Wednesday, May 22, 2019

Buka Puasa Di Luar

Hi Korang, 

Sepanjang 17 hari kita berpuasa ni, most of the time kak lily buka puasa di luar. 

Tak kiralah dekat kampung ke, hotel ke, restoran ke, umah adik-beradik ke kan tetap buka di luar. Seriously tahun ni memang terlampau banyak invite yang kak lily tak mampu nak tolak. 

Biasalah client ajak buka, kengkawan ajak buka, family ajak buka. Lepas tuh client bukan sorang dua ramai plak. Kengkawan plak banyak jenis so banyak open tablenyer 

Ermm apa-apa pun itu semua rezeki kan 

Seronoknya buka di luar ni salah satunya sebab kita dapat meet up new people dan dapat gain some knowledge and experience from them. Actually makan tuh tak delah banyak mana pun tapi sembang je lebih kan. Inilah masanya kita nak catch up dengan kengkawan kita, borak pasal past, present dan future life masing-masing 

Kalau korang perasan kat Instagram kak lily, korang akan nampak betapa ramai sekali ktorang makan sama, jadinya macam-macam citer pasti diborakkan hehehhehe seronok tuh. 

ni sebab nak abiskan voucher so kite pilah dengan bebudak ni hah

sebab lama tak jumpa so kita buka kat luar, panjang sembangnya sampai nak kene halau dengan orang-orang banquet hahahaha

sebab lama tak jumpa Aerian lebih 10 tahun so kita buka sesama, ajak bebudak ni hah

sebab ada event so kita pun buka sesama dengan bebudak media

sebab ada event, so kita buka kat luar dari kl sket heehe

Cuma yang kak lily nak tekankan kat sini, tak salah nak buka di mana-mana pun asalkan korang ada budget, sebabnya kak lily ada perasan ada orang complain kat twitter harga buffet Ramadan ni semakin ridiculous, sekepala sampai RM200, budak kecik RM80 sorang. 

Yesza itu memang betul pun. 

Tapi pokok pangkalnya budget, kalau ada rezeki lebih bulan Ramadan ni nak belanja family members kita so why not makan di hotel alah bukan setiap hari pun. Kekadang company memang ada budget untuk belanja staff or client kan, so haruslah hotel tempat yang di tuju. 

Memang ada restoran yang tawarkan buffet Ramadan pada harga macam RM30 or RM40 or RM60 even RM25 pun hado tapi pilihan makanan pun pada harga yang di tawarkan, kekadang kita pentingkan keselesaan. Ni kalau sampai nak lalu ke buffet line pun sempit penuh dek kerusi orang cam ne plak kan. 

So terpulanglah kepada korang ye yang tentukan. 

Kalau rasa tak de budget so kita masak je kat rumah senang, jimat tak pun ke bazaar Ramadan tapi bazaar pun sesetengah tempat harga makanan pun ala-ala yahudi jugakkan. 

Jangan complain, rezeki masing-masing. 

Kak lily lain case ye, kami memenuhi undangan client sajor hehehhe sebab tuh hari-hari memang makan luar huahauhauahuaa 


Ermm petang ni buka di mana ek??









Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Sunday, May 19, 2019

Leather Bag SPA,Hantar Beg Korang Untuk Nampak Cantik Di Hari Raya Ini

Hi Korang,

Bila dah nak raya ni memacamlah kita nak prepare kan.

Selain dari baju raya, kasut raya ermm handbag pun haruslah baru dan cantik lah kan, yelah nak pi beraya mesti nak nampak anggun dan bergaya.

Tapi kalau bajet kita tak de untuk handbag raya so cam ne plak?

Takkan nak berhabis duit plak untuk satu bag tuh ermm handbag lelama kan hado so why not kita guna je balik. 

Tapi tak cantiklah, kulit dia cam berlapuk plak 


Ermm jangan bimbang, kak lily nak bagitau yang korang boleh cantikkan beg-beg korang ni ke Leather Love Spa tau. 

Yesza para staff di Leather Love Spa yang sedaya upaya untuk mencantikkan beg-beg kesayangan korang ni tau untuk kelihatan cantik, segar dan berwajah baru. 

Hanya RM99 sahaja setiap beg. Mudah, murah dan lebih jimat so takdelah korang pening-pening nak fikirkan bajet beli handbag baru hehehehe

Hubungi 012-2217094 atau 016-6223138 untuk hantar beg korang ke 'Leather Love Spa' hari ini.






Thursday, May 16, 2019

Resepi Ramadan serta Raya yang Sedap, Cepat & Mudah daripada Ayam Brand™

Hi Korang

Ramadan bakal tiba tidak lama lagi dan diikuti oleh sambutan Hari Raya sebulan kemudian. Sahur dan iftar sepanjang Ramadan, diikuti oleh sambutan Eid sememangnya dapat mengumpulkan sanak-saudara dan rakan-taulan untuk menikmati hidangan tradisional, di samping meneroka makanan baru yang enak. Bagi kebanyakan orang, hidangan istimewa adalah yang dimasak di rumah. 


Ayam Brand™, terkenal sebagai produk yang sihat, mudah dan bebas bahan pengawet telah menghasilkan lapan resepi menarik. Ini termasuklah hidangan tradisional kegemaran ramai, selain resepi mudah dan cepat yang boleh dibuat oleh sesiapa sahaja. Resepi-resepi ini seimbang dari segi rasanya yang sedap dan pemakanan sihat. 

Donburi sardin yang mudah dan sedap bersama nasi lemak hanya menggunakan enam ramuan untuk dihasikan. Masak nasi dengan santan Ayam Brand ™, air, daun pandan dan garam di dalam periuk nasi. Kemudian hidangkan dengan sardin Ayam Brand ™ di dalam minyak zaitun. Siap.


Anda pasti tidak puas makan sebiji bebola nasi perang tuna. Sediakan pada malam sebelumnya dan letakkan di dalam peti sejuk. Masukkan ke dalam oven untuk mencairkan keju dan membuatkan bahagian luarnya garing. Bakar, jangan goreng dan ia sedia untuk dimakan dalam masa hanya 10 minit. 

Membuat Kek Ikan Thai mungkin kedengaran sukar, tetapi Ayam Brand ™ menjadikannya lebih mudah. Kisar semua ramuan seperti Ayam Brand™ Tuna di dalam air dan santan sehingga pekat, masukkan daun bawang dan ketumbar, kemudian buat bentuk bujur dan masukkan ke dalam peti ais. Selepas siap, layurkan dengan minyak masak kelapa Ayam Brand™.


Udang Masak Kunyit ialah masakan yang menjadi kegemaran banyak keluarga. Versi Ayam Brand dihasilkan dengan menggorengnya bersama rempah-ratus, pada masa yang sama mengekalkan rasanya yang sedap berkrim. Hanya memerlukan masa selama 15 minit untuk disediakan, hidangkan bersama nasi atau roti pita. 

Roti Jala dengan Sardin akan memberikan rasa sedap sebagai sebahagian daripada hidangan Hari Raya anda. Manakala Coconut Cornflake Cookie dan Kuih Talam pula pasti memuaskan hati mereka yang gemarkan makanan manis. 

Bagi puding roti dan keju tradisonal sempena Ramadan dan Raya pula, apa kata ubah resepi itu dengan Ayam Brand™ Coconut Milk dan kurma? 

Boleh disediakan dan dibakar dalam masa 25 minit, ia sangat enak apabila dihidangkan bersama ais krim atau sos coklat. 

Rangkaian lengkap produk Ayam Brand™ yang sihat dan mudah boleh didapati di kedai runcit di seluruh negara. Sila layari laman web http://www.ayambrand.com.my/recipes-video untuk mendapatkan lebih banyak resepi Ramadan dan Hari Raya.


Roti Jala With Sardines

· 250g flour
· 250ml water
· 4 eggs lightly beaten
· 1 and 1/2 teaspoon salt
· 1/2 teaspoon turmeric powder
· Ayam Brand Coconut Cooking Oil 
· 270ml Ayam Brand Coconut Milk
· 1 can Ayam Brand Sardines in Tomato Sauce 

MIXING

Put the sifted flour and the salt in a mixing bowl and make a well in the middle of the flour. In another mixing bowl, whisk coconut milk, water and eggs together until fully mixed.
Now, take this mixture and pour it into the well in the other mixing bowl and mix from the middle. For the Jala's famous golden colour, add in the turmeric and stir.

COOKING

Heat up a wide flat non-stick saucepan.
Use a special roti jala mould. Fill it with the batter and go in a circular motion and keep the heat at medium. Once the roti jala is cooked, remove it from the pan. 

On a flat surface, add two spoonsful of mashed sardines on to the roti jala and roll carefully. 


Roti Kukus Santan (Coconut Milk Bread and Butter Pudding)

· 250g Butter, melted
· 10 slices plain sliced bread, sliced half (please use normal sliced bread like by Gardenia or Massimo as this what is normally used by Malaysians)
· 4 eggs
· 2 cup of dates, pitted and sliced
· 60g caster sugar
· 4 Tbsp Desiccated coconut, lightly toasted
· 1 tsp Orange, finely grated zest
· ½ tsp Vanilla extract
· 350 ml Ayam Brand Coconut milk

COOKING

1. Butter a baking dish (ideally, 4 slices of bread should fit in the dish in one layer).
2. Butter all 8 slices of bread on both sides and sit 4 in the dish. 
3. Sprinkle with half of the dates and half the toasted coconut.
4. Whisk the eggs, sugar, orange zest,vanilla and coconut milk together and pour 1/3 of the mixture over the bread.
5. Lay on the next 4 slices of bread, sprinkle with the remaining coconut and dates. Pour on the remaining egg mixture.
6. Press the bread down gently into the cream mixture.
7. Bake for 20 to 25 minutes, until the custard has set. Insert a sharp knife or toothpick to check – it shouldn’t be too moist.
8. To serve, simply scoop the pudding onto a plate and scatter with fresh cream or chocolate sauce.


Udang Masak Kunyit 

1/2 kg prawn, cleaned but keep the skin. 
1 litre Ayam Brand Coconut Milk 
1 cup of water 
2 tbsp coriander, crushed 
1 tbsp fennel seeds, crushed 
1 ginger, crushed 
1 cm galangal, crushed 
1 cm of turmeric, crushed 
5 tbsp chilli pepper 
2 tamarind 
Salt as needed 

COOKING

1. Heat a medium size pot. 
2. Pour in the coconut milk. Add the coriander, fennel seeds, ginger, galangal, turmeric and chilli pepper. 
3. Add the tamarind and water. Let it boil and stir carefully. 
4. Pour in the prawn. Season with salt. 
5. When the prawn is cooked. Remove from heat and serve. 

Wednesday, May 15, 2019

Promosi Buffet Ramadan 2019 di Halaman Shah Alam

Hi Korang,

Kebetulan ahad lepas tak de kemana pun berbuka puasa, kawan lama kak lily ajak berbuka puasa di Shah Alam. Ermm nasib hari minggu tak jem petang, kalau hari kerja malas gak nak pi hhehehehe 


Dahulunya dikenali sebagai Intekma Resort dan Convention Centre. Di bawah Pengurusan baru, Syarikat Sikulipat Sdn. Bhd merupakan pengendali dua lokasi majlis untuk sebarang acara. 

Marquee Tent terbesar di Lembah Klang yang dikenali sebagai HALAMAN SARI yang boleh memuatkan 1000 orang tetamu atau HALAMAN BESTARI iaitu sebuah dewan banquet kami yang bertaraf hotel memuatkan 500-800 orang tetamu. 

Disebabkan ktorang park di bahagian bawah so kenalah berjalan kaki naik ke atas bahagian marque tent ni. Cantik tersergam indah bila tengok dari jauh. 










Terbahagi kepada 2 bahagian, di sebelah dalam tuh pelbagai menu utama lauk pauk kampung yang ‘tempting’ dibuatnya, ermm sabar pleaseee. 





Pilihan appetizer dan dessert pun awesome jugak tau. Banyak yang boleh dipilih hehehhe 

Di sebelah hadapannya pula terdapat gerai-gerai yang menghidangkan masakan panas seperti kambing bakar, ikan bakar, kuay teow, mee goreng, roti john dan banyak lagi. 








Untuk buffet Ramadan ni, ianya bermula dari 10hb Mei 2019 – 2hb Jun 2019 dari 6.30petang hingga 9.00 malam. 

Harga buffet ramadhan 2019 ni adalah 

Harga Walk In : RM60nett (dewasa) dan RM30nett termasuk 6% SST (kanak-kanak 5-12 tahun) 

Pakej Keluarga : RM160nett (2 dewasa dan 2 kanak-kanak) 

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, sila hubungi :- 

Tel :
1)011 - 3215 5555 (Sales Office)
2) 019 - 930 9606 (Ismail)
3) 019 - 393 3160 (Nora)

Email: sales@halaman.com.my


Jom kita ke: 

Halaman Shah Alam
Ground Floor, Block 1,
Intekma Resort & Convention Centre, 
Persiaran Raja Muda,
Section 7, Shah Alam Selangor


Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut : 

Laman Web: 

Facebook Page :
www.facebook.com/halaman

Instagram : 
www.instagram.com/halaman.shahalam



Ok ini baru beberapa tempat buka puasa yang kak lily tulis, sebenarnya ada banyak lagi tau. 

Untuk nak tau lebih lanjut mengenai food review tahun 2019, peta destinasi, koodinat GPS, cara tempahan, no telefon, alamat dan PROMOSI harga terkini buffet Ramadhan 2019 so stay tune di blog Cik Lily Putih ni tau.


Monday, May 13, 2019

Promosi Buffet Ramadan 2019 'Limpahan Lautan’ di Kuala Lumpur International Hotel

Hi Korang, 

Kak lily ingatkan bila dah bermula bulan puasa ni dapatlah berehat-rehat kat rumah berbuka puasa dengan mr Big ermm tidak ye hehehhehe.. Ada je jemputan buka puasa sana-sini meraikan dengan mereka yang kurang upaya, yang memerlukan dan macam-macam lagi. 

Kebetulan jumaat lepas, mr Big pun buka di luar bersama-sama rakan officenya so kak lily pun ambil kesempatan untuk berbuka puasa bersama-sama kengkawan jugak lah. 

sebab suka goreng pisang so kak lily beratur kat sini dulu hehehe

Ktorang memilih untuk berbuka puasa di Toppot Cafe Kuala Lumpur International Hotel betul-betul di tengah bandaraya Kuala Lumpur. Sekali sekala tukar angin kan apa salahnya. 

Dengan bertemakan ‘Limpahan Lautan’ yang merangkumi Masakan Kampung Sejati dan warung ‘shellout’ sememangnya menyajikan sesuatu yang istimewa terutama buat mereka yang cintakan hidangan 'seafood'. Yesza sedap tuh seafood, one of my favourite tuh. 

Meh kak lily tunjukkan beberapa jenis berbuka yang mampu membuatkan korang lapooo kan 

Hidangan yang sentiasa menjadi tarikan adalah 'shell out". 




Untuk 'Shell Out' disini ditawarkan 2 jenis kuah/sos. Samada suka yang pedas mahupun sos krim 


Nampak ikan bakar, kemain lagi ek siap dengan ais asam dan kicap pedas awesomeeee 

Di antara hidangan menu-menu kampung yang tersediakan di buffet ramadan ni: 









Ada sambal udang, gulai nenas masak bersam ikan kering, rendang daging, rendang ayam dan banyak lagi. Oh ye, menu bertukar setiap hari ye so tak delah korang makan menu yang sama je kan. 

Kaunter makanan yang lelain yang bila korang tengok rasa terliur jugak kan hehehhee 

Aneka sambal

aneka kerabu

gerai nasi ayam

bubur-bubur manis

i like this, goreng-gorengan








Bahagiakan bila dapat berbuka sama sahabat handai ek!

Sedikit info untuk korang..

Pelbagai insentif dan promosi ditawarkan bagi memeriahkan promosi tahun ini seperti Promosi Diskaun Kredit Kad, Pakej Bilik Mesyuarat Percuma, Pakej berkumpulan, pakej Ahli Facebook, Pakej Penajaan, Baucer Pra-bayar dan Set Pakej Katering 'Take- Away’. Untuk mendapat keterangan lanjut tentang promosi ini, boleh berhubung dengan Puan Sharifah Sharina Wafa, Pengurus Jualan & Pemasaran ditalian 019 2772882 atau layari www.klitel.com.my

Makan berlima penuh semeja hah ahahahaha

Disamping itu, pihak hotel juga menyediakan Moreh secara percuma setiap hari kepada para jemaah yang menunaikan Sembahyang Terawikh di surau hotel. Bagi kemudahan pelanggan, pihak hotel juga ada menganjurkan sembahyang Maghrib, Isyak and Tarawikh secara berjemaah di surau yang akan dipimpin oleh Imam Bertauliah yang dijemput khas. 


Untuk buffet ‘Limpahan Lautan'  ni, ianya bermula dari 10hb Mei 2019 – 2hb Jun 2019 dari 6.30petang hingga 9.00 malam. 

Harga buffet ramadhan 2019 ni adalah 

Harga Walk In : RM69nett (dewasa) dan RM34.50nett termasuk 6% SST (kanak-kanak 5-12 tahun) 

Untuk warga emas dan penginap (tetamu) hotel akan diberikan diskaun sebanyak 50% daripada harga buffet yang ditawarkan. 

Disamping itu, terdapat jua persembahan solo dari artis veteran ‘Roy- Ratnaku’ setiap hari Selasa dan Rabu bermula jam 8.00 malam sehingga 10.00 malam. 

Kaunter Zakat Fitrah juga ada dibuka di lobi hotel bermula pada 20 Mei – 02 Jun 2019 dan sudut pameran yang dikendalikan oleh pegawai PPZ dari 20-25 Mei 2019.


Jom kita ke: 

Kuala Lumpur International Hotel
78, Lorong Haji Hussein Dua, 
Off Jalan Raja Muda Abdul Aziz, 
50300 Kuala Lumpur


Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut : 

Laman Web: 

Facebook Page :
www.facebook.com/klihotel

Instagram : 
www.instagram.com/klihotel





Ok ini baru beberapa tempat buka puasa yang kak lily tulis, sebenarnya ada banyak lagi tau. 


Untuk nak tau lebih lanjut mengenai food review tahun 2019, peta destinasi, koodinat GPS, cara tempahan, no telefon, alamat dan PROMOSI harga terkini buffet Ramadhan 2019 so stay tune di blog Cik Lily Putih ni tau.