Tuesday, October 17, 2017

Crab Factory @ SS2 Petaling Jaya, Makan Ketam Guna Tangan Je

Hi Korang,


Kalau ada orang makan ketam atau apa seafood guna sudu dan garfu memang hebat la ek, kagum benau dah kak lily rasa ni hehehehhe merepek jelah kan


Kepada geng-geng kaki makan dan sewaktu dengannya kak lily nak kongsikan satu tempat makan best di kawasan SS2 Petaling Jaya ni. Itulah tempat tuh memang sibuk dan jem je tapi ada banyak sungguh kedai makan yang best-best situh ek dan salah satunya adalah Crab Factory.

Ya ampun siapa yang tak suka dengan ketam kan, yum yum yumm even orang yang ada penyakit gout pun mesti nak rasa sket kalau di offer makan ek. 



Kalau nak tau Crab Factory ni menawarkan hidangan makanan laut segar yang daripada dalam dan luar negeri. Pendek kata segala jenis seafood ada termasuk pelbagai jenis ketam, maklumlah nama pun Crab Factory so haruslah banyak jenis ketam. 

Menu di Crab Factory ni kemain banyak sampai nka citer pun takut tak abis so akak lily citer apa yang kak lily makan ek, yang lelain tuh nanti kak lily letak menu je kat bawah ek


Set Menu Seafood Sedap Crab Factory


Untuk set menu seafood ini terdiri dari 3 pakej iaitu:

Crab Lover Shiok (2 – 3 pax) berharga RM149.70/set [49.90/pax]

Crab Lover Party (4 – 5 pax) berharga RM299.50/set [59.90/pax]

Crab Lover Giler (7 – 9 pax) berharga RM539.10/set [59.90/pax]

Crab Lover Giler
Geng Giler #1 dengan Sos Signature Southern Bang di tambah Topping Cheesey
Geng Giler #2 dengan Sos Salted Egg

Bagi kak lily cam ni lagi senang nak order kan, crystal clear. Senang nak paham, berapa harga, berapa orang makan kan hehehhe



Kat sini, makanan semua di hidangkan di atas meja, di lambak cam tuh je tapi beralaslah meja tuh takkan takde alas plak. Di siapkan apron plastik sekali supaya tak kena baju kita ek, nak guna glove plastik pun boleh tak haruslah pakai tangan baru asyik masyuk.



Crab Lover Giler
Geng Giler #1 dengan Sos Signature Southern Bang di tambah Topping Cheesey

Di dalam set ni ada 2 Meat Crab XL, King Whit Prawn, Squid Mussels, Hamaguri Clams, Corn dan Broccoli. Pedas –pedas jugak sebab kak lily bukan kaki pedas tapi lagi pedas lagi sedap sebenarnya.


Crab Lover Giler
Geng Giler #2 dengan Sos Salted Egg

Set ni pula ada 2 Meat Crab XL, Mini Lobster, Freshwater Prawn, Jumbo Sweet Prawn dan Corn. Set tambahan lain korang dapat juga adalah Fried Chicken Wing, Fried Mantao, Fried Squid Tentacles dan Shallot Rice. Yang ni tak pedas at all, sedap berlemak hehehe

Jaga-jaga tau jangan salah pilih sebab kalau salah pilih terkena set yang pedas menangis ooo itu bagi yang kaki tak makan pedas la kan

Shell On dengan Sos Garlic Butter

Korang juga boleh pilih hidangan Ala Carte yang kita ikut timbang. Disebabkan hari tu ramai, so ktorang tambah set Shell On bersama dengan kuah Garlic Butter jadi untuk tak pedas. Satu lagi set Ala Carte yang kitaroang ambil Freshwater Prawn dengan sos Jamba Jamba dan Cheesey Topping atasnya. Yang ini memang sangat pedas gila tak sesuai untuk kanak-kanak orang dewasa pun ada yang tak tahan pedasnya.

Freshwater Prawn dengan Sos Jamba Jamba tambah Topping Cheesey

Fried Squid Tentacles

Fried Chicken Wing

Fried Mantao

Pilihan minuman pula tak de yang fancy-fancy pun cuma ada Ribena Soda, Orange Mojito, Honey Lemon, Ice Lemon Tea dan soft drink. Okla kang nanti tak tau yang mana satu nak rasa kan, so makan je ketam tuh ek




Ermm ok kan makan di Crab Factory ni, bagi kak lily harganya bersesuaian dengan bahan yang dipersembahkan. Lagipun semua orang tau yang makanan laut ni mana ada yang murah, even beli kan pasar pun harga ketam sekilo dah dekat RM40 ek. Ok lah kalua ambil set menu ni sebab kita dah boleh budget 

Dah tuh apa lagi nak fikir, jom kita ke:

Crab Factory – SS2, PJ
21, Jalan SS2/64, 
47300 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia.

Tel: 03- 7865 5850


(Landmarks : Sebaris dengan Restoran Pelita dan sebelah farmasi Guardian)

Waktu Operasi:

Selasa-Khamis: 11.30am – 10.30pm
Jumaat-Ahad: 12pm – 11pm
Isnin: TUTUP






Untuk info lanjut mengenai menu dan cara tempahan, korang boleh check it out di

Laman web : 

Facebook : 

Instagram : 

Moh kita ke Crab Factory SS2 ye untuk nikmati hidangan ketam yang enak lagi menyegarkan.











Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com


Monday, October 16, 2017

Ayamas Kitchen Ready To Eat Bloggers Party

Hi Korang,

Tak abis-abis dengan party ek kak lily ni.

Yelah orang dah jemput of courselah kita kena datang kan, kang merajuk then terus tak nak jemput kita lagi hehehehe


Wow datang lagi ke Ayamas Kitchen HQ di Glenmarie ni, ada product launch Ready To Eat (RTE) keluaran terbaru dari Ayamas Kitchen ni.

Produk Sedia-DiMakan atau Ready To Eat (RTE) ini merupakan makanan sejukbeku yang telah pun di masak dan cuma di masakkan sebelum di makan. Alah senang cakap, keluarkan dari fridge dan panaskan je dalam microwave then terus ngappp

Normally orang-orang yang senantiasa sibuk macam kak lily ni memang memerlukan produk sebegini, yelah korang balik kerja pun dah malam, nak masak kang kena makan tengah malam plak kang gemuk plak kan.

So solusinya produk Ready To Eat (RTE) ni jelah.

Yelah makan pun berdua je bukan apalah nak masak bebanyak kan. Eh lagi satu, bukan sekadar makan malam even makan tengahari pun boleh, sibuk nau meeting sampai terbabas waktu makan tengahari kan, nak keluar satu hal lagi so panaskan je produk Ready To Eat (RTE) ermm terus ngapp..


Ada 3 pilihan menu makanan Ready To Eat (RTE) keluaran Ayamas Kitchen ni iaitu

RTE Nasi Kandar Ayam Masala

RTE Briyani Bukhara Ayam

RTE Nasi Pilaf Ayam Mentega


Rafiq Moosa, Ketua Pegawai Operasi, KARA Holdings Sdn Bhd, pengendali Kedai Ayamas. Katanya ada lagi menu-menu lain yang akan dipasarkan, sekarang dalam proses R and D lagi.

Cara Menyediakan Produk Sedia-Di Makan

Ermm senang je, keluarkan dari peti sejuk dan biarkan ia seketika dalam 2 minit. Gunakan garfu dan tebuk beberapa lubang pada penutup plastik. Masukkan ke dalam ketuhar dan panaskan selama 4 hingga 5 minit.

Keluarkan dan terus sajikan.

Senangkan!!

Nasi Kandar Ayam Masala

Briyani Bukhasa Ayam

Nasi Pilaf Ayam Mentega

Dapat kak lily rasa ketiga-tiga hidangan ni sekali pada masa tuh. Yelah event waktu tengahari so of courselah time perut lapar, ermm rasa kaw-kaw lah semua sekali hehehhe… kuat makan betul memasing-masing kak lily tengok.

Pilihan kak lily haruslah nasi pilaf ayam mentega sebab rasanya mengancam betul tekak kak lily lagipun ayam dan nasinye memang sesuai di hidangkan sekali, kombinasi mantap


Harga bagi produk Ready To Eat (RTE) adalah:-

Nasi Kandar Ayam Masala – RM7.90

Briyani Bukhasa Ayam – RM8.50

Nasi Pilaf Ayam Mentega – RM8.50

Produk sedia-dimakan ini boleh didapati di semua kedai Ayamas di seluruh Malaysia. Untuk lebih info tentang Kedai Ayamas, anda boleh lawait www.kedaiayamas.my ataupun ke www.facebook.com/AyamasRoasters/










Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Saturday, October 14, 2017

M Motel Meru, Ipoh – Dekat Dengan MAPS Park.

Hi Korang,

Tau tak yang Movie Animation Park Studios (MAPS) yang kat Ipoh tuh sangat-sangat berdekatan dengan M Motel Meru, Ipoh ni?

Itulah kak lily pun baru tau ni hah!


M Motel Meru adalah di antara hotel bajet yang sesuai di rekomenkan kepada korang yang bakal tiba di Ipoh . Terutama sekali jika MAPS Park antara list wajib pergi (MAPS Park iaitu taman tema animasi pertama di Asia) . 

Lokasi yang strategik dan behampiran dengan MAPS Park. Nak cari barang-barang seperti pakaian , makanan, minuman atau barang asas seperti berus gigi, sabun, ubat gigi atau sebagainya tak perlu risau kerana pasaraya Mydin berdekatan saja dengan hotel ini. Selain itu terdapat pelbagai deretan kedai atau restoran untuk anda menjamu selera. 


Satu yang ingin kak lily highlightkan di sini “Jangan di lihat pada luaran saja , lihat juga pda dalaman ”

Kenapa akak lily cakap cam tuh ? 

Walaupun diluar bangunan M Motel Meru berwarna pink dan kelihatan seperti motel sebenarnya tidak. Luaran sahaja sepertoi motel tetapi fasiliti yang disediakan seperti berada di hotel . 

Jom tengok bilik -biliknyaBilik M Motel Meru , Ipoh 




Setiap bilik yang ada menyediakan fasiliti yang basic untuk kegunaan seperti meja yang dilengkapi dengan cerek elektrik, cawan, teh dan kopi, TV pun LCD kan , dilengkapi dengan aircond gak tau.


Peti ais wajib ada sebab takut tengah lapar nak minum air sejuk ke boleh ajer. Comel pula mini fridge letak di bawah meja nie


Bilik di sini ada katil single, twin mahupun Queen bed. Ada juga 2-3 unit yang mempunyai connecting door. 


Toiletnya memang terbaik . Warna putih dan sedikit corak hitam menceriakan . Simple but cantik. Sejuk mata memandang. jangan tengok kecil camnie tak ada heater, ada tau.


Harga bilik kat sini serendah RM39 satu malam hingga paling mahal RM99 sahaja. Kak lily syorkan korang booking / tempah dulu sebelum datang sebab takut karang penuh pula. Lupa nak inform yamg hotel ini tiada lif dan jangan risau dia 2 tingkat ajer so untuk korang yang budget boleh saja menginap di sini. 


Untuk informasi dan promosi terkini tentang M Motel Meru layari

Facebook M Motel Meru : www.facebook.com/mmotelatmeru/

Alamat Motel : 

M Meru Motel,
Jalan Meru Utama A2, 
No. 18 & 20, 
Ipoh Perak

Google Map: M Motel at Meru

Telefon: 013-4143 488








Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Friday, October 13, 2017

FoodSaver Vacuum Sealer V3840 Dari 11street

Hi Korang,

Selalunya balance makanan yang korang masak untuk makan malam korang buang ke simpan? 

Macam akak lily ni hah, eh simpanlah. Penat masak sedap-sedap tapi di buang begitu je kan. Ermm kualitinya cam ne plak kann, korang boleh pastikan elok ke segar ke boleh makan lagi ek. Kang sakit perut dah naya ek.


Hari tuh akak lily diperkenalkan dengan FoodSaver, teknologi yang dibawakan khas oleh portal 11street sebagai alternatif cara penyimpanan makanan agar lebih lebih selamat dan segar. Produk keluaran khas dari Visionary Solutions ini cukup popular dikalangan masyarakat dunia, yang mana dikatakan kajian di US mendapati dari 10 rumah, 8 daripadanya mempunyai FoodSaver.

Kenapa kat umah kak lily tak de pun menda alah canggih ni ek. Huahauhauhauahua (terus rasa nak nangis tepi bucu katil ni hah)

Kehebatan FoodSaver ini tidak dinafikan dan produk ini sebenarnya telah dianugerahkan sistem pengedap vakum # 1 dunia - sistem pemeliharaan makanan revolusioner - tersedia secara eksklusif.

biji kopi yang telah divakum kan

Untuk pengetahuan korang FoodSaver Vacuum Sealer V3840 yang canggih ini mampu mengekalkan kesegaran hasil atau makanan yang dimasak hingga 5 kali lebih lama. 

Kemain bagus ek!!

Ketua Pegawai Operasi 11street, Chuljin Yoon berkata: "Laporan pada tahun 2015 mendapati bahawa rakyat Malaysia membazir kepada 15,000 tan makanan harian. Oleh itu, perkongsian dengan Solusi Visionary akan memberikan pengguna dengan pilihan mampan untuk menguruskan inventori makanan mereka dengan harapan dapat mengurangkan pembaziran makanan dan berpotensi membantu isi rumah berjimat sehingga RM12,000 setahun"


Di samping itu, penemuan baru-baru ini menunjukkan bahawa rantau Asia Pasifik berkembang menjadi dominan pasaran untuk penggunaan makanan segar. Pada tahun 2015, penyelidikan Nielsen melaporkan bahawa rantau Asia Pasifik sedang bersiap ke arah pemakanan dan gaya hidup sihat.

"Gaya hidup sihat yang hidup melalui pilihan makanan cepat menjadi norma dalam masyarakat kita, dan ini ditunjukkan oleh pertumbuhan perkhidmatan penghantaran makanan yang sihat dan penggunaan hasil segar. Walaupun makanan tabiat penggunaan terus berubah, ada jurang di pasaran dapat mendidik pengguna cara yang terbaik untuk memelihara makanan mereka. FoodSaver memperkenalkan penyelesaian kepada jurang ini, untuk pelanggan kami menikmati makanan segar mereka untuk tempoh yang lebih lama" tambah Yoon.

Executive Director of Visionary Solutions,, Lim Pei Yan berkata, "Dengan FoodSaver, kami berharap para pengguna boleh terus mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil hasil segar, yang kini boleh bertahan sehingga 5 kali lebih lama dengan teknologi FoodSaver. "

Merintis kaedah baru - vakum pengedap - FoodSaver dilengkapi dengan teknologi canggih untuk membuat penyimpanan mudah dan tahan lama realiti. Dengan FoodSaver, apa yang biasanya bertahan selama 6 bulan boleh dibekukan sehingga 3 tahun. Dan paling penting ianya dapat mengekalkan tekstur makanan itu seperti baru dimasak.


"Apabila pengguna beralih ke arah membeli-belah dalam talian untuk semua keperluan pembelian mereka, kami menyedari keperluannya rakan kongsi dengan pasaran dalam talian utama seperti 11street untuk menerokai pangkalan pasaran yang lebih luas ini. Kolaborasi ini menapakkan produk FoodSaver di pasaran dan memudahkan pelanggan untuk mencari produk yang dapat meningkatkan gaya hidup mereka, walaupun dengan cara pemeliharaan makanan" tambah Lim.


Di pelancaran itu juga turut hadir ialah Chef Celebrity Nik Michael Imran,salah seorang peserta dari MasterChef Malaysia 2011, Chef Nik telah membuat demonstrasi memasak dua resipi kesukaannya iaitu gulungan mayung telur asin dan Smoked Duck Carbonara. Berkongsi pengalaman tentang dunia masakan Chef Nik Imran berkata :

"Kesegaran adalah faktor utama yang diambil berat ketika menyiapkan hidangan yang baik. Untuk mencapai matlamat ini, saya hanya akan menggunakan sumber bahan-bahan terbaik dan paling segar di pasaran"


Vacuum Sealer V3840 FoodSaver teknologi efisien serba boleh yang boleh digunakan dengan pelbagai pembalut vakum, balang dan penutup botol, beg vakum, bekas vakum makanan. Ini bagi pengguna dapat memelihara makanan mereka dengan lebih baik dan mengekalkan kesegaran yang berpanjangan.


Vacuum Sealer V3840 FoodSaver boleh didapati pada 11street pada harga bermula dari RM1,359 dari 2 Oktober -22 Oktober 2017. 

Untuk maklumat lanjut, sila lawati









Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Thursday, October 12, 2017

WHITTAKER’S CHOCOLATE Bloggers Party

Hi Korang,

Pepagi lagi kak lily dan Mr Big ke Starling Mall bagi Whittaker’s Chocolate Bloggers Party ni. 

Alah bukan party yang kaw-kaw pun lah, its actually mengenai Whittaker’s Chocolate yang merupakan coklat terbaik di dunia keluaran dari New Zealand.


Kalau korang nak tau, Coklat di Whittaker kesemua produknya di proses di satu-satunya kilangnya di Porirua, New Zealand dan ianya merupakan pengeluar utama satu-satunya coklat di New Zealand yang memastikan kualiti yang baik dari segi bahan dan cara pembuatannya.

kemain lagi memasing ek, hyper lepas makan coklat tau

Meh sini akak Lily kongsikan sejarah Whittaker’s chocolate ni ek.

Whittaker telah ditubuhkan lebih daripada 120 tahun yang lalu oleh J.H. Whittaker, dan kini diuruskan oleh Whittakers generasi ketiga, adik beradik Andrew dan Brian. Generasi akan datang Whittakers, abang dan kakak Matt dan Holly, bekerja dalam perniagaan masing-masing sebagai Ketua pasaran antarabangsa dan Pengurus pemasaran.

Kandungan coklat Whittaker kesemuanya berstatus Halal dan mempunyai pelbagai perisa yang terdapat pada in 200g Blocks, 50g Slabs, 50g Chunks and Mini Slabs. Jualan paling tinggi adalah perisa Almond Gold dan juga beberapa perisa lain seperti Creamy Milk Block, 72% Cocoa Dark Ghana, Dark Almond dan Dark Peppermint.

Coklat Whittaker buatan New Zealand, negara dipercayai jenama paling di minati oleh penggemar coklat dan ianya telah berkembang ke pasaran Asia, dan kini boleh didapati secara meluas di China, Asia Utara, dan Asia Tenggara.

Seperti biasa, sedikit kata-kata aluan daripada Mr Matt Whittaker, yang merupakan pewaris bagi generasi keempat coklat Whittaker’s ni. Kalau akak lily jadi dia mesti bangga sebangganya lah kan. Bisnes wariasan turun temurun lepas tuh terkenal satu dunia plak tuh. 

Humble je Matt Whittaker’s ni

marilah beli coklat saya, murah-murah dan sedap tau

“Our core focus on producing quality, world-class chocolate is why we think we have been voted New Zealand’s Most Trusted Brand for six years in a row,” kata Matt Whittaker. 

Yeah acara pun bermula.

baru dapat sampul dah happy, padahal huahauha

Ktorang ada ala-ala Whittaker’s scavenger hunt ni, kitaorang kena mengenal pasti coklat-coklat keluaran Whittaker’s yang terdapat di Jaya Grocer ni. Hah pening-pening nak matchkan jawapan ek. 

tengoklah memasing ek

penat lantai ni pekerja Jaya Grocer ni mop ek, diaorang siap standby untuk mop tau

ntah betul ke iddok Diya, kita submit jelah kan

Sekejap salah, sekejap betul. Kak Lily partner dengan blogger Diya Pink so gamatlah lagi kat lorong coklat tuh dek ketawa ktorang huahauhauha.

camno korang nak tembak, semua sama je kan hhehehe

Lepas 20 minit, ada lagi tugasan kedua pulak iaitu mengenai pasti jenis coklat dan namanya. Hah bab makan ni memang kak Lily terrer tapi nak kenal pasti rasa tuh yang payah sket. Mau 5-6 keping makan then baru dapat teka yang mana satu coklatnya heheehehe. Ini kelakar sebab yang mana tak abis makan, k lily suruh Mr Big makan so berkeping-kepinglah dia makan sampai kenyang.



Sementara nak tunggu keputusan, kami dapat saksikan demonstrasi masakan menggunakan coklat Whittaker’s ni dari Chef Faizah, eh orang kuat Whittaker’s ni tau. Leka gak di buatnya 



Ingatkan kami tak kena masak rupanya ada tugas lain lagi hehehe tapi bukan memasak lah cuma kena deco cupcakes dengan bahan-bahan yang diberikan. Hah mengekek-kekek ketawa memasing melihat hasil kerja sorang sorang, of courselah kak lily punye simple je janji boleh makan sudah.


Memang tak sangka betul team kak Lily dan Diya menang task yang Blind Test tuh, hahahaha tak sia-sia makan coklat berkeping-keping untuk pastikan rasa yang sebenar. Dapatlah coklat Whittaker’s yang sedap tuh sebeban, wah I love Whittaker’s 


Anyway, nak bagi korang ni yang Whittaker’s akan berkerjasama dengan Ben’s Independent Grocer yang terletak di Ikano Power Centre untuk memberikan secara PERCUMA iaitu mini Whittaker’s chocolate slab bagi setiap cawan kopi yang di beli. Promosi ini bermula dari 12th – 15th October, so first come first serve basis la ye.


Kalau ada rezeki, terjumpa korang kat memana dan kak lily bawak plak coklat Whittaker’s ni bolehlah bagi korang rasa ek








Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com