Thursday, February 25, 2021

Adakah KITSUI Bahaya?

Hi Korang,

Masalah kesihatan??

Ishk tak semestinya sakit jantung, kencing manis, darah tinggi jer masalah kesihatan yang korang boleh fikirkan ada lagi masalah kesihatan yang lelain seperti muka kusam, kaki lenguh-lenguh, susah nak membuang, kulit berminyak dan banyak lagi.

Masalah-masalah ini bukanlah di kategorikan sebagai penyakit yang teruk tapi kalau di biarkan berlarutan, ianya boleh di jadikan punca ke arah yang lebih kronik hingga sampai menyusahkan orang-orang di sekeliling korang.

Cara mengatasinya dengan senantiasa mencuba produk-produk kesihatan yang ada di pasaran.


Untuk itu, Kitsui memperkenalkan pelbagai jenis produk kesihatan untuk para wanita di luar sana yang mengalami masalah kesihatan terutamanya masalah kulit. 2 produk yang kak lily akan kongsikan kepada korang adalah Kitsui Korean Whitie + Plus Tomato dan Kitsui Belloss Fiber


KITSUI™ Korean White +Plus Tomato

Produk kecantikan yang berasaskan buah tomato.


Kita semua maklum akan kebaikan buah tomato terhadap kulit wajah kerana dikatakan tomato dapat melindungi kesihatan kulit daripada sinaran matahari dan menghasilkan pro-kolagen, yang berfungsi mengekalkan struktur kulit bagi membuatkan individu kelihatan awet muda dan cerah.

Selain itu, tomato juga mengandungi vitamin A yang mempunyai sangat penting untuk sistem imun, kulit dan penglihatan.

Bahan-bahan yang terkandung di dalam Kitsui Korean White + PLUS Tomato adalah :

Tomato

Ianya berfungsi bagi:-

Membantu menyerap lebihan minyak pada wajah yang menyebabkan jerawat.

Mengurang dan memudarkan bintik hitam pada wajah
Mengecilkan liang pori kulit wajah.

Camu-Camu

Ianya berfungsi bagi:-

Meningkatkan pengeluaran pro-kolagen, bagi membaiki struktur kulit wajah.
Sebagai anti-oksidan berkesan menghalang penuaan
Membantu kulit lembap dan berseri.

Acerola

Ianya berfungsi bagi:-

Kandungan vitamin C pada buah acerola juga dapat mencerahkan kulit dengan menyebarkan pigmen-pigmen menjadi lebih merata

Dapat menghasilkan kekenyalan, kekuatan, dan kelenturan pada kulit.

Acelora telah dibuktikan boleh menentang proses penuaan sel-sel, membantu menghindarkan kulit berkedut.

Di antara kebaikan mengamalkan KITSUI™ Korean White +Plus Tomato ini adalah:

-Membantu menyerap lebihan minyak pada wajah yang menyebabkan jerawat.
-Mengurang dan memudarkan bintik hitam pada wajah
-Mengecilkan liang pori kulit wajah.
-Meningkatkan pengeluaran pro-kolagen, bagi membaiki struktur kulit wajah.
-Sebagai anti-oksidan berkesan menghalang penuaan
-Membantu kulit lembap dan berseri.
-Kandungan vitamin C pada buah acerola juga dapat mencerahkan kulit dengan menyebarkan pigmen-pigmen menjadi lebih merata
-Dapat menghasilkan kekenyalan, kekuatan, dan kelenturan pada kulit.
-Acelora telah dibuktikan boleh menentang proses penuaan sel-sel, membantu menghindarkan kulit berkedut.

Cara Penggunaan

Campurkan 1 paket ke dalam 150ml air suam ataupun air sejuk. Goncang sehingga larut dan minum sebaik selepas penyediaan. Minum air yang banyak sepanjang hari untuk kesan terbaik.

Lebih sedap di campurkan dgn minuman kegemaran anda spt oren juice atau yogurt.



Kitsui Review dari Kak Lily

Kak lily baru je mencuba 2 kali produk ni, not bad jugaklah. Rasa buah peach yang sedap. Kesannya belum nampak sangat lagi tapi kak lily boleh rasa yang kulit muka dah kurang sedikit minyaknya keluar.

Kena amalkan lelama sket mesti akan nampak perbezaannya.

KITSUI™ Belloss Fiber

Produk Belloss Fiber keluaran Kitsui merupakan minuman detox bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan khususnya pada mereka yang mempunyai masalah sembelit yang teruk. Ianya membantu menyahtoksin dan melancarkan sistem pencernaan secara semula jadi dan membantu menyingkirkan air berlebihan di dalam badan.


Hidup di zaman sekarang ini kita menghadapi kadar tekanan perasaan mahupun stress akibat bekerja tidak henti-henti dan ini mengakibatkan badan sentiasa lenguh-lenguh dan kurang bermaya maka berlakulah pengumpulan toksin yang banyak dan menambahkan lagi masalah sembelit.

Di antara bahan-bahan yang terkandung di dalam KITSUI™ Belloss Fiber adalah :

Nenas – Keluarkan toksin dalam badan melalui proses pencernaan
Apple – meningkatkan metabolisme tubuh
Kiwi – Baik untuk Sistem Pencernaan
Passion Fruit – Mencegah sembelit.
Lemon – Mencegah sembelit.
Pear – mengandung serat yang sangat tinggi selain memiliki kandungan vitamin C.
Spinach – mengurangi nafsu makan berlebih
Cucumber – Menghidrasi Badan Anda.
Celery – Meningkatkan sistem imun

Seriously memang bahan-bahannya berasaskan fiber yang bagus untuk pencernaan badan kita yer.

Cara Penggunaan

Campurkan 1 paket ke dalam 150ml air suam. Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum air yang banyak sepanjang hari untuk kesan terbaik.


Kitsui Review dari Kak Lily

Memang betul-betul membuang sangat lepas minum KITSUI™ Belloss Fiber nieh.

Kalau mereka yang ada isu sembelit ni eloklah cuba minum Bellos Fiber ni kan, dengan 1 sachet memang terus membuang lepas 8 jam cam tuh. Lepas membuang tuh terus badan rasa ringan je.

Kak lily tak de masalah sembelit tapi suka produk ni sebab ianya mencuci perut gituh, kita kan makan macam-macam so ini je caranya yang mudah dan cepat untuk mengeluarkannya. Elok amalkan selepas makan malam ataupun sebelum tidur, memang confirm bangun pagi pasti membuang punyer.



Adakah Kitsui Bahaya?

Mari kak lily kongsikan beberapa informasi mengenai Kitsui ini yang mana produk jenama tempatan ini telah bertapak di pasaran lebih dari 20 tahun.

1. Kandungan produk-produk kitsui terdiri daripada bahan-bahan yang berkualiti tinggi dan kaya dengan vitamin dan mineral yang sesuai untuk golongan lelaki dan wanita

2. Makanan tambahan Kitsui bukan ubat-ubatan. Ianya berfungsi untuk memberi nutrisi ke atas badan sesorang kerana bahan uatamanya terdiri dari makanan harian seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Jangan risau, semua produk keluaran kitsui adalah bebas dari bahan pengawet, gluten, GMO, alergen, antibiotik dan bahan LARANGan yang boleh mengganggu hormon dan kesihatan badan



Produk kesihatan KITSUI™ Korean White +Plus Tomato dan KITSUI™ Belloss Fiber ini di telah mendapat sijil halal dari kilang bertaraf GMP sebelum di pasarkan so janganlah korang rasa was-was untuk menggunakannya



Harganya pun tidaklah terlalu mahal macam produk-produk kesihatan lain di luar sana, kiranya mampulah kita rakyat marhaen untuk membelinya.

Dimana nak dapatkan produk KITSUI ini?

Untuk pembelian secara online, ada promoi istimewa yang di tawarkan hanya masukkan kod “KITSKULIT” dan korang boleh dapatkan 12% Off tau di Shopee KITSUI Mall

Ini linknya tau : https://shopee.com.my/kitsui.my.hq

Boleh di dapati di pasaraya terkemuka dan farmasi seperti di Guardian dan Watson.

Untuk keterangan lanjut boleh layari :

Instagram :

Facebook :

Tik Tok :
https://vt.tiktok.com/ZSJefYjJy/

Shopee :

Website :




#Kitsui 
#KitsuiMalaysia 
#watsonsmalaysia 
#guardianmy
#tipskecantikankulit 
#kulitsehat


Wednesday, February 24, 2021

Brownies Monstr Lancarkan Packaging Terbaru, Ada Senior Ada Junior Tau!

Hi Korang,

Siapa tak kenal dengan produk Brownies Monstr ini yang satu-satunya brownies yang di jual di dalam pouch unik tapi kedap udara.


Brownies Monstr, yang telah bertapak lebih kurang 5 tahun mengejutkan para peminatnya dengan penampilan terbarunya yangjJuga dikenali sebagai “Your Chocolate Dessert Expert”.


Menurut Puan Fatin atau dikenali sebagai "kakak monster" memberitahu bahawa jenama Brownies Monstr masih mengekalkan kualiti Fudgy Brownies untuk ukuran Senior dan Junior! Packaging baru ini dibuat untuk memberikan kemasan yang lebih cerah dan menyeronokkan.

Sekitar Majlis Pelancaran Packaging Terbaru Secara Virtual Brownies Monstr

Kak lily berkesempatan mengikuti live launching ini di Instagram Brownies Monstr baru-baru ini. Nasib buat malam so sambil baring-baring pun boleh tengok tau



Memang seronok masa live tuh pelbagai aktiviti di adakan untuk menghiburkan mereka yang menonton Live tersebut. Selain daripada launching packaging baru ada juga lagu jiggle untuk Brownies Monstr tau, siap nyanyi ramai-ramai sekali hehehhe.

Ada juga permainan teka teki hipster wei, sebab apa hipster sebab jawapannya yang unik-unik hahaahha puas jugaklah kak lily berfikir sampai berkerut-kerut dahi di buatnya hehehehe



Yang best tuh Kakak Monster menunjukkan cara membuat Brownies Monstr ini, seriously simple je dan bahan-bahan pun tak susah nak cari tapi ada satu bahan yang special tuh ermm rahsialah kan. Bila tengok brownies tuh keluar dari oven panas-panas terus terliur nak makan di buatnya.


Kak lily as usual haruslahkan dulu dari korang kan, ermm nikmatinya tak terhingga kemain sedap lagi hah. Pure coklat sungguh, di makan pulak dengan kopi o kosong lagilah sedapnya kan

Promosi Hebat Brownies Monstr

Bersempena dengan launching packaging baru ini, Monstr.my menawarkan peluang kepada semua pencinta coklat untuk merebut tawaran hebat!



Ini promosinya

Promo 3 pek senior, RM150 (9 pek besar),

Promo 1 pek junior, RM28 (3 pek kecil)

Promosi ini bermula 22/2/2021 hingga 1/3/2021.

Korang boleh layari www.monstr.my atau cari ejen-ejen yang berdekatan dengan korang untuk mendapatkannya.


Mari LIKE dan FOLLOW di media sosial berikut :


Website :

Facebook:

Instagram:



Tuesday, February 23, 2021

Drive-Thru Covid 19 Swab Test Di Ara Damansara Medical Centre, Mudah Dan Cepat Keputusannya

Hi Korang,

Wabak pandemik Covid 19 ni memang akan menghantui kita seluruh dunia ini seumur hidup dan kini ianya telah pun menjadi sebahagian di dalam kehidupan kita hari ini. 

Seharusnya kita mengamalkan norma baru di dalam aktiviti harian kita.

Rentetan daripada itu, banyak klinik, hospital yang menyediakan perkhidmatan ujian saringan calitan Covid 19 ini. Tapi masalahnya menunggu untuk giliran tuh bukan main lama lagi kita kena beratur. Kak lily pernah lakukan sekali di klinik atas arahan company dan ianya mengambil masa hampir setengah hari untuk sampai ke giliran kita.

Itu belum masuk menunggu keputusan yang makan masa sehingga 3-4 hari sampai ke seminggu baru dapat tau keputusannya.

Dan lagi sekali kak lily kena pi mengambil swab test ini kerana wabak ini agak aktif menular di kawasan office sekarang ini dan pihak company sarankan untuk ktorang ambil lagi sekali ujian ini.

Untuk menjimatkan waktu, kak lily google jer kot-kot kalau ada drive thru Covid 19 swab test dan yesza memang ada pun hah.

Ermm Ara Damansara Medical Centre, ermm not bad nieh.

Ara Damansara Medical Centre menawarkan perkhidmatan ujian saringan secara drive thru ni bermula dari 15hb Februari, kira baru lagi ni kan. Yang penting daripada pendaftaran sehingga mendapat keputusan semuanya adalah selamat, contactless dan memudahkan.

Pemeriksaan Drive-Thru adalah untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas dan mereka yang ingin melakukan pemeriksaan ini terlebih dahulu membuat temujanji di dalam talian melalui platform yang telah pun di sediakan hanya dari rumah korang tanpa perlu keluar.

Terdapat 3 jenis ujian saringan Covid 19 yang di tawarkan iaitu:

Rapid Molecular Test (keputusan di terima dalam masa 4 jam)

RTK Antigen Test (keputusan di terima di antara 3 hingga 4 jam)

RT PCR Test (keputusan di terima dalam masa 48 jam)

Pilihlah yang mana satu korang rasa sesuai dengan korang yer.

Bagaimana untuk mendapatkan perkhidmatan ujian saringan ini?

Mudah sahaja.

Terus check websitenya untuk dapatkan details.

Oh macam nie, sebelum 2-3 hari nak buat swab test, kita kena buat pre-booked appointment dulu di websitenya.


Log in to websitenya di bahagian booking online : https://www.admctelehealthplus.com/pcr-plus/

Pilih tarikh dan masa yang korang nak datang


Isikan semua info yang di kehendaki seperti nama penuh, no NRIC, no telefon, tahap kesihatan korang dan setelah itu buat bayarang secara online samada menggunakan debit / credit card ataupun online transfer.

Kemudian korang akan dapat 1 sms mengatakan bahawa appointment korang confirm pada tarikh dan masa yang telah di tetapkan.


Drive-Thru Covid 19 Swab Test

Lepas kak lily pun appointment jumaat hari tuh, so semalam kak lily ke Ara Damansara Medical Centre nieh, tak delah jauh mana dari rumah pun ok ok jer so sampai pun on time lah kan.

Sesampai jer terus ikut laluan yang telah pun di sediakan, dari jauh dah nampak signage Drive-thru Coviid 19 swab test.


Di khemah pertama, di sini para petugas akan memeriksa butir-butir peribadi yang telah kita isikan di website terdahulu seperti nama, no NRIC, no telefon dan kemudian kita di kehendaki untuk mengesahkannya dengan menurunkan tandatangan.

Oh ya, kalau korang masuk dengan mengambil parking tiket jangan bimbang mengenai bayarannya kerana pihak ADMC akan memberikan parking tiket yang sudah pun dibayar so senanglah kan.

Terus kak lily bergerak ke khemah bahagian hadapan so inilah khemah untuk di swab test tuh.


Dr Farah sangat kelakar betul, siap buat-buat lawak selepas di terangkan apa yang bakal kak lily lalui. Bagus penerangannya begitu teliti dan mudah di pahami. Sakit jugak tapi sekejap jer hah.

Tak sampai beberapa minit untuk swab test ini selesai.

Keputusan akan di beritahu melalui panggilan telefon dari ADMC sendiri lebih kurang dalam masa 4 jam dari masa yang kita ambil swab test itu tadi.

Tak sampai 4 jam pun kak lily dah terima panggilan dari ADMC yang mengatakan keputusan ujian kak lily adalah negatif, alhamdulilah tak de apa pun.

So korang yang mana tercari-cari perkhidmatan Covid19 swab test secara drive-thru ini kak lily memang syorkan korang dapatkan nya di Ara Damansara Medical Centre. Procedurenya mudah dan menyenangkan, dan tak perlu rasa-rasa takut pun kan.

Perkhidmatan Drive-Thru ADMC di tawarkan pada hari Isnin hingga Jumaat antara jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengah hari dan 1.00 petang hingga 5.00 petang, dan pada hari Sabtu dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 tengah hari.

Untuk info lanjut mengenai Drive-Thru screening, layari www.admctelehealthplus.com atau telefon ke 03-5639 1212.

Ini alamatnya :


Ara Damansara Medical Centre
Lot 2, 
Jalan Lapangan Terbang Subang, 
Seksyen U2,
40150 Shah Alam,
Selangor

Sangat mudah untuk dapatkan ujian saringan Covid-19 dari keselesaan kenderaan korang sendiri hanya di ADMC!


Monday, February 22, 2021

Capai Potensi Tumbesaran Optimum Dengan DUTCH LADY MAXGRO Baharu

Hi Korang,

Malaysia sedang menghadapi masalah malnutrisi. Menurut Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019 (NHMS 2019) yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, kadar prevalens bantut dan kurang berat badan dalam kalangan kanak-kanak bawah lima tahun di Malaysia telah meningkat daripada 17.7% pada 2015 kepada 21.9% pada 2019². Sebuah kajian yang dijalankan oleh Kaji Selidik Pemakanan Asia Tenggara (SEANUTS) pada 2012 juga mendedahkan bahawa 1 daripada 2 kanak-kanak di Malaysia tidak mencapai Pengambilan Nutrien Yang Disarankan (RNI, 2017) untuk Kalsium dan Vitamin D³, di mana kedua-duanya merupakan nutrien yang penting untuk tumbesaran tulang.



Bagi memastikan generasi akan datang mendapat nutrisi yang mencukupi, Dutch Lady Milk Industries Berhad (DLMI), syarikat tenusu yang terkemuka di Malaysia, telah melancarkanan makanan diet formula berasaskan susu yang pertama iaitu DUTCH LADY MaxGro. DLMI juga telah melancarkan sebuah kempen baharu bersempena dengan pelancaran produk inovatif terkini itu. Dengan tema Cita-Cita Tinggi Mampu Dimiliki, kempen ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai keperluan nutrisi bagi kanak-kanak di Malaysia dan menggalakkan penjejakan ketinggian secara berkala bagi memastikan cita-cita untuk membesar dengan lebih tinggi dan sihat dapat dicapai, untuk memenuhi potensi tumbesaran yang optimum.



Diformulasi khas untuk membekalkan 80% daripada pengambilan nutrien yang disarankan untuk kanak-kanak⁴ (Malaysia RNI 2017), DUTCH LADY MaxGro sesuai untuk kanak-kanak yang berumur 1 – 9 tahun dan kaya dengan pelbagai nutrien penting untuk membantu mereka memenuhi keperluan diet yang seimbang dan lengkap. Inovasi terkini oleh DUTCH LADY ini mengandungi 9 Asid Amino Penting (9EAA) – yang merupakan blok asas dalam protein untuk pertumbuhan tulang dan otot, Asid Dokosaheksaenoik (DHA), Kalsium – untuk tulang yang kuat, dan Vitamin D – untuk membantu penyerapan Kalsium. Nutrien-nutrien lain yang boleh didapati di dalam DUTCH LADY MaxGro termasuklah Zat Besi, Magnesium, Fosforus, Zink, Vitamin A, E, K1, B1, B2, B3, B6, B12 dan C – bagi menyokong tumbesaran dan perkembangan yang optimum untuk kanak-kanak.

“Jenama DUTCH LADY telah membina keluarga yang kuat selama lebih 50 tahun, dan kami ingin memenuhi tujuan kami untuk mengkhasiatkan rakyat Malaysia dengan pemakanan tenusu yang berkualiti untuk membantu mereka maju dalam kehidupan,” kata Tarang Gupta, Pengarah Urusan, DLMI. “Bagi memenuhi keperluan seharian rakyat Malaysia, kami berusaha untuk menghasilkan satu produk baharu dengan rasa yang lazat dan pada masa yang sama memberi nilai yang terbaik kepada pengguna kami. Produk susu terbaru kami, DUTCH LADY MaxGro, membuktikan cita-cita kami untuk membantu kanak-kanak di Malaysia memulakan perjalanan mencapai nutrisi yang mencukupi untuk masa depan yang lebih sihat dan baik,” katanya.

Sebagai syarikat tenusu yang terkemuka di Malaysia, DLMI menggiatkan lagi usaha tersebut dengan memperkenalkan aplikasi MaxGro Growth Tracker, yang merupakan penjejak tumbesaran yang membantu ibu bapa menjejak perkembangan dan tumbesaran anak-anak mereka. Selain daripada menjejak Pertumbuhan Fizikal, aplikasi ini juga membolehkan ibu bapa memantau Perkembangan Kognitif anak-anak mereka, memeriksa Jadual Imunisasi, mengemas kini Log Pertumbuhan Gigi, dan banyak lagi.

Aplikasi MaxGro Growth Tracker telah dihasilkan untuk ibu bapa bagi membantu anak-anak mereka mencapai cita-cita untuk membesar dengan lebih tinggi dan sihat dengan mudah, dan boleh didapati secara percuma di Google Play.

Zatur Hassim, Pengarah Pemasaran, Nutrisi Khusus, DLMI, menekankan bahawa penemuan-penemuan utama dalam kaji selidik yang sering dijalankan di kalangan ibu-ibu di Malaysia telah membantu DLMI memahami kebimbangan mereka tentang tumbesaran anak-anak mereka. “Berdasarkan pemerhatian kami, selain daripada mencari susu yang boleh memberikan sokongan nutrisi yang lengkap untuk tumbesaran, ibu-ibu di Malaysia juga inginkan cara yang mudah untuk menjejak tumbesaran anak-anak mereka. Inilah sebabnya jenama DUTCH LADY mengambil langkah yang proaktif dengan menghasilkan aplikasi penjejak tumbesaran untuk menjadikan ia lebih mudah diakses oleh semua ibu bapa di Malaysia. Bersesuaian dengan matlamat kempen ini, kami ingin menekankan mesej Cita-Cita Tinggi, Mampu Dimiliki kerana ia boleh membawa maksud cita-cita yang tinggi atau cita-cita untuk menjadi lebih tinggi boleh dicapai,” tambah beliau.

Berdasarkan kaji selidik yang dijalankan ke atas sekumpulan ibu-ibu di Malaysia:

● 99%⁵ akan mengesyorkan DUTCH LADY MaxGro kepada kawan-kawan dan keluarga, Rasa dan kesesuaian produk baharu ini juga telah mendapat maklum balas yang positif daripada anak-anak mereka:

● 96%⁵ bersetuju bahawa anak-anak mereka menyukai rasa susu DUTCH LADY MaxGro, dan

● 98%⁵ bersetuju bahawa selepas meminum susu DUTCH LADY MaxGro, anak-anak mereka tidak mengalami masalah penghadaman.


Kaji selidik ini telah dijalankan dengan usaha sama Home Tester Club di Malaysia.

Turut hadir di acara pelancaran maya tersebut adalah Dr Azam Mohd Nor, Pakar Runding Pediatrik dari Pantai Hospital Kuala Lumpur. Menurut Dr Azam, ketinggian adalah salah satu petunjuk utama bagi kesihatan seseorang kanak-kanak dan nutrisi yang tidak mencukupi adalah masalah yang besar di Malaysia. Salah satu cara yang terbaik untuk menangani malnutrisi adalah melalui pengambilan susu yang kaya dengan nutrien serta ibu bapa perlu mengukur ketinggian dan tumbesaran anak-anak mereka secara konsisten bagi memastikan mereka membesar dengan sihat.

Bantulah anak anda mencapai potensi tumbesaran yang optimum dengan DUTCH LADY MaxGro yang boleh didapati di semua cawangan peruncitan utama di Malaysia. Untuk maklumat lanjut, layari www.smartmoments.com.my dan mohon sampel percuma sekarang.


Wednesday, February 10, 2021

Kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ Bantu 420 Pelajar Orang Asli dengan Kelengkapan Kembali ke Sekolah termasuk Pelitup Muka Guna Semula untuk Perlindungan Covid-19, Hasil Sumbangan Rakyat Malaysia

Hi Korang,

Permulaan sekolah tahun 2021 melakar sejarah apabila Malaysia diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi melawan pandemik Covid-19. Para pelajar terpaksa meneruskan pelajaran daripada rumah bagi memastikan generasi muda tidak ketinggalan dalam pelajaran walaupun keadaan ekonomi negara yang terjejas akibat pandemik, termasuk ekonomi golongan seperti Orang Asli.

Cerahi Kehidupan Bersama TOP – Pengurus Jenama Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) En. William Bee (kiri) dan Pengurus Pemasaran  (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li (kanan) menyusun kelengkapan kembali-ke-sekolah kepada 420 pelajar Orang Asli

Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling teruk terjejas ekonominya. Banjir yang melanda baru-baru ini di Johor, Pahang dan Perak turut menyebabkan aktiviti ekonomi tergendala dan pada masa yang sama, mereka bimbang anak-anak mereka dijangkiti wabak Covid-19. Namun di sebalik halangan ini, keluarga Orang Asli masih bersemangat supaya anak-anak mereka meneruskan persekolahan demi menjamin masa depan.

Patuh SOP: Pembantu Pembangunan Masyarakat, JAKOA Daerah Kinta & Kampar, Perak, En Fahrul Hafiz bin Abdullah Khosaini (kiri) menerima sumbangan kelengkapan kembali-ke-sekolah TOP bagi pihak SK Kenering, SK Pahit dan SK Batu 4 dari Bahagian Pembangunan Modal Insan & Kebajikan Orang Asli, JAKOA Ibu Pejabat Kuala Lumpur, Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat, Pn Rashidah Binti Yahaya (kanan). 

TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah[1], dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ yang disokong oleh TESCO dan JAKOA, kena pada masanya bagi membantu 420 orang pelajar Orang Asli dari enam buah sekolah di Pahang, Perak dan Johor dengan kelengkapan kembali ke sekolah termasuk dua pelitup muka guna semula bagi setiap pelajar untuk perlindungan daripada Covid-19, dan serbuk pencuci TOP untuk basuhan sebersih-bersihnya pakaian sekolah untuk tahun persekolahan 2021 ini. Dana yang dikutip menerusi kempen ini lebih daripada jangkaan dan membolehkan TOP membantu 60 orang lagi pelajar sebagai tambahan kepada sasaran asal iaitu 360 orang pelajar.

Wakil dari SK Pos Dipang, Perak menerima set lengkap Kembali-ke-Sekolah dari TOP oleh Timbalan Pengarah Jakoa Negeri Perak, Khairul Anuar Bin Che Zakaria (kiri), kepada 107 pelajar Orang Asli.

Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada TESCO, JAKOA dan pengguna jenama TOP atas sokongan mereka membina masa depan yang lebih cerah untuk anak-anak Orang Asli di masa sukar ini.

“Berdasarkan trend perbelanjaan pengguna, kami menjangka kutipan dana yang jauh lebih rendah, namun pengguna TOP yang berbelanja di Tesco tampil menyokong kempen kami kerana pendidikan dan kesihatan anak-anak Orang Asli merupakan usaha penting bagi mereka dan juga kami. Kami amat gembira dengan sikap prihatin dan kemurahan hati pengguna TOP. Walaupun pasukan kami tidak melawat sekolah-sekolah Orang Asli tahun ini demi menjaga kesihatan semua, matlamat kami melengkapi pelajar dari segi akademik dan membantu mereka melindungi diri daripada Covid-19 tetap diteruskan. Pasukan JAKOA membantu dengan menyalurkan maklumat dari lapangan dengan cekap di samping sokongan logistik bagi menyampaikan barangan keperluan pelajar ini ke komuniti yang terpencil. Terima kasih daripada kami buat semua termasuk Jabatan Pendidikan Negeri yang terlibat, para guru dan ketua-ketua kampung Orang Asli. Masa depan 420 orang anak Orang Asli kini lebih cerah hasil sumbangan anda!” jelas Cik Ling.

Bantuan ikhlas untuk kehidupan yang cerah bersama TOP: Wakil dari JAKOA Cameron Highland, En Mohd Farizal Bin Mohd Zakhir menghantar sumbangan kelengkapan kembali-ke-sekolah bersama TOP kepada SK Terisu di Pahang.

Ketua Bahagian Komunikasi dan Tanggungjawab Sosial Korporat Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd, Cik Hanim Hamdan berkata, Tesco sebagai firma peruncit terkemuka menyokong penuh matlamat kempen dan memilih untuk menyumbang botol air dan bekas makanan. Ini bagi membantu pelajar Orang Asli mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 iaitu penjarakan fizikal.

En Hamzah Bin Yusof, Tok Batin dari Kg Sg Telimau menerima sumbangan detergen TOP Super Hygienic Powder dari wakil JAKOA, En Mohd Farizal Bin Mohd Zakhir. Lebih dari 311 penduduk kampung menerima 1kg detergen TOP Super Hygienic Powder kerana iainya sebahagian dari kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP.

“Matlamat kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP adalah sejajar dengan nilai yang dipegang oleh TESCO iaitu “Setiap Bantuan Walau Sekecil Mana Pun Akan Membuahkan Hasil Yang Besar”. Kami berbesar hati dapat menjadi rakan runcit TOP bagi kempen ini buat tahun kedua berturut-turut kerana kempen ini berjaya membawa hasil positif kepada komuniti yang terjejas seperti ini. Pasukan kami memilih untuk menyumbangkan botol air untuk menggalakkan pelajar minum air dengan cukup dan bekas makanan untuk membawa bekal dari rumah bagi memelihara penjarakan fizikal dan kebersihan dengan makan secara berasingan di kala ancaman Covid-19 masih wujud. Harapan kami semoga kita semua dapat menjaga diri dengan mematuhi SOP pada masa ini,” kata Cik Hanim.

Sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah termasuk SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berprestasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok, Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental membina semula setelah tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil. Pelajar Orang Asli dari SK Kenering, SK Pahit dan SK Batu 4 di Perak turut menerima sumbangan.

Walaupun terdapat sekatan pergerakan rentas negeri dan banjir di beberapa kawasan, pasukan JAKOA berjaya mengatur penghantaran 150 karton kelengkapan kembali ke sekolah serba baharu terdiri daripada pakaian seragam, kasut, stoking, beg sekolah, alat tulis, kotak pensel, pensel warna, buku latihan, botol air, bekas makanan, dua helai pelitup muka guna semula dan satu pek 750gm serbuk pencuci TOP Super Hygienic untuk setiap pelajar, di samping alatan pendidikan seni dan ukulele untuk sekolah. Sumbangan ini diharap dapat melindungi para pelajar ini daripada wabak Covid-19, menyuntik semangat untuk kembali ke sekolah dan meringankan beban kewangan para ibu bapa.

Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo, memuji TOP, TESCO, pasukan JAKOA, para guru dan orang awam yang telah bermurah hati menyumbang kepada kempen ini.

“Ramai dalam kalangan komuniti Orang Asli tidak mempunyai ekonomi yang kukuh. Pandemik Covid-19 telah menjejaskan lagi mata pencarian mereka manakala banjir yang melanda turut menghalang proses pemulihan sesetengah kampung. Kempen kembali ke sekolah Cerahi Kehidupan Bersama TOP adalah tepat pada masanya kerana ia meringankan beban kewangan ibu bapa, memberi motivasi dan melengkapi anak-anak ini untuk kembali ke sekolah, di samping sumbangan pelitup muka guna semula yang melindungi daripada wabak Covid-19. Kami dapat melihat keprihatinan terhadap komuniti Orang Asli dalam kempen tahun ini dengan tambahan sumbangan serbuk pencuci TOP Super Hygienic bagi setiap pelajar dan satu kilogram serbuk pencuci TOP untuk kira-kira 3,000 orang penduduk kampung yang amat kami alu-alukan. Kemurahan hati rakyat Malaysia, TOP dan Tesco ini akan sentiasa diingati,” kata Prof Juli Edo.

Pasukan logistik JAKOA yang membantu menghantar lebih 200 karton serbuk pencuci TOP membawa keceriaan kepada ratusan keluarga Orang Asli dengan meringankan beban kewangan dan memberi semangat kepada anak-anak mereka untuk bersekolah.

TOP dari Lion Jepun terkenal dengan konsep kehidupan bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, keselesaan dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. Teknologi Micro-Clean yang termasyhur menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan begitu berkesan supaya kebersihan basuhan adalah lebih terjamin.

TOP menyumbangkan serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap pelajar dan kira-kira 3,000 orang penduduk kampung bagi memberi mereka serbuk pencuci berprestasi tinggi yang mampu mencuci pakaian mereka dengan sebersih-bersihnya termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup separa muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic dan cecair pencuci TOP Odour Buster amat sesuai digunakan terutamanya semasa pandemik ini kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria [2]* untuk perlindungan maksimum. Ia juga mempunyai teknologi anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau peluh dari pakaian yang sangat kotor, memberi keharuman yang menyegarkan kepada fabrik,” tambah Cik Ling. Berlangsung selama enam tahun berturut-turut, Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP memberi motivasi kepada pelajar dari komuniti terjejas dan isi rumah B40 untuk berusaha mencapai kemajuan dengan merangsang keyakinan diri dan harga diri serta mendidik para pelajar mengenai penjagaan pakaian supaya kekal bersih. Kempen ini telah membantu hampir 2,900 kanak-kanak sekolah berusia antara 7 ke 17 tahun dari 85 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli dan NGO anak yatim serta anak-anak ibu/bapa tunggal.

Menurut Tok Batin masyarakat Kampung Orang Asli Sg. Getan, Pos Terisu, Cameron Highlands, Pahang, ahli komunitinya amat gembira dengan bantuan yang diterima memandangkan ramai yang sedang menanggung beban kewangan dan bimbang akan keselamatan anak-anak mereka apabila kembali ke sekolah.

“Terima kasih kepada TOP, Tesco, JAKOA dan semua yang tidak melupakan kami. Bantuan ini benar-benar meringankan beban yang kami tanggung. Banyak keluarga di kampung kami tidak mampu membeli pelitup muka untuk anak-anak mereka, namun masih mahukan anak-anak ini mendapat pendidikan yang sempurna supaya boleh berjaya. Anak-anak kami amat teruja dan gembira menerima kelengkapan kembali ke sekolah manakala ibu bapa berasa lebih yakin dengan perlindungan yang disediakan iaitu pelitup muka. Terima kasih juga atas sumbangan serbuk pencuci TOP. Inilah semangat sebenar #kitajagakita!” kata Ahmad bin Nanggong.

Cerahi Kehidupan Bersama TOP - 2015 to 2020

Tahun

Jumlah Pelajar yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

2020

420

6

Total

2,873

85



Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.




[2] Berdasarkan ujian makmal bebas di Jepun

Tuesday, February 9, 2021

SECRET COFFEE dan PREMIUM LOSYEN SECRET CORREA Dari SECRET CORREA

Hi Korang,

Baca tajuk pun korang dah rasa macam wah rahsianya kan sampai nak secret-secret bagai ek!!

Hehehehehe


Eh bukanlah, ini adalah produk keluaran dari Secret Correa iaitu premium losyen Secret Correa dan juga Secret Coffee.

Ini kali pertama kak lily dapat tahu mengenai kedua-dua produk kesihatan ini, rasanyer produk ni dah lama berada di pasaran tapi belum ramai yang mengetahui kehebatan kedua-dua produk ini.

PREMIUM LOSYEN SECRET CORREA

Ini merupakan kali pertama kak lily cuba krim yang betul betul sejuk bila di sapu di badan.


Ianya merupakan losyen sejuk yang dapat membantu melangsingkan dan mengurangkan selulit dari seawall 3 hari tanpa rasa panas dan pijar. Walaupun begitu losyen sejuk ini mengandungi bahan-bahan agen pembakar lemak terbaik iaitu Sunflower Seed Oil, Guarano dan Hedera Helix.


Kak lily kongikan di antara kebaikan agen pembakar lemak ni yer.

Sunflower seed oil
-Mencantikkan kulit
-Melembapkan kulit
-Anti penuaan
-Anti radang
-Pelindung kulit

Guarano
-Melancarkan saluran jantung dari tersumbat
-Memperbaiki sistempenghadaman
-Merendahkan asid lemak dan kolestrol
-Mengaktifkan sel -sel & sistem saraf
-Menghilangkan rasa lapar
-Menghasilkan tisu baru
-Memernagi radikal bebas
-Mengurangkan bengkak
-Awet muda

Hedera helix
-Anti selulit
-Anti lemak
-Anti radang
-Melancarkan peredaran darah
-Melegakan masalah pernafasan
-Melegakan masalah kejang otot

Ianya juga membantu untuk mengurangkan masalah menstrual pain iaitu senggugut dan boleh di sapu di bawah dagu untuk mengurangkan masalah double chin serta ianya 'solat' friendly.

Review Kak Lily Mengenai Premium Losyen Secret Correa


Setelah beberapa hari kak lily mencuba losyen sejuk ini, kak lily rasa begitu selesa sekali. Of courselah takkan nampak lagi perubahannya almaklumlah lemak pun tebal kan tapi kak lily dapatkan rasakan kurangnya inch loss di bahagian-bahagian tertentu eh takkan nak citer kat korang mana kak lily sapu kan hehehehee



SECRET COFFEE BY SECRET CORREA

Di samping kak lily menggunakan losyen, kak lily juga mencuba Secret Coffee keluaran Secret Correa jugak ni. Dah tentulah kak lily mesti mencubanya sememangnya kak lily kan pecinta kopi


Kopi untuk kesihatan yang dapat membantu untuk menyekat selera makan dan membantu membuang lemak di bahagian sukar seperti di peha dan perut. Kopi tanpa kafein ini adalah yang pertama di Malaysia mempunyai 6 slimming booster di antaranya termasuklah Garcinia combogia, kurma, hoodia dan madu.


Garcinia combogia
-Mengurangkan selera makan
-Mengelakkan lemak terkumpul
-Mengawal proses pembakaranlemak dalam badan
-Membantu membuang lemak yang di bahagian yang sukar seperti peha dan perut

Kurma
-Menguatkan memori
-Baik untuk kesihatan jantung
-Baik untuk kesihatan tulang
-Merawat masalah usus

Hoodia
-Mampu meningkatkan kesihatan jantung
-Meningkatkan tenaga
-Membuatkan anda tidak terasa letih

L-Carnitine
-Meningkatkan metabolisma
-Menjadikan bdan bertenaga
-Menguatkan tulang
-Mempercepatkan proses penyembuhan
-Mengurangakan kadar kolestrol
-Meningkatkan kekeuatan memori manusia
-Meningkatkan tenaga
-Menjaga jantung
-Menstabilkan tekanan darah

Madu
-Mengilangkan batuk
-Mencegah kanser dan penyakit jantung
-Meningkatkan daya ingatan
-Mempunyai sumber nutrisi yang lengkap
-Mampu menghilangkan luka

Ianya tidak mempunyai gula tetapi digantikan dgn nano sweet kulit tebu hitam dimana (nano sweet) sesuai utk orang-orang kencing manis dan darah tinggi. Krimer yg digunakan juga bukan krimer biasa @scheme milk susu murah tetapi digantikan Palm kernal" isi rong biji kelapa sawit.

Secret Coffee juga dapat membantu untuk anda kekal bertenaga seharian.



Terdapat dua varian Secret Coffee iaitu pek 7 sachet dan 15 sachet. Secret Coffee juga disahkan Halal oleh Jakim dan sesuai untuk semua peringkat usia dan jantina.

Bagi mereka yang mempunyai berat 60kg ke atas, seelok-eloknya mengambil 2-3 sacher setiap hari iaitu waktu pagi dan petang. Boleh di minum bagi mereka yang sedang mengandung dan sesuai untuk ibu-ibu yang menyusu kerana ianya merupakan milk booster serta tidak mempunyai kesan sampingan.

Review Kak Lily Mengenai Secret Coffee

Kak lily mengamalkan Secret Coffee ni sudah pun beberapa hari yang lalu. Ianya enak tidak terlalu strong macam kopi-kopi yang lain di luar sana. Amat sesuai bagi mereka kurang gemarkan kopi yang strong.

Yang penting perut langsung tidak meragam untuk keluar masuk ke tandas, semuanya sama macam kita minum kopi biasa tapi kak lily perasan yang kak lily kurang selera makan pada waktu tengahari dan malam. Cuma perbanyakkan minum air kosong untuk mempercepatkan hasilnya.

Sijil Halal JAKIM


Harga Produk Secret Correa Ini

Premium Losyen – RM89.00

Secret Coffee – RM69.00


Korang boleh dapatkan kedua-dua produk ini di www.secretcorrea.com untuk membuat pesanan


Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut :

Facebook Page:


Instagram Link :

Saturday, February 6, 2021

NESTLÉ LACTOGROW® Aktif - A Growing-up Milk Formulated To Help Children Achieve More Growth With More Calcium*

Hi Everyone,

Recently I attended a virtual Facebook Live Launch of NESTLÉ LACTOGROW® Aktif

What is NESTLÉ LACTOGROW® Aktif?

Here's the details for you


Nestlé today unveiled its specially formulated growing up milk – NESTLÉ LACTOGROW® Aktif, during a live virtual event, providing Malaysian parents with a tailored nutrition option to help their children achieve optimum growth at each stage. NESTLÉ LACTOGROW® Aktif will replace NESTLÉ LACTOKID® through the coming months.



NESTLÉ LACTOKID® first launched in November 2014, providing a formulated milk powder with high calcium for children to help them stay nourished and support their growth throughout their developing years. Now, with an all-new look under NESTLÉ LACTOGROW® Aktif, this formulated milk powder provides the same goodness in nutritional values as before. NESTLÉ LACTOGROW® Aktif is formulated for children 1 to 6 years old and contains higher calcium compared to other key brands** in the market, as well as DHA and 18 important vitamins and minerals to support the optimal growth of a child.

The live launch event saw several fun interactive sessions that helped viewers understand more about child growth while a virtual discussion took place to debunk height myths in children to help parents understand the importance of calcium, vitamin D and other important nutrients for the growth of their little ones.

Juan Aranols, Chief Executive Officer of Nestlé (Malaysia) Berhad said: “We want to help children reach their full potential and this requires addressing stunting, as 1 out of 5 children is not getting enough nutrition to ensure their full physical and intellectual development***. We want to share learnings on the importance of nutrition and the role of nutrients like calcium in children’s development, as well as how NESTLÉ LACTOGROW® Aktif can help support a child’s optimal growth."

Jasmin Estacio, Business Manager of NESTLÉ Nutrition Malaysia said: “A healthy development during early childhood equates to better physical health and positive well-being for the next few years of a child’s life and beyond. NESTLÉ LACTOGROW® Aktif would like to support parents with a product that complements their everyday efforts to provide the best for their children during this important stage in life. We hope to continue supporting parents to learn more about the importance of nutrition, especially calcium, to support their child’s growth!”



The abundance of information available today might make parents feel overwhelmed of the right way to help their children grow. There are also many myths on increasing a child’s height commonly shared amongst Malaysian parents, such as playing basketball and hanging from monkey bars, which makes the challenge even greater to ensure their children are on track to achieve growth milestones for their age.

To help parents tackle this issue, Nestlé invited Professor Dr. Norimah binti A. Karim, Professor in Nutrition, Department of Nutrition and Dietetics at International Medical University to share her thoughts about “Debunking Growth Myths Among Children” during the virtual event. The discussion revolved around the rising issues affecting growth amongst children, with Professor Norimah weighing in on debunking popular growth myths and shared ways parents can ensure their children take in adequate nutrition daily to achieve optimum growth during their formative years.

“When raising children, parents need to understand that a balanced diet is important to ensure that they can develop to their fullest potential. The prevalence of stunting in children is primarily due to malnourishment — a lack of balanced nutrition in their everyday diet. Amongst various nutrients, insufficient calcium intake is one of the major issues faced by Malaysian children, and this plays an important role in determining their overall growth,” said Professor Dr. Norimah.

Based on a survey done from 9 to 22 June 2020, involving 186 mothers who have previously used NESTLÉ LACTOKID®, 98% would recommend the milk brand to their friends and family. Besides being formulated with high calcium, vitamin D, protein and DHA to support growth and development, NESTLÉ LACTOGROW® Aktif also has no added sucrose, making it a better option for young children.

NESTLÉ LACTOGROW® Aktif comes in 900g packets for two age groups, namely NESTLÉ LACTOGROW® Aktif 1-3 and NESTLÉ LACTOGROW® Aktif 4-6, and is currently available in stores nationwide. 



To rewatch the virtual event and discussion, do visit 

For more information, please visit