu-menu enak pada tahun ini ialah "Tujuh Kawah Wak Lan, Ikan Bakar Pasar Kinabalu, Satay Kajang, Rojak Rojak Segala Rojak, Hidangan Timur Tengah dan banyak lagi. 

Menu Tujuh Kawah Wak Lan









Itulah tujuh kawah makanan tempatan kita ermm ada lagi ni...









Terdapat banyak ‘LIVE’ Station pada buffet Ramadan kali ini yang di pertontonkan di bahagian ruang makan. 

Tempat makan durian oulls, tempat merokok kat belakang sana tuh hah

Terdapat juga persembahan pemuzik modern untuk menghiburkan para tetamu dan surau dan kawasan merokok yang luas di sediakan untuk kegunaan para tetamu 


Untuk buffet ‘Bazaar Ramadhan’ ni, ianya bermula dari 6hb Mei 2019 – 4hb Jun 2019 dari 6.30petang hingga 10.00 malam. 

Harga buffet ramadhan 2019 ni adalah 

EARLY BIRD : RM100nett dewasa dan RM60nett (kanak-kanak 5-12 tahun) pembelian voucher dari sekarang hingga 5hb Mei 2019 

Harga Walk In : RM130nett dewasa dan RM80nett (kanak-kanak 5-12 tahun) 

Untuk tempahan Buffet Ramadhan 2019 di Marriot Putrajaya boleh hubungi di talian 03-8949 8888 ext 1013 / 1028 / 1029 ataupun boleh Whatsapp ke 012-3930172 

Pakej Bilik Dan Berbuka Puasa 2019 

Deluxe Room Single I Twin 
RM 503.90 nett per room per night 
(6 May - 4 June 2019) 

Pakej termasuklah: 

• 2 Days/ 1 Night stay in a Deluxe Room 
• Sahur Mini Buffet at Zest Lifestyle Restaurant 
• Buka Puasa Buffet at Zest Lifestyle Restaurant 
• Scheduled Shuttle to IOI City Mall. 

Jom kita ke: 

Zest Restaurant 
Marriot Putrajaya Hotel 
IOI Resort City 
Putrajaya 

Phone: +60 3 89498888 
Fax:+60 3 89498999 


Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut : 

Laman Web: 

Facebook : 

Instagram :


Jangan lupa TAG dengan hashtag
#marriottputrajaya 
#bazaarramadhanmarriott 


Info sampingan lainnya: 
Parking yang luas di hadapan pintu masuk hotel. 
Ruang makan yang luas dan selesa.



Ok ini baru beberapa tempat buka puasa yang kak lily tulis, sebenarnya ada banyak lagi tau. 

Untuk nak tau lebih lanjut mengenai food review tahun 2019, peta destinasi, koodinat GPS, cara tempahan, no telefon, alamat dan PROMOSI harga terkini buffet Ramadhan 2019 so stay tune di blog Cik Lily Putih ni tau.



Botaneco Garden Guardian ‘Selesaikan Masalah Rambut dan Kulit Korang’ Diinspirasikan daripada Alam Semula Jadi


Hi Korang,

Belum jumpa penyelesaian yang tepat untuk masalah rambut atau kulit anda? Mahukan formulasi yang diinspirasikan daripada alam semula jadi yang baik terhadap kulit, rambut dan alam sekitar? Botaneco Garden sedia membantu anda!

Botaneco Garden merupakan satu jenama penjagaan diri yang dikonsepkan, dibangun, dihasil dan boleh didapati secara eksklusif di Guardian. Ia mempunyai 57 produk yang terdiri daripada syampu, perapi, serum rambut, minyak rambut, rawatan rambut, buih mandian, skrub badan, body butter, krim badan, losyen badan, krim tangan serta rangkaian produk bayi.    

Produk kecantikan yang holistik ini diinspirasikan daripada kebaikan alam semula jadi dan diperbuat daripada adunan ramuan botanical yang inovatif dan sofistikated serta minyak yang disahkan eco. Semua produk Botaneco Garden diuji dan terbukti dari segi dermatologi, formulasinya dipastikan supaya bebas daripada bahan-bahan kimia spesifik yang berbahaya demi menawarkan penyelesaian kecantikan yang berasaskan daripada alam semula jadi.



Botaneco Garden mengikuti “trend” penjagaan diri global. Jadi, jenama ini memberi penekanan terhadap ramuan semula jadi kerana kandungan semula jadi dan organik sememangnya diterima baik terutama oleh pengguna lebih muda. Jenama ini menjadi perintis kepada formulasi ‘bebas daripada’ yang pastinya selari dengan mereka yang mengutamakan kesihatan dan menjalani gaya hidup aktif.

Penyelesaian Botaneco Garden sesuai untuk semua orang kecuali mereka yang mempunyai alahan dan memerlukan produk preskripsi khusus. “Sebab itulah kenapa kami yakin untuk menyatakan bahawa Botaneco Garden dapat menyelesaikan masalah anda,” Kata Pengurus Jenama, Jenama Kesihatan & Kecantikan Sendiri, Malaysia & Brunei, Guardian Health & Beauty Sdn. Bhd., Michelle Yeap.



Terdapat lima kategori produk di bawah jenama Botaneco Garden iaitu Inca Inchi yang menggunakan Inca Inchi[1] dan Aloe Vera sebagai ramuan utama. Rangkaian Organic Argan and Olive Oil, rangkaian Trio Oil yang menggunakan Babassu Oil, Baobab Oil dan Chufa Oil yang eksotik dan terkini, rangkaian Organic Chia Seed Oil and Honey Extract. Terdapat juga rangkaian produk Botaneco Garden Baby yang menggunakan ekstrak chamomile organik dan “colloidal oatmeal” untuk penjagaan kulit bayi yang lembut.

Rangkaian Botaneco Garden Organic Chia Seed Oil and Honey Extract

Anda pasti sudah melihat kelebihan biji chia dan madu sebagai pelembab dalam Instagram. Botaneco Garden telah menformulasikan kebaikan ramuan-ramuan ini ke dalam satu rangkaian produk yang ideal untuk kulit dan rambut yang sangat kering. Ia diperkaya dengan minyak benih chia dari Jerman untuk membantu mengembalikan dan mengekalkan kelembapan semula jadi rambut dan kulit. Manakala ekstrak madu organik dari Perancis pula menawarkan lapisan perlindungan untuk kulit dan rambut yang sihat.[2]

Dalam formulasi kosmetik, madu membantu melegakan dan memberi kesan perapi kepada rambut, memastikan kulit kekal muda serta memperbaiki kelihatan kedutan dan mengawal pH[3]. Sementara minyak benih Chia merupakan ramuan berusia berkurun lamanya yang telah digunakan semula ke dalam aplikasi kosmetik dan nurtisi pada hari ini[4]. Ia menawarkan perapian kulit dan mengembalikan asid lemak yang membantu mempercepatkan mekanisma baik pulih kulit, mengurangkan masalah kehilangan air trans epidermal dan kering ke atas semua jenis kulit[5].

Rangkaian penjagaan rambut Botaneco Garden Chia Seed Oil & Honey merangkumi Botaneco Garden Chia Seed Oil & Honey Shampoo, perapi dan minyak rambut yang ideal untuk rambut kering dan rosak kerana ia melembab dari dalam untuk rambut yang subur, lembut dan licin. Ia juga menambah baik keanjalan dan pengurusan rambut. Pada masa yang sama membantu mengembalikan rambut asal yang berkilat.

Rangkaian buih mandian dan badan Garden Chia Seed Oil and Honey termasuklah  cucian badan Botaneco Garden Chia Seed Oil and Honey, losyen badan dan krim tangan. Rangkaian mandian dan badan membantu melindungi serta menyegarkan kulit selepas seharian beraktiviti..  

Rangkaian Botaneco Garden Trio Oil  

Menggunakan 100% minyak yang disahkan eco – Minyak Babassu, Baobab dan Minyak Chufa untuk melembabkan. Setiap produk dalam rangkaian Botaneco Garden Trio Oil menampilkan lima bahan pelembab – tiga minyak utama dan dua lagi dipilih atas fungsi spesifik mereka untuk rambut dan kulit. Ini merupakan rangkaian produk paling besar yang dibahagikan kepada Smooth & Silky, Repair & Strengthen and Anti-Dandruff untuk rambut. Manakala Gentle Cleansing, Whitening, Moisturising, Refresh & Soothe, Soften & Moisturise and Relaxing pula untuk mandian dan penjagaan kulit.

Rangkaian Botaneco Garden Organic Argan & Virgin Olive Oil

Rangkaian produk premium ini menggunakan minyak argan yang digunakan secara tradisional di Morocco. Ia boleh ditemui di dalam banyak produk kecantikan mewah kerana ia kaya dengan pati asid lemak dan kandungan anti-oksidan. Apabila ditambah dengan Minyak Zaitun Dara, ia menawarkan Omega 6 & 9 kepada kulit dan rambut. Ramuan ini telah digunakan sejak berkurun lamanya sebagai pemangkin kecantikan tradisional. Ia boleh didapati dalam Moisturising and Nourishing, Replenishing, Smooth & Shiny, Radiant Exfoliating Bath dan Skin Repair Body Lotion.

Rangkaian Botaneco Garden Organic Inca Inchi & Aloe Vera

Diformulasikan dengan minyak Inca Inchi yang disahkan eco, ia membantu mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit. Manakala Aloe Vera Leaf Juice melembab dan melegakan kulit. Ia digabungkan dengan dua pati minyak untuk memberikan manfaat yang terbaik.

Rangkaian Botaneco Garden Baby Organic Chamomile & Oatmeal

Formulasi unik yang menggabungkan ekstrak Chamomile organik untuk melegakan kulit bayi yang lembut dengan “colloidal oatmeal” organik bagi membantu melindungi batasan kulit serta 100% minyak zaitun yang disahkan eco untuk melembabkan kulit. Ia boleh didapati sebagai mandian dari kepala hingga ke kaki (Head to Toe Wash), losyen badan (Body Lotion) dan krim wajah & badan (Facial & Body Cream).



“Kami dengar banyak kebimbangan tentang kondisi rambut dan kulit menerusi akaun Instagram kami, mybotanecogarden. Sebab itulah sepanjang April ini, Botaneco Garden akan menunjukkan bagaimana ia dapat membantu anda (got you covered) dengan cara memberikan cadangan penyelesaian untuk rambut dan kulit melalui akaun Instagram kami, mybotanecogarden.

“Bagi menghargai mereka yang ingin mendapatkan pandangan kami untuk produk yang lebih lembut dan berinspirasikan alam semula jadi, kami akan menghadiahkan produk Botaneco Garden yang memenuhi keperluan kepada 50 orang pemenang bertuah. Sila kunjungi laman Instagram kami untuk mengetahui bagaimana Botaneco Garden boleh menyelesaikan masalah anda,” kata Michelle Yeap.



[4] Oil of Chia, Jojoba Growers & Processors, Inc., Apache Junction, Arizona, 1990. - Ayerza (h), R. J Am Oil Chem Soc (1995) 72: 1079. https://doi.org/10.1007/BF02660727




Sunday, April 14, 2019

Mulakan Tabiat Makanan Sihat Sejak Kecil dengan Pasta Organik Alce Nero untuk Kanak-kanak


Hi Korang,

Terdapat pelbagai feadah yang boleh diperolehi dengan memulakan diet organik yang sihat untuk anak-anak sejak dari kecil.

Istilah ‘organik’ bermaksud makanan tersebut merupakan hasil sistem perladangan yang tidak menggunakan baja buatan manusia dan racun serangga ke atas tanaman, makanan aditif kepada haiwan ternakan, penggunaan radiasi serta organisma yang telah diubahsuai secara genetik[1].

Kajian menunjukkan manfaat diet seimbang adalah merangkumi makanan organik yang diiktiraf kerana ianya tidak mempunyai bahan kimia daripada racun serangga. Kandungan bahan kimia ini berkemungkinan boleh memberi impak negatif ke atas tumbesaran fizikal dan otak kanak-kanak.   



Walaupun jumlah hormon dan bahan kimia di dalam makanan bukan-organik adalah kecil, kajian menunjukkan ianya masih berkemungkinan tinggi boleh menjejaskan pertumbuhan neorologikal dan tingkah laku jika anak-anak terdedah padanya dalam jangka masa yang panjang. Malah wujud juga kaitan di antara pendedahan racun serangga terhadap maklum balas refleks neonatal, psikomotor, perkembangan mental serta gangguan hiperaktif yang boleh mempengaruhi tahap tumpuan kanak-kanak[2].

Selain itu, wujudnya keperluan untuk menukar diet anak-anak anda kepada makanan organik adalah untuk mengurangkan pendedahan terhadap organofosfat, sejenis racun serangga neurotoksik yang boleh menyebabkan aktiviti di dalam sistem saraf pusat dan periferal menjadi lebih pasif dalam kadar yang signifikan. Bahan ini boleh didapati dalam banyak makanan bukan-organik yang komersialkan [3].

Rasional untuk memilih diet yang lebih organik, terutama bagi kanak-kanak sememangnya jelas. Biarpun begitu, kanak-kanak mempunyai kecenderungan sendiri yang secara lazimnya lebih gemar kepada makanan snek yang mengandungi pewarna berkimia, berperisa tiruan ataupun makanan segera yang telah diproses. Haih.

Salah satu strategi yang efektif untuk ibu bapa praktikkan adalah dengan memupuk tabiat memakan makanan sihat sejak dari usia kecil, terutama sekali makanan organik. Bak kata pepatah, “melentur buluh, biarlah dari rebungnya”. Kaedah ini memerlukan pendekatan yang kreatif daripada ibu bapa yang akhirnya boleh membantu anak-anak untuk lebih cenderung kepada makanan yang lebih baik, sekali gus memastikan mereka untuk sentiasa memilih makanan yang sihat.

Alce Nero, jenama peneraju dalam kalangan pengguna yang peka terhadap alam sekitar dan kesihatan ada di sini untuk membantu golongan ibu bapa memulakan tabiat pemakanan sihat, organik dan sedap menerusi Pasta Alphabet Organik dan Pasta Bentuk Kenderaan Organik yang sangat bagus dan comel.

Konsep makanan dari ladang-ke-meja Alce Nero dapat dilaksanakan melalui rangkaian peladang organiknya, membantu dalam penghasilan makanan yang lebih sihat. Penambahan baharu ke dalam rangkaian makanan organik tulen dari Itali ini adalah disahkan 100% organik oleh Undang-Undang Kesatuan Eropah dan Perladangan Organik JAS di Jepun,  

Memasukkan Sayur-sayuran ke dalam Diet Kanak-kanak

Pasta Organik Alce Nero untuk kanak-kanak mengandungi kepingan huruf sayur bayam hijau dan tomato merah kering yang organik. Kanak-kanak gemari huruf-huruf berwarna dan akan berseronok menyusun sebelum memakannya, tanpa menghiraukan sayur-sayuran yang ada di dalamnya.

Lama-kelamaan, mereka akan sukakan rasa makanan organik dan tidak lagi takut untuk makan sayur-sayuran! Minda mereka juga akan dirangsang dan boleh mengenali huruf-huruf yang pastinya membantu meningkatkan kemahiran membaca. Makan secara sihat dan mulakan kemahiran membaca dengan Pasta Organik untuk Kanak-kanak Alce Nero!



Makanan Organik Mesra Kanak-kanak

Kanak-kanak gemar menikmati pasta dengan sos tomato. Oleh itu, Alce Nero adalah sebuah jenama penyelamat untuk perihal itu – dengan menawarkan makanan organik yang mesra kanak-kanak. Untuk menyediakan Pasta Alphabet Organik Alce Nero, ikut sahaja arahan yang disediakan dan pada masa sama panaskan Sos Tomato Pasta Alce Nero di dalam periuk.

Bergantung kepada penerimaan anak-anak anda terhadap sayur-sayuran organik dan protein, tambah bahan-bahan yang mereka sukai. Kemudian, letakkan sos ke atas pasta berkenaan. Anda juga boleh meletakkan sedikit keju di atas hidangan yang enak ini dan lihat wajah ceria anak anda. Sos Tomato Pasta Alce Nero sememangnya sedap dan boleh menjadi perisa yang enak kepada pasta organik anda untuk sesi masakan yang singkat!

Mahu menjadikan waktu makan lebih menyeronokkan, ibu bapa boleh berseronok bersama anak-anak dengan meminta mereka mengeja perkataan menggunakan huruf-huruf, atau mengenal pasti kenderaan berbeza yang membentuk pasta berkenaan. Mereka pasti bergembira dengan aktiviti tersebut sambil menikmati Pasta Alce Nero untuk Kanak-kanak yang dapat membantu mereka membentuk tabiat makan makanan organik sejak usia muda, selain mengukuhkan mesej bahawa makanan organik juga sedap dan menyeronokkan!

Ibu bapa di Malaysia kini boleh menggunakan produk-produk Alce Nero dengan yakin kerana ia telah disahkan Halal oleh badan persijilan rasmi yang diiktiraf JAKIM.

Untuk resepi makanan yang sihat, unik dan organik yang boleh anda nikmati bersama si kecil, sila layari laman web https://alcenero.asia/recipes.html dan laman Facebook https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/.


[1] https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/organic
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247335/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25983063