Tuesday, December 26, 2017

ANGELI AUTUMN SKY 2017 – Koleksi Produk Kecantikan Dan Wangian Dari Kayu Gaharu

Hi Korang,

Banyak betul produk-produk tempatan di keluarkan untuk kegunaan kita para rakyat-rakyat marhaien ni dan terbaru dan terkini adalah ANGELI ‘Autumn Sky 2017’ keluaran Forestry Oudh.

Ianya dihasilkan daripada sumber alam semulajadi khazanah dari negara sendiri iaitu Malaysia. Dalam lambakan produk penjagaan badan di pasaran pastinya kita akan mencari yang terbaik, HALAL dan berkualiti.


Minggu lepas kak lily berkesempatan untuk ke majlis pelancaran produk di Hilton KL. Dankak lily diperkenalkan dengan Angeli produk wangian dan penjagaan kulit semula jadi (home made) yang diinspirasikan daripada minyak gaharu keluaran Forestry Oudh. Ramuan utama koleksi Angeli ini ialah minyak asli gaharu dihasilkan dari pokok gaharu di Malaysia. Untuk pengetahuan semua pokok gaharu merupakan ramuan asli yang paling mahal di dunia dengan minyak gaharu gred berkualiti dijual sehingga AS$50,000 sekilogram.

Barulah kak lily tau ek, harga kayu gaharu ni ek, kemain mahal bebenau

Gaharu dikenali kerana ciri-ciri anti oksidan, anti-penuaan, anti-stres, antimikrobial, anti-ashmatik dan aphrodisiak, antara lain manfaatnya. Secara saintifik, minyak gaharu juga bersifat bahan penetap bermaksud minyak wanginya akan kekal lama pada kulit.

Majlis pengenalan produk ini telah dilancarkan oleh Dato' Dr. Jalaluddin Harun Ketua Pengarah Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia di KL Hilton baru-baru ini.


“Tahun lalu, jumlah keseluruhan eksport gaharu hanya RM15 juta yang mana produk kayu dan balak mewakili RM40 bilion bagi eksport domestik dan antarabangsa. Kita memiliki ruang untuk berkembang, dan kita berharap untuk melihat Kumpulan Perhutanan menyumbang kepada eksport gaharu menerusi dagangan serpihan Gaharu Aset Perhutanan dan secara tidak langsung menerusi pemasaran jenama Angeli,’’ kata Dato' Dr. Jalaluddin Harun.

ANGELI AUTUMN SKY 2017 – KOLEKSI ARTISANAL DIINSPIRASIKAN DARI MINYAK GAHARU


Angeli memperkenalkan koleksi pertamanya, “Autumn Sky 2017” dengan 17 produk penjagaan kulit buatan tangan (home made). Nama diberikan adalah inspirasi dari tempoh tuaiannya yang unik. Koleksi artisanal eksklusifnya merangkumi oudh-based eau de parfum bagi lelaki dan wanita, dan produk penjagaan kulit asli termasuk sabun buku, gel mandian, bombs mandian, minyak pelembab badan, wap badan, losyen tandan dan badan, sapuan lumpur dan garam.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Forestry Oudh, Pn. Ariza Norhalim, “Setiap produk dalam produk Angeli direka hanya daripada ramuan asli, dan direka untuk fungsi khusus – sama ada mengurangkan stres, penyucian kulit ataumanfaat-manfaat lain. Setiap produk mengandungi minyak gaharu yang sangat dicari-cari, yang datang dari pokok gaharu atau agarwood.

Penggunaan serpihan gaharu untuk tujuan perubatan dan kecantikan telah diketahui beribu tahun dalam kalangan kerabat di raja dari dinasty Moghul, kerabat Jepun, Raja Louis XIV di Perancis selain tokoh-tokoh dihormati dari pelbagai agama. Hari ini, ia telah menjadi bahan koleksi yang amat bernilai.”


Ariza juga menjelaskan bahawa minya gaharu menjadi matang berubah mengikut masa dan suhu badan – menjadikan ia minyak asli yang unik. Disebabkan itu, setiap koleksi yang diperkenalkan oleh Angeli akan menjadi koleksi edisi terhad.

“Faktor-faktor seperti keadaan cuaca semasa menuai, kehidupan organisme di dalam pokok, struktur tanah dan proses distilasi mempengaruhi hasil kualiti minyak asli gaharu dan bau. Oleh kerana perubahan ini bertukar dari semasa ke semasa, setiap kelompok distilasi minyak gaharu adalah berbeza antara satu dengan yang lain,’’ jelas Ariza.

Beliau menambah, “Setiap produk Angeli adalah buatan tangan bagi memastikan nilai dan bauan gaharu dan lain-lain ramuan minyak asli di dalam produk ini kekal dan tidak hilang akibat habas dan proses kimia disebabkanmesin pengeluaran yang besar. Produk-produk juga selamat daripada kimia berbahaya seperti sodium lauryl sulphate (SLS) dan parabens."


Koleksi Angeli direka cipta oleh Roman Abdullah, pakar minyak wangi yang merupakan waris generasi kelima keluarga yang telah berkhidmat dengan kerabat Moghul.

Pada masa ini, pokok-pokok gaharu dikategorikan sebagai spesies terancam dibawah Konvensyen Perdagangan Antarabangsa mengenai Spesies Terancam Fauna dan Flora Liar (CITES) dan minyak gaharu dilabel sebagaiminyak asli paling bernilai tinggi di dunia disebabkan sumbernya yang terhad.

Produk-produk Angeli hanya boleh diperoleh secara pembelian dalam talian menerusi laman web, www.angeliessentials.com.my. Harga produk minyak wangi tersebut adalah antara RM 35 – RM 350. 

Memang harum baunya semerbak satu dewan hari tuh, sedapnya menenangkan sungguh..

Kaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

No comments :