Sunday, May 27, 2018

Buka Puasa di Bunga Lawang Cafe, Bangi

Hi Korang,


Tahun ni buka puasa sama je macam tahun lepas, everyday ada jemputan makan tapi tak semua kak lily pi lah, yelah kalau jauh bebenau tuh malas lah.

Masak pun rancak gak sebab kan kak lily cuti MC sebulan ni, so kalau tak kemana-mana mesti masak muaklah nak beli kat bazaar bukan sedap pun hehhee

Macam hari tuh tengah syiok-syiok masak, kak Inez call ajak buka kat Bunga Lawang Cafe. Ermm siapkan masak-masak then terus gerak ke sana, alah bukan jauh pun 5 minit dari umah.

kepala meja kak lily, kemain tak nak bangun kan huahauaha

Sebab tak tau nak order apa, Kak Inez cadangkan order set menu B2 yang sesuai dimakan untuk 3-4 orang. Kak lily ikut sajor sebab kita mesti cuba kan menu-menu special Bunga Lawang Cafe ni.

Masa semua sampai haruslah bergambar dulu sementara menunggu waktu berbuka. Rasa terliur-liur dah kat tekak ni, ishkk perangai cam bebudak sungguh.

Di antara hidangan di dalam set menu B2 adalah:

Kari Kepala Ikan Jenahak

Ya ampun kenapa kak lily tak pandai masak macam ni ek, karinya lemak tak pedas dan sangat lengkap rasanya tak de langsung yang kurang. Abis pipi-pipi ikan tuh si Mahamahu makan, bahagian ekor plak Mr Big yang sapu, kami yang lelain rasa hak badan jelah kan. Bagaikan daripada melimpah ruah kuah sampai kering kami sental ishkk malu wokeh

Sambal Udang

Memang pedas tapi sedap, lagi pedas lagi ketagih nak rasa.

Ayam Lemon

Rasa lemonnya tak terlalu kuat, just nice. Ayamnya di goreng garing sekali

Sotong Masak Hitam

Hitam tuh sebab dakwat si sotong tuh, ermm sedap jugak

Tetel Goreng Jintan

Aduiyai ini memang membangkitkan selera sungguh, sampai kak lily ratah cam tuh je

Taugeh Goreng

Ranggup dan dihidangkan panas-panas ermm delicious, portion pun just nice tak kecil dan tak besar.

Telur Masin
Ulam-Ulaman dan Sambal Belacan

Nasi

Sirap Selasih 

Bubur

Agar-Agar Santan
Kurma

Hah amik ko banyak sungguh lah kan..

Ada jugak set menu ramadan yang lelain seperti:







Selain daripada set menu ni, ade jugak set ala carte seperti biasa seperti Laksa Johor, Mee Rebus, Sup Tulang dan pelbagai lagi. 

Total untuk harga set B2 ni adalah RM155 oklah kan, kalau di bahagi kepada 4 orang baru berapa je kena bayar. Lagi murah daripada makan di hotel ek.

sedap weiiii

Ada tempat solat lagi so dont worry korang tak miss pun solat maghrib ek tapi kena amik turn lah kan wokeh.

So kak lily dah bagi suggestion kemana korang nak buka puasa kalau asyik pening memikirkan ek. Puashati sebab kualiti makanannya macam makan kat umah je hah..

Jom ke:

Bunga Lawang Cafe
50-G, Jalan 7/7B, 

Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

43650 Bangi, Selangor





Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut : 

Facebook Page : 

Instagram Link : 


Selamat menjamu selera semuanye...



Friday, May 25, 2018

Program Keusahawanan Komuniti Usahawan Coca-Cola (Coca-Cola KU)

Hi Korang,

Pemilik perniagaan kecil memperoleh kelebihan teknologi mobile untuk Ramadan, manakala golongan kurang bernasib baik menikmati hidangan menyelerakan daripada Coca-Cola 


Coca-Cola Malaysia akan memperkasakan kira-kira 3,000 pengusaha gerai makanan di bazar Ramadan di seluruh negara tahun ini menerusi program keusahawanannya Komuniti Usahawan Coca-Cola (Coca-Cola KU) dengan menggunakan aplikasi telefon yang menyediakan mereka dengan latihan perniagaan asas. 

Muslim Aid, Coca-Cola and Marrybrown brings joy to deserving communities

Kira-kira 300 peserta terpilih akan turut dibantu dengan barangan tarikan jualan Coca-Cola seperti apron, topi, alas meja dan papan menu yang membuatkan gerai makanan mereka menyerlah di bazar makanan Ramadan popular. 

Dilancarkan tahun lalu dengan kerjasama Kementerian Perdangangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, program latihan Coca-Cola KU direka untuk membimbing usahawan mikro ke arah kejayaan dengan menyediakan mereka pengetahuan dan latihan yang diperlukan untuk meningkatkan perniagaan mereka. 

Program di Malaysia merupakan sebahagian daripada komitmen antarabangsa syarikat untuk pemerkasaan ekonomi 5 juta usahawan wanita di seluruh rantaian nilai syarikat menjelang 2020 menerusi inisiatif 5by20 yang dilaksanakannya, di mana Coca-Cola KU bermatlamat untuk memperkasakan 20,000 usahawan wanita menjelang tahun 2020. Meskipun ia mensasarkan golongan wanita, Coca-Cola KU turut menggalakkan penyertaan golongan lelaki. 

Muslim Aid Malaysia Chairperson, Wan Rusli Wan Muda and Datuk Rosnah Majid representing Coca-Cola hands over food basket to communities in need

Sementara itu, Coca-Cola sekali lagi bekerjasama dengan Yayasan Kemanusian Muslim Aid Malaysia untuk program amal tahunan yayasan berkenaan, Fast2Feed yang menyediakan minuman menyegarkan, makanan berkhasiat dan keceriaan kepada lebih daripada 5,000 golongan kurang bernasib baik di Semenanjung Malaysia. 

Satu daripada projek utama Muslim Aid Malaysia yang bergantung sepenuhnya kepada sumbangan, Fast2Feed menyaksikan anak-anak yatim, kanak-kanak daripada keluarga miskin, penghuni rumah orang-orang tua, Orang Asli dan pelarian menerima hidangan berbuka puasa, bakul makanan, duit Raya dan pakaian baru supaya mereka dapat meraikan bulan puasa dan Hari Raya dengan keceriaan. 

Pada acara tahun ini, pasukan Muslim Aid Malaysia mengembara tanpa erti penat untuk membawakan keceriaan musim perayaan di 24 lokasi sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Pulau Pinang, Pahang, Kedah, Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. 

Happy children after the iftar event at MYDIN Kubang Kerian

Ketika mereka menantikan waktu berbuka puasa, kanak-kanak tersebut akan dihiburkan dengan aktiviti seni dan kraf seperti mewarna dan menganyam ketupat. Kakitangan Coca-Cola daripada cawangan seluruh negara akan menyertai mereka di setiap lokasi, yang mana kakitangan ini akan membantu menghidangkan juadah berbuka puasa dan mengendalikan aktiviti berkenaan. 

Kerjasama yang bermula sejak tahun 2010, Coca-Cola terus memberi sokongan kepada kerja amal Muslim Aid Malaysia untuk golongan kurang bernasib baik dan tahun ini, untuk membawakan sentuhan cita rasa tempatan, ia turut melibatkan rakan kongsinya seperti Marrybrown, Mydin, Jaya Grocer, Maslee Group, ASTRO, PNB Commercial dan Zenith Aim Group untuk hadir bersama pelbagai barangan sumbangan bagi lebih menceriakan suasana. 

“Mengunjungi gerai makanan Ramadan merupakan sebahagian daripada budaya rakyat Malaysia sepanjang Ramadan dan bazar turut menyediakan peluang yang tepat untuk usahawan kecil memperoleh pendapatan lebih, justeru kami sangat gembira untuk melihat sumbangan berterusan program Coca-Cola KU. Dan disebabkan berbuka puasa adalah saat istimewa sepanjang Ramadan, kami juga berbesar hati dapat memberi sokongan dan menjadi sebahagian daripada kerja murni yang dilakukan oleh Muslim Aid Malaysia yang turut menjadikannya istimewa buat mereka yang tidak berpeluang untuk menikmatinya,” kata Pengurus Negara, Rantau Malaysia, Singapura and Brunei, Syarikat Coca-Cola, Ahmed Yehia. 

“Kanak-kanak sentiasa menjadi keutamaan kami, sama ada mereka rakyat tempatan atau golongan pelarian. Melihat senyuman mereka pada acara kami tentu sekali akan mencetus kegembiraan kepada semua yang hadir. Kami berharap rakyat Malaysia daripada pelbagai latar belakang akan turut mengambil bahagian dalam Fast2Feed,” kata Habsah Marjuni, Ketua Pegawai Operasi Muslim Aid Malaysia.







Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

Thursday, May 24, 2018

Promosi Bazaar Raya Dan Ramadan Serta Peraduan Ulang Tahun ke 2 LuLu Hypermarket

Hi Korang, 


Kebetulan 2 minggu lepas kak lily ke Lulu Hypemarket ni lagi, alah bukan apa sesaje tukar angin untuk shopping barang dapur kan, yelah asyik pi kedai awe je kan hehehe 



Kalau korang nak tau rupa-rupanya ada prmosi baik punya di Lulu Hypermarket ni, ada promosi potongan sehingga 70% sempena bulan Ramadan ini. 

Promosi Ramadan Sehingga 31 Mei 2018 


Salah satu sebab kak lily suka sangat ke sini kerana barangan dapur dan basahnya sangat-sangat menarik, suke nau menengok sayu-sayurannya yang segar bugar. Paling best kat sini korang boleh dapat macam-macam seperti buah-buahan, makanan laut dan juga daging serta ayam untuk memasak.



Kalau korang teringin nak dapatkan makanan kekacang atau manisan dari negara Timur Tengah kat sini semua ada. Macam coklat dan juga kurma serta manisan popular seperti Kudhri, Mejdoul dan macam-macam lagi yang terbaik daripada negara tersebut. Ini selalunya kalau orang pergi Haji atau Umrah bawa balik. Jadi sekarang tak perlu tunggu musim lagi boleh dapat setiap masa dan waktu dengan harga terbaik. 

Sempatlah kak lily merasa serba sedikit manisan arab ni kan, manisnya tapi sedap betul. 


Paling penting semua produk yang dijual kat sini dijamin halal dan dibawa selamat untuk semua bangsa dan agama menikmatinya. Contoh macam cheese kat sini ada pelbagai jenis cheese dan juga makanan jeruk yang tak pernah kita jumpa. Barang-barang keperluan peribadi juga banyak jual kat sini memang boleh shopping semua perkara dibawah satu bumbung. 

Memang tak sah kalau ke mari, tak penuh troli kak lily membeli belah kan, yelah korang dah lah murah, segar, cantik-cantik dan selasa je bila shopping kat sini. 

Bazar Raya Promosi Sehingga 20 Jun 2018 



Kalau korang nak tau, masa kak lily pun ada pulak signboard yang ada tulis promosi untuk Bazar Raya potongan sehingga 50%. Barang-barang seperti barang elektrik, elektronik, kasut, peralatan rumah, kelengkapan rumah dan juga bagasi. Ini kalau korang datang kat pasaraya Lulu ni ada di level 2 dan 3. 





Ada pelbagai jenis jenama produk elektrik dan elektronik yang cukup popular seperti Samsung, LG Sony, Panasonic dan banyak lagi. Sempena dengan Piala Dunia yang akan datang bulan Jun 2018 nanti mereka ada promosi pembelian TV dengan harga yang sangat murah. TV bersaiz besar korang boleh tonton bola sepuasnya. Ada juga beli satu TV 49" dapat percuma mini fridge lagi tau. 

Fashion Store – Level 2 



Bulan Raya tak lama lagi juga mereka ada sediakan promosi jenama pakaian yang cukup popular dari negara Timur Tengah.


Potongan sehingga 30% untuk pakaian terpilih seperti jenama John Louis, Tag Basic, Sunnex, Twills, Oxemberg, Louis Phillipe, Cortigiani dan banyak lagi. Pakaian ini bukan sahaja ada untuk orang perempuan malah orang lelaki juga ada banyak serta pakaian untuk kanak-kanak pelbagai jenama.






Even pakaian wanita pun sangat-sangat cantik dan berpatutan harganya, rugi kalau tak membelinya kan

Lulu Celebrate – Level 2 


Kami-kami orang perempuan ni pasti akan singgah ke bahagian LuLu Celebrate di Level 2, di sini ada menyediakan pelbagai pakaian tradisional dengan rekaan moden. Kain sari yang boleh dijadikan pakaian untuk raya seperti baju kurung atau juga baju kebaya. Kain sari mereka ada pelbagai patern dan juga warna yang sangat cantik dan menarik. Jadi baju raya korang tahun ini lebih meriah dan juga lain daripada yang lain. 

Tengok siapa yang duk test Saree tuh?

Hahaahhahah akak lily jugak yang over excited ek!!


Bila fikir balik, tak delah mahal sangat kain saree ni lah, kak lily tanyalah berapa harga tau, dalam 6 metre tak sampai RM200 so kira oklah kan.

Home Style – Level 3 


Persiapan rumah juga perlu untuk Raya nantikan kat LuLu Hypermarket ada jual macam-macam perhiasan dan kelengkapan rumah. Macam karpet, pinggan mangkuk, langsir dan macam-macam lagi.






Harga pun murah tau dan tak perlu lagi ke mana-mana tempat yang jauh tuh ek, datang saje ke Lulu hah 

Peraduan Ulang Tahun ke2 Belanja dan Menang Sehingga 31 Ogos 2018 


Bagi meraikan ulang tahun ke-2 pasaraya LuLu di Malaysia, pihak pengurusan menyediakan 2 Perodua Myvi serta banyak hadiah yang lebih menarik seperti motosikal Yamaha Lagenda 115Z, telefon pintar dan baucar LuLu. Apa yang perlu korang perlu lakukan ialah belanja sehingga RM50 dan ke atas dalam satu resit tunggal dari LuLu Hypermarket & Store Department semasa tempoh promosi.


Kemudian dapatkan kupon cabutan bertuah dikaunter. Isikan butiran korang dan masukkan ke dalam kotak undian bertuah yang disediakan di luar pasarya ini. Pemilihan pemenang, akan diadakan sebanyak dua sesi iaitu pada 14 Julai dan 8 September 2018. Korang boleh merujuk kepada poster untuk butiran mengenai terma & syarat. 

Parking banyak disediakan kat bahagian bawah pasaraya jadi tak perlu risau kalau datang bawa kenderaan sebab nak shopping banyak. Memang sini sangat selesalah nak beli belah lepas tu kalau nak berbuka korang boleh pergi lat level 4 ada Food Court yang banyak pilihan makanan. Jadi apa lagi semua adalah lengkap dan melengkapi keperluan harian anda. Selamat membeli belah dan selamat berpuasa semua. 

Ermm seriously memang manjang tak cukup duit bila shopping di Lulu Hypermarket ni kan, ada saja yang nak di beli walaupun bukan penting sangat pun kan hehehhe 

Jom ke : 

LuLu Hypermarket, 
Lot 159,
Persiaran CapSquare,
Off Jalan Munshi Abdullah 
50100 Kuala Lumpur 

Keterangan lanjut mengenai promosi di Lulu Hypermarket boleh layari, 

Website : 

Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social medie berikut : 

Facebook Page : 

Instagram Link : 





Butik HAQQI Shah Alam - Kelengkapan Haji & Umrah Pada Harga Berpatutan

Hi Korang,

Haqqi kalau dilihat pengertian dalam agama Islam membawa maksud kebenaran, yang benar. Simboliknya perkataan ini membawa maksud yang sangat baik. Sesuai dengan nama, Butik Haqqi menawarkan pelbagai barangan dan kelengkapan untuk mereka yang ingin menunaikan umrah dan haji. Selain itu, Butik Haqqi juga ada menjual produk pakaian muslim dan muslimah dari label jenama yang cukup dikenali. Antaranya seperti Owl By ND, Baju Melayu Wak Doyok dan banyak lagi.



Mula beroperasi di penghujung tahun 2016, kini Butik Haqqi telah mempunyai 4 cawangan iaitu di seksyen 7 Shah Alam, Bangi Sentral, TTDI Kuala Lumpur dan Wakaf Tembusu Kuala Terengganu.

Sebagai Pusat Sehenti (One Stop Centre) untuk mereka yang ingin mendapatkan keperluan dan barangan bagi mengerjakan umrah, tidak dinafikan pilihan yang ditawarkan cukup banyak. Antara yang menjadi perhatian kak lily ialah kain telekung untuk wanita.

Kain telekungnya tidak jarang, sangat lembut dan selesa. Apatah lagi tujuan utama kita menggunakan telekung memang untuk beribadat, kita haruslah mencari yang terbaik buat diri kita. Bukan hanya pakaian sahaja kita perlu memilih tetapi untuk solat kita juga pilih yang terbaik mengikut kemampuan kita.


Tengok jahitannya...

Memang sangat teliti jahitannya. Paling best di bahagian dagu, ianya menggunakan kain yang begitu lembut dan bila kita sarung telekung tersebut ianya benar-benar terletak kemas. Jadi kita tidak akan ada masalah dengan isu anak rambut mudah dan asyik terkeluar terutama apabila kita sedang beribadat.

Selain itu terdapat variasi corak kain telekung yang ditawarkan. Ini merangkumi jenis fabrik yang digunakan, lace, warna dan saiz. Oh ya! Terdapat 5 koleksi telekung yang ditawarkan iaitu Mukarramah, Aisya, Adawiyah, Az-Zahra dan Telekung Mini.

Dari segi harga memang mampu milik. Setiap koleksi menampilkan kelainan dari segi fabrik, warna, sulaman dan juga lace. Jadi ianya memberi pilihan kepada pembeli untuk memilih mengikut minat dan bajet yang mereka peruntukan.

Antara corak sulaman dan lace yang cantik hadir di dalam koleksi telekung di Butik Haqqi seperti dibawah:-


Sulaman dengan corak bunga kerawang agak simple tetapi hadirnya dengan warna lembut menyerlahkan lagi warna telekung dari koleksi ini.



Untuk yang ini lacenya memang cantik. Rasanya ianya sesuai dijadikan sebagai hantaran, hadiah ataupun beli untuk diri sendiri


Penampilan yang lebih esklusif terutama penggunaan warna gold dan putih.



Ada juga datangnya bukan dengan lace, tetapi berkelim dengan warna lain yang juga sangat cantik pada pandangan saya 


Pada mereka yang sukakan sulaman yang agak tidak berat. Kak lily syorkan koleksi ini. Anak-anak muda biasanya sukakan yang ringkas dan telekung rekaan seperti ini pasti menjadi pilihan mereka.



Rekaan yang cukup minimalis tetapi tetap kelihatan cantik.



Selain daripada warna putih, terdapat juga koleksi telekung berwarna lembut ada ditawarkan di Butik Haqqi.


Dan biarpun didatangkan dengan warna apa sahaja, rekaan telekung di Butik Haqqi memang sangat kemas. Seperti yang kak lily katakan tadi, kita boleh lihat bagaimana ianya benar-benar menutup dagu dengan selesa.



Antara sebabnya saya memang sangat sukakan kain jenis cotton jepun, Tak melekat di badan dan ianya tidak panas walaupun kita dah pakai lama.

Kain telekung walaupun tidak terlalu tebal tetapi tidak jarang. Pada bahagian muka adalah free size, adjustable dengan tali, dan tebal (seperti memakai kain 2 lapis) jadi kita tidak perlu memakai anak telekung kecil.


Ini pula telekung untuk kanak-kanak, Cantikkan!



Terdapat juga mini telekung di tawarkan di sini. Memang tidak dinafikan sesetengah wanita memang meminati telekung mini kerana ianya boleh pakai seharian dan boleh terus digunakan untuk beribadat. Ini kerana dari saegi syarak, ianya telah menutupi mana yang wajib ditutup.



Pelbagai pilihan warna dan rekaan mini telekung ada ditawarkan di sini. Semuanya cantik-cantik.


Pakai mini telekung dan jubah sememangnya nampak menarik bukan?



Di Butik Haqqi juga ada ditawarkan jubah untuk lelaki. Ada pelbagai rekaan yang boleh kita pilih.



Begitu juga dengan pilihan fabrik, warna, corak dan saiz. Bergantung kenapa minat dan bajet yang kita ada :-)



Alang-alang membeli telekung dan jubah di sini, korang boleh dapatkan barangan dan kelengkapan lain untuk mengerjakan haji dan umrah. Antara yang hot selling tentulah kain ihram dari label Al-Mukarramah. Ianya adalah 100% cotton asli yang mampu memberi keselesaan dalam keadaan apa jenis cuaca yang dilalui.


Terdapat juga sarung tangan untuk wanita.



Dan juga stokin. Fabrik yang digunakan memang best



Seluar ni memang sangat dicari tidak kira lelaki atau perempuan terutama untuk dipakai ketika mengerjakan umrah dan haji. 

Terdapat juga peralatan penjagaan diri khas untuk mereka yang ingin membawa ke bumi Madinah dan Mekah. Ianya memang benar-benar HALAL dan didatangkan dalam pembungkusan kompak yang sangat praktikal untuk dibawa pergi 'travel'.


Antaranya produk Al-Haj seperti pelembab bibir, sabun mandi dan banyak lagi.



Terdapat juga produk jenama Wafda dan tali pinggang besar yang khas digunakan untuk mengerjakan haji dan umrah.


Tasbih digital, minyak wangi yang halal semuanya ada di jual di sini.

Terdapat juga sandal dan selipar pelbagai jenis rekaan dan saiz ditawarkan di Butik Haqqi. Ianya memang sandal khas yang sangat direkomenkan untuk dipakai ketika beribadat di bumi anbiya.

Semua barangan dan kelengkapan haji dan umrah ada dijual di Butik Haqqi. Kita tidak perlu pening kepala mencari di banyak kedai untuk mendapatkan semua barangan keperluan yang perlu dibawa. Jimat masa dan paling penting harga yang ditawarkan memang sangat berpatutan.

Kita juga boleh dapatkan barangan Butik Haqqi secara online di https://haqqi.com.my

Dan jangan lupa untuk ikuti perkembangan Haqqi di Media Sosial:-

INSTAGRAM: 

FACEBOOK: 

TWITTER: