Monday, July 24, 2017

Periksa Tahap Kesihatan Diri Di VITACARE HEALTH & WELLNESS Pharmacy

Hi Korang,


Korang sebenarnya sihat ek tak? 

Kalau tengok luaran haruslah sihat kann tapi dalaman tak de siapa pun yang tau even kita sendiri pun tak tau kalau kita tak buat medical check up.

meja pendaftaran belum bukak lagi aku dah sampai, so bergambar dulu kan

Orang macam aku ni ni lagi lah, pemalas + penakut ya ampun nak pi medical check up ni, selagi badan still kuat dan tak sakit kira sihat lah tuh kann huahauhauahua

Tapi sebenarnya

Lagi meningkatnya usia, lagi tinggi risiko korang untuk mendapat penyakit-penyakit yang tengah fames masa kini macam sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan juga kanser. Lagi pulak dengan gaya hidup siang malam 24 jam makan, lepak di kedai kopi, malas bersenam itu bakal menambahkan lagi cepatkan korang mendapat penyakit. 


best jugak farmasi Vitacare ni ek

Bila ada invite mengenai masalah kesihatan dan pemakanan ni memang haruslah aku tak lepaskan dan minggu lepas aku dapat hadirkan diri kempen ujian darah – Live Blood Analysis di Vitacare Pharmacy, The Garden Mall ni.


Ini kira pertama aku di perkenalkan pada ujian darah ni.

Ujian LBA (Live Blood Analysis) dijalankan oleh pakar yang dijemput khas oleh farmasi Vitacare, kira in house farmasi la ni. Just ambil darah sket je dari pesakit dan sample darah tersebut di letakkan di atas plate microskop.


Di sebabkan nak tengok nak microskop tu halus sangat so pihakVitacare dah pancarkan melalui projektor untuk kami semua melihat sendiri hasilnya.

Antara hasil analisis dari ujian darah yang dilakukan seperti:-

pharmacist tengah terangkan mengenai darah ni

yg kecik-kecik asid yang tengah melompat-lompat, pesakit ni baru lepas makan so banyak yang tak hadam lagi


yang dia tunjuk tuh white blood cell, mesti kena 2 kali ganda dari red blood cell yang dalam bulat-bulat tuh

yang bulat ada spike kat tengah tuh, contoh 'Acidic Blood' yang mana badannya mengandungi banyak asid

Ini adalah contoh keadaan darah yang datangnya dari badan yang sihat. Nampak rupa bulatan yang kemas dan cantik.

Yang bestnya setelah melakukan analisis darah, kita bukan sahaja diberikan penerangan bahkan akan mendapat keputusan bertulis. Jadi ianya memudahkan pemahaman melalui analisi yang telah dijalankan.

Kemudian kami di perkenalkan pula dengan AstaZan Natural Astaxanthin dengan penerangan dari Cik Lau Hui Wan, Nutritionist yang dijemput khas oleh Vitacare.


Pertamanya kita perlu tahu apa itu OXIDATION FREE RADICALS? 

Ianya boleh diimaginasikan seperti dari ujian potongan buah epal. Di mana buah epal yang baru dipotong, teksturnya masih cantik dan baru tetapi cuba dibiarkan 30 minit dan seterusnya. Memang kita akan dapat lihat perubahan tekstur epal itu masa ke semasa. Semakin lama, rupanya semakin lebam (teruk). Ianya serupa juga dengan badan kita sebenarnya.

Takut kan!!


Kita sedar tak punca badan kita jadi cam tu, memang tak lah kan. Kalau kita sedar dah tentu kita jaga badan kita ni sebaik mungkin. Sebagai contoh kesan dari stress boleh menyebabkan badan kita akan terus kurang tenaga dan lesu,hilang fokus dan banyak lagi.

So masa sessi ni macam-macam jugak aku dapat tau mengenai lebih lanjut mengenai kebaikan dan kelemahan badan kita ni kan.





Banyak jugak info yang aku dapat tau mengenai segala jenis permasalahaan di badan kita, so kenalah berjaga-jaga dari sekarang. Ermm ini pun dah lewat tapi tak per daripada tak buat langsung kan.


Sebelum pulang, kami juga diberikan "Energy Jar" yang mengandungi pelbagai ramuan yang sihat. Antaranya puri pisang, mangga, chia seed, yogurt, oat dan banyak lagi. Rasanya memang sedap sangat, kira sesuai di ambil mereka yang yang ingin sihat. 

Live Blood Analysis (LBA) akan diadakan di The Gardens Mall dan Suria KLCC pada setiap hari Sabtu pertama untuk setiap bulan bermula pada bulan Ogos 2017 ini. Jadi untuk sesi pertama yang akan datang adalah pada 5 Ogos 2017, dari jam 10 pagi sehingga 6 petang. 

Harga bagi Live Blood Analysis (LBA)

VCard Member semasa VCare Day : FREE

VCard Member normal days : RM10

Non VCard Members : RM30


Apapun terima kasih Vitacare di atas produk kesihatan yang diberikan. Semuanya akan akak lily amalkan untuk menjaga tubuh badan agar lebih sihat dan bertenaga sepanjang masa.


Kaki Bebel,

LILY


Saturday, July 22, 2017

Selamat Ulangtahun Ke-50 GUARDIAN Malaysia

Hi Korang,


Diam tak diam dah 50 tahun usia Guardian Malaysia ni ek, ermm lagi tua daripada aku rupanya hehehe hebat kan.

Aku sempat menghadiri majlis sambutan ulangtahun ini di Guardian The Weld Kuala Lumpur lokasi dimana sejarah Guardian bermula.


Meraikan ulang tahunnya yang ke-50 tahun ini, dengan persaingan hebat daripada saluran-saluran baru dan lama, Guardian Malaysia berkata syarikatnya telah membuat pelbagai perancangan untuk mengekalkan posisinya sebagai peneraju pasaran.


Mr. Soren Lauridsen, Ketua Pegawai Eksekutif Guardian Health And Beauty Sdn Bhd (Guardian Malaysia) berkata: “Dengan mengambil kira kepantasan inovasi teknologi yang mengganggu tabiat penggunaan, persaingan sengit daripada saluran-saluran baru dan lama, keutamaan kami adalah untuk memastikan semua pelanggan dapat menikmati pengalaman membeli-belah dan tawaran yang terbaik.”

“Ini mungkin melibatkan pelbagai kajian untuk lebih memahami gaya hidup dan keperluan pelanggan dengan lebih baik. Ia turut melibatkan program latihan BFF (BEST FRIEND FOREVER) dimana kami akan menghantar pekerja kami yang bekerja di Pejabat Sokongan Stor (Store Support Office) untuk bekerja di stor-stor kami selama tiga hari, dan merasai sendiri pengalaman bekerja di stor agar mereka memahami cara-cara untuk melayan pelanggan dengan lebih baik.”

Beliau turut berkongsi bahawa melalui kajian, “kami telah mengenal pasti beberapa kategori produk seperti kesihatan, solekan dan penjagaan rambut adalah penting bagi pelanggan, dan kami sedang bekerjasama dengan rakan-rakan kongsi untuk menawarkan lebih banyak produk yang relevan kepada mereka.” 

Menggambarkan perjalanan 50 tahun di Malaysia sebagai menarik dan berwarna-warni dan dipenuhi pelbagai peristiwa penting, namun, jelas Mr Lauridsen, satu perkara masih kekal sehingga kini. 

“Ini adalah komitmen kami untuk memberikan pengalaman membeli-belah yang positif kepada para pelanggan setiap kali mereka berkunjung ke Guardian, menerusi pelbagai pilihan dan tawaran hebat pada harga yang kompetitif. “Nilai-nilai yang telah memberi ilham kepada penubuhan stor pertama bersaiz 200 kaki persegi ini, kekal sebagai teras jenama kami hari ini.”

Beliau berkata pendapatan Guardian Malaysia telah meningkat sejajar dengan pertumbuhan KDNK negara, dan sejak 2016, secara konsisten ia telah menerima purata tiga juta pelanggan setiap bulan. 

“Kami menyediakan pekerjaan kepada 3,300 rakyat Malaysia, dan kami berbangga bahawa operasi dan pelaburan kami dalam perniagaan ini telah menjana ekonomi sampingan yang penting kepada pengilang, pengimport dan pelbagai penyedia perkhidmatan – kecil dan besar.” 

Sejarah penubuhan Guardian Malaysia




Walau bagaimanapun, menjejak usia 50 tahun, adalah penting untuk kami menyoal diri sendiri, ke mana hala tuju kami selepas ini? 

“Matlamat utama kami adalah untuk menjadi sahabat kepada para pelanggan kami, dan untuk memenuhi keperluan mereka. Seperti seorang sahabat baik, seorang yang dicari untuk mendapatkan keperluan kesihatan dan kecantikan. Jika usaha ini berjaya, kami akan kekal sebagai peneraju pasaran dan kekal sebagai peruncit pilihan ramai,” tambah beliau. 

Bersempena sambutan ini, Guardian mengadakan sebuah promosi ulang tahun, dengan kerjasama bersama Petron, Jotun, Makeover Guys dan Kuvings, dimana pelanggan berpeluang untuk memenangi pakej hias semula kediaman. 

“Kami memilih untuk menawarkan pakej hias semula kerana kami berpendapat bahawa ia adalah hadiah terbaik yang para pelanggan kami inginkan sebagai hadiah. Lebih-lebih lagi, hias semula kediaman bukan hanya memberi manfaat kepada seorang pelanggan tetapi kepada seisi keluarga"

Untuk mengambil bahagian, pelanggan perlu berbelanja sebanyak RM10 dan ke atas di dalam satu resit di mana-mana cawangan Guardian, isikan maklumat peribadi, dan jawab tiga soalan mudah. Atau, isi petrol RON 95, RON 97 or RON 100 minimum RM10 di Petron dengan Kad Miles Privilege Petron yang sah.


Berikutan sidang akhbar tersebut, Mr Lauridsen telah melancarkan semula Guardian Weld, yang kini merupakan sebuah ruang perniagaan berkeluasan 1,652 kaki persegi, yang berwajah baru, selaras dengan penjenamaan semula Guardian.


Beliau disertai Mr. Ricky Soon, Pengarah Hartanah dan Projek, Ms. Christina Low, Pengarah Pemasaran, Mr. Nicholas Chiew, Pengurus Kawasan dan Cik Nur Syazira bt Shafiee, Pengurus Stor Guardian Weld. 

Bagi Guardian Malaysia, ulang tahun turut diraikan secara tradisinya menerusi sumbangan semula kepada komuniti, menerusi Projek Amal Ulang Tahun. Tahun ini, tradisi tersebut diteruskan dengan membantu menghias semula 10 buah rumah kebajikan, termasuk tujuh rumah anak-anak yatim di seluruh negara, 

Projek tersebut, yang bakal siap dalam tempoh enam bulan, dijangka membantu meningkatkan persekitaran hidup sekurang-kurangnya 500 kanak-kanak yang tinggal di rumah-rumah tersebut.

So Happy Birthday Guardian Malaysia !!



Kaki Bebel,

LILY



Friday, July 21, 2017

UMRAH 2017 | Mekah – Kehidupan di Mekah Serba Sederhana

Hi Korang,


Bila ada hari-hari yang tak de aktiviti so kitaorang akan explore kawasan masjidil haram ni

Normally pagi lepas sarapan di cafe hotel, naik bilik basuh baju then pi sidai kat roof top kat atas. Matahari kat Mekah ni panas so kain baju memang cepat je kering. Even aku basuh jubah tebal-tebal tuh petang dah kering dah. 

makan kebab orang sedekah tepi tangga sebelum masuk waktu isyak

So ada masa terluang je kitorang jalan-jalan berdekatan masjidil haram ni, kalau tak ke Orchid Safwa Tower, kitaorang ke Zam Zam Tower. Kedua-dua shopping kompleks ni berhadapan dengan pintu masuk kawasan Kaabah. 

Kira lepas solat waktu je malas nak balik hotel boleh lepak-lepak kat sini. 

Eh shopping itu harus ye, aku pun terjebak dengan shopping mopping ni. Nasib baik dah settle umrah so tak de rasa caca marba ek. Memang betul ko, masuk-masuk mall ni kedai jual jubah melambak-lambak. Pandang kiri jubah, pandang kanan jubah even pandang depan pun jubah sebab peniaga jubah tu sibuk duk tayang-tayang kat depan aku hahahaha.


Menipu kalau cakap aku tak shopping kan, memang aku membeli-belah pun. Alah beli jubah untuk family aku, keychain untuk kengkawan, mainan untuk anak sedara aku, barang masak untuk dapur aku, kurma dan memacam lagi.

Aku sempat wakafkan 3 kerusi atas nama aku untuk di hantar ke masjidil haram, eh saham akhirat kena topup jugak. As long as ada orang guna, maka bertambahlah pahala aku kan. Nak wakafkan alquran pun boleh tapi mahal sket dekat seratus lebih harganya. Ikut kemampuan masing-masing lah, janji yang termampu. 






By the way, dekat Mekah pun ada jugak kedai makan Malaysia tau iaitu Felda D’Saji. Hah kat sini bolehlah nak order roti canai ke teh tarik ke, mengidam menu makanan melayu kan semuanya ada kat sini. Tapi disebabkan hotel aku provide semua menu makanan Malaysia so tak delah aku kebulur sangat, sudahnya aku pi order menda-menda lain hehehhe





Kadang-kadang tuh ada hari yang kitorang malas nak balik hotel lepas Asar sebab nak tunggu Maghrib so lepak kat Starbucks kat Zam-Zam Tower ni. Beli sorang secawan kopi then lepak je main wifi kat situ, ingat orang arab tak reti lepak-lepak ke, diaorang pun sama gak.


So berapa banyak duit yang perlu di bawa?

Terpulang pada individu, kalau ada budget lebih bawak lebih. Macam aku, hanya bawak SR2000 (RM2500 cam tu lah duit Malaysia) tapi tak habis pakai pun. Duit Malaysia pun aku bawak sket in case anything happen. Kad kredit dan ATM kad aku activate siap-siap sebelum pi itu pun incase jugak. 


Kenapa tak abiskan duit tuh semua?

Mr Big tengah susun beg dia kat belakang tuh

nampak beg aku yang penuh tuh

Ermm boleh je abiskan dengan membeli belah tapi berat kg beg setiap Jemaah hanya 25kg + 5kg untuk air zam zam so mana nak sumbatkan. Nasib baik beg kitaorang boleh muat sampai 30kg so sumbat je mana yang boleh. Aku pulak beli sejadah kecik-kecik, jubah kain ringan-ringan so oklah kan. Auntie Uji sampai nak tersembul begnya sebab beli sejadah yang tebal-tebal sampai 10 helai, yelah ko murah giler kot itu yang seronok membeli. 

Apa pun 2 minggu di Mekah dan Madinah sangat-sangat bermakna bagi aku. Kehidupan kami amat sederhana, langsung tak ingat apa menda kecuali beribadat kepada allah taala sebab itu tujuan asalnya pun kan. Memang siang malam ke masjid je kerjanya sebab tak de menda nak buat.

So tetapkan niat insyallah segalanya akan sempurna…

Ok ada last part lagi tau so tungggu…

Ok aku rasa ada 1 lagi entry untuk citer Umrah 2017 ni, ishk cepat-cepatlah dapat sambung ek


Meh baca entry UMRAH 2017 sebelum ni

1. Umrah 2017 | Rezeki Yang Tak Di sangka













Thursday, July 20, 2017

AVON Viva La Vita de Parfum

Hi Korang,

Benda ni memang wajib ada dalam setiap handbag wanita iaitu minyak wangi or parfume, kekandang orang panggil mist pun hado alah yang penting wangi ek. Barulah orang selesa nak dekat dengan kita, ini kalau bau busuk bau ketiak cam no pulak gayanya.


As usual, jenama Avon kan ada keluarkan wangian di antara produk mereka ni dan baru baru aku ke majlis pelancaran wangian terbaru Avon iaitu VIVA LA VITA de Parfum.

Wow nama kemain gaya lagi ek ! hehehhehe


Berinspirasikan wanita penuh keyakinan menghadapi hidupnya dengan keberanian dan keindahan, Avon telah memperkenalkan haruman feminin terbarunya iaitu Viva La Vita de Parfum. Wangian hebat ini mampu mengungkap kemeriahan serta keriangan jiwa sesorang wanita. 


Dihasilkan daripada bauan epal pink lady yang segar dan meriangkan, disusuli dengan bauan buah mandarin yang membebaskan perasaan, keharuman daripada pati mimosa yang mewah serta mengujakan serta wangian magnolia merah jambu yang memberikan sentuhan lembut memukau dan mempersonakan. 

Manakala kayu cendana menyerlahkan lagi dasar haruman ini, dilengkapi dengan kekacang vanila yang manis serta kayuan Kashmir yang mampu memberi kehangatan yang lebih lama.

Perkenalkan 2 pencipta wangian hebat Viva La Vita iaitu Elisa Benat dan Harry Fremont. Mereka sememangnya pakar dalam menghasilkan wangian terbaik dan bermutu tinggi.


Manurut Kasia Ostrowska Ketua Bahagian Pemasaran Avon Malaysia, "Haruman Viva La vita EDP ini mencerminkan keberanian dan kebebasan dalam melakukan setiap perkara yang dapat memberi kegembiraan kepada anda serta perasaan hebat disaat menikmati setiap detik indah dalam hidup. Sentuhan bungaan danbuah-buahan yang menghangat jiwa ini merupakan ungkapan sebenar seorang wanita masa kini".



Di majlis pelancaran juga, Avon juga telah memperkenalkan wajah Viva La Vita, iaitu Nelydia Senrose. Sifat optimis pelakon muda dan jelita ini bertepatan dengan aspirasi Viva La vita itu sendiri. Sekaligus ianya juga bakal memberi inspirasi kepada bakal-bakal pengguna haruman terbaru dari Avon ini.

Aku sendiri amat gemarkan bauan dari Viva La Vita, tidak hairanlah bunga magnolia antara bunga yang menjadi feveret dari dulu sehingga sekarang


Ermm excited lah tuh kan, ok korang jangan lupa dapatkan haruman Viva La Vita yang akan mula diperkenalkan di pasaran pada bulan Oktober 2017 nanti pada harga RM95 (WM) dan RM109.30 (EM). Dapatkannya di www.avon.my ataupun hubungi wakil Avon yang terdekat dengan korang…

Ermm harumnya VIVA LA VITA de Parfum



Kaki Bebel,

LILY







Wednesday, July 19, 2017

Makan Malam Di MENATE Bangi Lagi

Hi Korang,

Memang masalah negara kalau tak de idea nak makan malam kat mana kan!!

Siapa setuju dengan aku, meh angkat tangan wie..

Lagi satu masalah, kalau ko dah plan nak pi makan kat kedai yang menjadi favourite korang then bila sampai depan kedai eh boleh pulak dia tutup so ini menambahkan lagi sakit kepala nak kena cari kedai makan yang lain pulak.

Kalau tak makan lapar pulak malam-malam nanti.

So kesnya minggu lepas lah, disebabkan masing-masing balik lambat so haruslah makan sajor diluar. Of courselah kitaorang akan ke kedai cina muslim Haslinda Sim kat seksyen 9 ni sebab senang dan malas nak fikir dan cepat je diaorang masak. 

Sekali ko tutup!!

Aduiyai pening balik nak fikir tempat makan yang lain pulak. So pusinglah kawasan ni, ermm Abdullah Chan penuh, wadihana tak berapa sedap sekali pusing depan nampak pulak kedai makan Menate ni so malas nak fikir terus je parking. 

Orang tak ramai lagi sebab baru je abis solat maghrib so kedai ada banyak tempat kosong lagi, sesampai je terus pi kat tempat diaorang display daging tuh. Pilihlah daging apa nak makan, aku of courselah daging sirloin and Mr Big teringin pulak nak makan ikan so dia pilih seabass (siakap) seekor. 

Lepas pilih daging dan ikan terus duduk dan tunggu sampai berjanggut hehehehe tak berjanggut pun lah sebenarnya, aku rasa dalam 15 minit kot kitaorang tunggu.

Inilah dia

Sirloin Steak

Medium well je sebab aku tak suka makan daging kering-kering nanti tercekik ooo biar juicy sket baru awesome.

Seabass Grill

Hah amik ko seekor ikan siakap Mr Big makan sorang, memula tuh muka tamak haloba sangat cam kedekut nak bagi aku rasa kemudian baru nak offer kat aku cisss… kecik ati mak nok..

orang kedekut yang amat memulanye

seronok tuh dapat makan sedap

Haruslah aku punya licin kan sebab memang favourite aku but Mr Big tak larat nak abiskan, lagipun sebelum tuh dia melantak mashed potato semangkuk bagai.

Sudahnya kenalah RM103.00 untuk 2 main course, mushroom soup with bread, extra mashed potato semangkuk, nasib air free

Balik dalam kenalan senyummmm




Kaki Bebel,

LILY