Sunday, April 5, 2020

Buffet Ramadan 2020 '#Bismillah Bazar Ramadan' Di Dorsett Putrajaya Hotel

Hi Korang, 

See I told you, akak ko ni akan sambung lagi citer buffet Ramadan 2020 yang tak akan habis dalam bulan in kan hahaaha.. yer uolls banyak nau invite nyer nieh tapi sebelum musim PKP ni lah kan. Sekarang kan semua kena kuarantin

Ramadan yang akan datang ini, korang pasti tertarik dengan hidangan bufet tempatan, masakan Barat dan Timur Tengah yang eksklusif di Dorsett Putrajaya. 


Diketuai oleh Chef Eksekutif, Shamsul Rizal Bin Johari, bersama teamnya berbakat akan memenuhi keinginan para tetamu dengan ramuan Ramadhan #Bismillah Bazar Ramadan di restoran Citra Rasa yang menunya akan senantiasa di tukar setiap hari. 








Nikmatilah hidangan mewah seperti Kambing Golek dengan sos Barat dan tempatan, Udang Percik Mek Ayu, Nasi Lemak Delima Sambal Hijau, Kari Ketua Tandatangan Mango CR, Aneka Kuih Melayu, Sweets Timur Tengah, Bubur Lambuk, 6 jenis kerabu, hidangan tradisional dan banyak lagi! 








Baucer Early Bird 1000 yang berharga RM88 nett (dewasa) masing-masing untuk mendapatkan dari sekarang. Cepat! Promo Awal Awal bermula hingga 26 April 2020! 

Di samping itu untuk menyempurnakan rasa Ramadhan, kami juga menawarkan menu sahur istimewa untuk para tetamu. Sesudah sahur di Citra Rasa bolehlah terus menuju ke Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin juga terkenal sebagai Masjid Besi untuk menunaikan solat subuh. 





Pakej Bilik Ramadan khas yang bermula dari RM400 nett per bilik setiap malam dan seterusnya termasuk lftar and Sahur untuk 2 orang. Tempoh tempahan dari sekarang hingga 20hb Mei 2020, tempoh penginapan: 27 April 2020 hingga 21 Mei 2020. 

Untuk buffet Ramadhan 2020 ni, ianya bermula dari 27 April 2020 hingga 21 Mei 2020 dari 6.30petang hingga 10.00 malam. 

Harga buffet Ramadhan 2020 di Dorsett Putrajaya adalah 

RM108nett untuk dewasa 

RM88nett untuk kanak-kanak (7-12 tahun) dan warga emas 


Untuk pertanyaan atau tempahan, sila hubungi +603 8892 8388 atau Email ke: tempahan @ putrajaya @ dorsetthotels.com 

Jom kite ke: 

Dorsett Putrajaya 
Lot 3 (Lot 3C5) 
Precinct 3, 
Wilayah Persekutuan, 
62000 Bandar Putrajaya, Putrajaya 

Mari LIKE dan FOLLOW mereka di social media berikut : 

Facebook : 
www.facebook.com/dorsettputrajaya

Website: 


Ok ini baru beberapa tempat buka puasa yang kak lily tulis, sebenarnya ada banyak lagi tau. 

Untuk nak tau lebih lanjut mengenai food review tahun 2020, peta destinasi, koodinat GPS, cara tempahan, no telefon, alamat dan PROMOSI harga terkini buffet Ramadhan 2020 so stay tune di blog Cik Lily Putih ni tau.

Saturday, April 4, 2020

Pemegang Pam Minyak Boleh Sebar COVID-19? Adakah Kena Pakai ‘Gloves’ Ketika Isi Minyak?

Hi Korang,

Ok lagi satu bacaan ilmiah untuk korang

Kak lily akan kerap kongsikan artikel daripada Hello Doktor untuk bacaan santai korang. Sebab kak lily rasa ianya bagus untuk kita mengambil tahu mengenai kesihatan kita.

Aspek perlindungan diri bukanlah satu perkara yang boleh diambil mudah terutamanya ketika musim wabak virus korona baharu (COVID-19). Terdapat ura-ura yang mengatakan pemegang pam minyak berupaya untuk meningkatkan risiko pengguna terhadap jangkitan virus tersebut.



Keadaan ini mula menimbulkan keadaan panik dan ramai individu yang tertanya-tanya, adakah sarung tangan perlu dipakai? Jika anda ingin tahu, teruskan membaca artikel ini.


Pam minyak, sama atau lebih kotor berbanding objek lain?



Kebanyakan pakar menafikan risiko jangkitan virus korona baharu terhadap individu yang menggunakan pam petrol untuk mengisi minyak.

Namun, mereka turut menyarankan penggunaan sarung tangan dan menggalakkan amalan cuci tangan selepas proses pengisian tersebut.

Dua pernyataan yang bercanggah ini membuatkan ramai keliru. Jika tiada penyebaran yang berlaku dalam kalangan mereka yang mengisi minyak, kenapa pakar menasihatkan pengguna untuk memakai sarung tangan?

Apa yang perlu anda ingat adalah setiap benda yang boleh disentuh terutamanya apabila ia terletak di kawasan umum boleh menyebarkan COVID-19.

Fomit (benda yang tercemar dengan kuman) merupakan salah satu kaedah penyebaran virus meskipun ia bukan cara penyebaran utama virus korona baharu.

Pemegang pam minyak boleh dianggap sebagai salah satu kelengkapan yang kotor dari sudut pandang mikroorganisma.

Kajian yang dibuat oleh syarikat Kimberly Clark pada tahun 2011 telah menunjukkan 71% pemegang pam minyak di 6 negeri di Amerika Syarikat dicemari oleh pelbagai jenis kuman berbahaya.

Jika dibandingkan dengan pemegang flush tandas yang mempunyai kira-kira 172 sel bakteria per inci per segi, pemegang pam minyak mempunyai jumlah kuman yang 11,000 kali ganda lebih tinggi daripada itu.

Ia bergantung kepada kekerapan pemegang tersebut disentuh dengan tangan yang tidak dibasuh. Ini bermakna, secara konsepnya, pam minyak yang lebih mahal bersih sedikit berbanding dengan pam minyak yang murah.


Sarung tangan, adakah ia mampu menghalang penyebaran kuman?




Kadangkala, sedang kita sibuk mengisi minyak, ternampak satu kelibat yang memakai sarung tangan sambil memegang pam minyak. Katanya nak elak jangkitan COVID-19.

Adakah benar ia boleh menghindarkan jangkitan?

Jawapannya adalah bergantung kepada cara penggunaan. Hakikatnya bukan semua individu mempunyai pengetahuan asas berkenaan dengan cara meminimumkan penyebaran kuman menggunakan sarung tangan.

Jika anda seorang yang kerap mencuci tangan selepas memegang sesuatu, anda tidak perlu memakai sarung tangan sekalipun. 

Namun, untuk keselesaan dan ketenangan jiwa yang kacau bilau dek ura-ura yang mengatakan anda mudah mendapat jangkitan jika tidak memakai sarung tangan, anda perlu tahu konsep pemakaian yang betul.

Walaupun sarung tangan boleh melindungi tangan anda sewaktu memegang pam minyak atau objek lain, tetapi kuman yang melekat pada sarung tangan tersebut boleh hidup lebih lama

Jika anda tidak membuka sarung tangan tersebut sejurus selepas melakukan sesuatu, tabiat menyentuh muka, sama ada untuk membetulkan topeng muka atau sentuhan lain, boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Kalau anda menyentuh permukaan lain sebelum membuka sarung tangan tersebut, anda berpotensi untuk mencipta fomit baharu.

Oleh sebab itulah lebih penting untuk kita memfokuskan kepada amalan cuci tangan. Jika virus korona baharu berada di permukaan kulit anda sekalipun, jika dibasuh menggunakan air dan sabun, ia boleh dibasmi secara serta-merta.

Jika tiada air dan sabun, anda boleh menggunakan hand sanitizer yang mengandungi jumlah kepekatan alkohol sekurang-kurangnya 60%.


Bagaimana cara untuk saya guna pam minyak dengan betul?




Mudah sahaja. Jika anda ingin mengisi minyak, anda boleh melakukannya dengan atau tanpa memakai sarung tangan.


Pakai sarung tangan (jika anda ingin memakainya). Pastikan anda membasuh tangan terlebih dahulu (langkah 1).

Buka penutup minyak kereta dan gunakan pam minyak mengikut kesesuaian kereta anda.
Tutup penutup minyak dan letakkan pam minyak di tempat asal.

Tanggalkan sarung tangan anda.

Basuh tangan sekali lagi menggunakan air dan sabun atau hand sanitizer.

Jika dilihat pada data pesakit seperti yang dimaklumkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, mahupun mana-mana kajian di dunia, tiada individu yang positif COVID-19 selepas menggunakan pam minyak.

Model jangkitan bagi mereka yang menggunakan pam minyak agak logik jika mengikut teori namun hakikatnya, risiko jangkitan berada pada tahap yang sangat rendah. 

Pastikan anda menggunakan sarung tangan dalam tempoh masa yang pendek. Selepas siap melakukan sesuatu, tanggalkan dan terus buang. Jangan gunakan sarung tangan yang sama berulang kali. 



Jangan risau! Risiko untuk anda mendapat jangkitan virus korona baharu berada pada tahap yang sangat rendah. Pastikan anda cuci tangan dengan kerap, amalkan jarak sosial dan patuhi arahan kawalan pergerakan yang telah diputuskan oleh kerajaan sejak 18 Mac yang lepas.


Bersama, kita mampu mengharunginya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Artikel Oleh , Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel

Okla nanti kak lily kongsikan lagi artikel ilmiah ni lagi. Terima kasih kepada team Hello Doktor untuk perkongsian ni ek

#HelloHealthGroup
#hellodoktor
#HelloHealthCoronaVirus




Friday, April 3, 2020

Homestay Tok Lat Langkawi, Semua Kemudahan Ada, Dekat Dengan Pantai Cenang

Hi Korang, 

Musim-musim PKP ni jawabnya duduk di rumah jelah kan. Berjalan kang kena tangkap plak so lepas abis PKP ni korang pi lah berjalan sangat ek, buang semua hama-hama dalam badan tuh kan hahahaha.. 

Mesti korang tak sangka kak lily boleh pi bercuti dengan budak-budak ni semua kan?? 

nampak, sebelum Covid 19 teruk ktorang dah siap bawak mask bagai tau

Ya ampun ramai plak yang DM cakap diam-diam jer plan ek tup-tup dah sampai Langkawi kan hehehehe. Actually kitaorang sendiri pun tak sangka sebenarnya, cakap-cakap jer  masa lepak-lepak pi minum Boba ari tuh then plan sket-sket dan terus pi hahahe even aktiviti pun sampai Langkawi baru ktorang plan ishkk teruk sungguh kan hahha tapi I like trip cam ni, tak terikat, more rileks dan sebenarnya ktorang banyak berehat dari berjalan pun hahahha 

Nanti kak lily citerlah cam ne trip Langkawi ni boleh terjadik ek.. 


So now kak lily nak citer pasal homestay yang ktorang duk menginap 4 hari 3 malam di Langkawi ni lah. 

Sebenarnya 4-5 kali jugak ktorang bertekak-tekak manja nak duduk mana either hotel ataupun homestay. Yelah kalau hotel, kang memasing balik bilik then tak kuar langsung kan so sudahnya homestay menjadi pilihan so atas usaha Mahamahu so dapatlah ktorang menginap di Homestay Tok Lat ni walaupun sehari sebelum pi baru baru cari dan bayar terus deposit heehehe.. sejenis perangai betul memasing-memasing kan 

Pada harga RM900 untuk 3 malam dan bahagi 6 orang so boleh sangatlah kan kalau nak di bandingkan dengan duduk hotel, lagi pulak diorang memalam suker menyembang bagai so eloklah duduk homestay boleh memekak sampai ke tengah malam hahahahaa… 

Bilik depan (maha dengan Rawlins)

Bilik kedua (kak lily dengan Mr Big)

Bilik ketiga (zharif dengan faries), ko tengok siang-siang diroang dah amik extra bantal dengan toto ek

Rumah teres 4 pintu ni mempunyai 3 bilik tidur dan ketiga-tiganya mempunyai bilik air sendiri so takdelah ktorang nak berkongsi bilik air kan, bilik anak dara kak lily (zharif dan faries) bilik air diaorang kat dapur but still sebelah bilik diorang jer so oklah mendapatkan ktorang free show hahaa kidding wokeh!! 

abis selfie cermin akak ada budak ni hah kan

bilik air pun luas


Di antara kemudahan yang disediakan di Homestay Tok Lat 

· Setiap unit mempunyai 3 bilik tidur (Dua bilik tidur katil saiz Queen, satu bilik tidur 2 katil single) 

· Setiap bilik dilengkapi pendingin hawa 

· 3 bilik air (2 bilik air attached dengan bilik tidur, hot shower) 

· Dapur untuk memasak (Perkakas asas untuk memasak, periuk nasi, water heater, peti ais mini, dapur gas) 

· Mesin basuh untuk membasuh 

· Seterika dan papan seterika 

· Television dan saluran tv yang basic 

· Extra toto dan bantal 

Ruang tamu luas, boleh baring-baring lagi kan

Ruang makan, tempat yang ktorang suke melepak setiap malam sebelum tidur sambil makan roti, coklat, minum nescafe bagai


semuanya ada, nak masak siap kuali bagai yer

For me cukuplah kan sebab bukan sepanjang hari ktorang duduk kat umah pun, pepagi dah kuar dan malam lepas dinner baru balik so balik untuk melepak dan tido je kat sini. 

Harga satu malam di Homestay Tok Lat
RM300 satu malam (Cuti sekolah dan cuti umum RM350 satu malam) 


So kalau family yang ramai dalam 6-10 orang tuh, kak lily suggest korang menginap di Homestay Tok Lat ni, kalau bilik penuh boleh tidur kat ruang tamu dan area dekat tempat makan tuh sket sebab rumah ni memang betul-betul luas. 

Sempatlah ktorang basuh baju bagai kan, sebab semuanya ada. Takdelah banyak sangat bawak balik baju kotor ari tuh hehehehe.. 

Kenapa ktorang pilih Homestay Tok Lat?? 

5 minit je naik kereta ke Pantai Cenang
which is setiap malam ktorang pi melepak kat sana, makan, lepak kat food truck, lepak kat Starbucks Cenang Mall, lepak tengok busker bagai kan 

Banyak tempat makan 
Ya ampun tempat makannya kat sekitar Homestay Tok Lat ni bukan main banyak dan 1-2 tempat viral macam Roti Canai Black Pepper tuh, sedap wei ok tuh nanti kak lily citer lain entry 

15 minit ke Langkawi Airport 
Salah satu sebab ktorang pilih Homestay Tok Lat ni sebab dekat dengan airport. Korang bayangkan masa pergi beg sorang satu tapi bila balik beg dah beranak pinak. Nasib baik kereta sewa ktorang besar so tak de masalah berhimpit-himpit sekejap untuk ek airport, tak ler buang masa lama nak menunggu waktu boarding kan.

Selesa yang amat 
Seriously selesa, luas, kemudahan yang di sediakan mencukupi. Nak masak boleh, nak basuh baju boleh, even nak photoshoot pun cantik sebab sebelah homestay sawah padi yang cukup luas mata memandang ewah gituh.. 

Hah apa lagi yang korang nak, cukuplah tuh kan. 

Jadik keje bebudak pi beli baju same kan haahaha

Service daripada ejen yang Mahamahu dapatkan ni sangat bagus dan boleh dipercayai. Korang contact En Syafiq pemilik agensi EzeeGo Travel and Tour. Beliau sangat membantu segalanya, beliau boleh sediakan dari segi kereta sewa, penginapan, pakej Island Hopping, Mangrove, juga tiket-tiket untuk tempat menarik semua beliau boleh sediakan. Pakej Island Hopping dan Mangrove percutian kami hari tu pun ambil dengan beliau nanti kak lily cerita lagi ek. 

Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi beliau terus ditalian : 

Whatsapp : 013-421 0084 (En Syafiq) 




Thursday, April 2, 2020

Vivo Maintains Its Sales Growth During This Critical Period

Hi Everyone,

No one has expected the outbreak of Covid-19 pandemic would happen in the beginning of the year in 2020. The sudden outbreak has greatly affected ones’ life, while the smartphone industry is no exception being affected during the pandemic.

At present, vivo's 5G mobile phone market performance has reached and exceeded the public expectations. As compared to the first quarter in 2019, vivo has resulted the incremental sales of 10% in early March this year.

Following vivo’s incremental sales and the growth of manufacturing this year, it has never seen to be easily achieved both during this critical period. Therefore, it has all resulted from the efforts being taken by vivo in the past years, especially vivo’s strategic 5G layout since its first inception in 2018.

With the "National 5G" strategy, vivo has launched a variety of 5G mobile smartphones in multiple price range. Entering 2020, vivo has continuously released 5G mobile phones such as iQOO 3, vivo Z6 and NEX 3S. As early as 2018, vivo has started 5G strategic planning, making efforts in two aspects of technology reserve and upstream supply chain, adjusting product strategy and inventory management accordingly. For instance, vivo and Samsung jointly developed a 5G SoC platform to accelerate the process of 5G popularisation. 

In August 2019, vivo took the lead in releasing the flagship iQOO Pro 5G, with this model, vivo has captured a 54.3% market share in the Chinese 5G mobile phone market in the current quarter.

Following the launch of the 5G version of iQOO Pro and NEX 3 last year, including the X30 series that was released at the end of 2019, vivo's new mid-to-high-end new products are all 5G mobile phones, 4G version will no longer be launched simultaneously. 

The advanced layout in the 5G field has allowed vivo's 5G mobile phones to reach the maturity of 4G mobile phones in terms of cost control and manufacturing – providing affordable luxurious experience for the users. 

As for the problem of insufficient production that plagues various manufacturers at this stage, vivo relies on the absolute advantages of its own factories and has effectively control of the epidemic situation. At present, the production is in a stable rising stage.

*Disclaimer: Source extracted from Weixin.qq.com and Sina.com.cn



Wednesday, April 1, 2020

5 Mitos COVID-19 Yang Kita TIDAK Boleh Percaya! #4 Paling Mengarut

Hi Korang,

Ok lagi satu bacaan ilmiah untuk korang

Kak lily akan kerap kongsikan artikel daripada Hello Doktor untuk bacaan santai korang. Sebab kak lily rasa ianya bagus untuk kita mengambil tahu mengenai kesihatan kita.


Gelombang kedua penularan wabak COVID-19 di Malaysia kini berada pada tahap yang membimbangkan. Sehingga tarikh hari ini, statistik kes virus korona baharu seperti berikut Mitos COVID-19 yang kita tidak boleh percaya!



#1. Mandi air panas boleh mencegah penularan virus

Fakta: Mandi air panas tidak boleh mencegah penularan virus meskipun pada suhu yang sangat tinggi.

Ramai orang percaya perbuatan mandi air panas boleh mencegah penularan COVID-19 kerana dikatakan suhu yang tinggi boleh membunuh virus ini.

Hakikatnya, tidak sama sekali kerana suhu dalam tubuh badan anda akan kekal sekitar 36.5°C hingga 37°C tidak kira berapa suhu air yang anda gunakan untuk mandi.

Selain itu, ketahuilah bahawa mandi air dengan suhu terlalu panas boleh mengakibatkan kulit melecur. Jadi, cara terbaik untuk melawan virus ini adalah kerap mencuci tangan dengan air dan sabun serta elakkan menyentuh muka, mata, mulut dan hidung anda.

#2. Sapu alkohol atau klorin pada satu badan boleh membunuh virus

Fakta: Sapu alkohol atau klorin pada satu badan tidak boleh membunuh virus yang telah memasuki badan.

Ada orang yang beranggapan penggunaan hand sanitizer sahaja tidak cukup. Disebabkan itu, ada yang menyapukan alkohol atau klorin pada satu badan mereka untuk membunuh COVID-19.


Sebenarnya, virus ini hanya boleh dibunuh sekiranya ia berada di kawasan kulit. Jika ia telah masuk ke badan, berendam di dalam sebatian sebegini juga tidak akan mendatangkan apa-apa kesan.

Dalam pada itu, ketahuilah bahawa ia adalah berbahaya kepada bahagian mata, mulut, hidung atau apa-apa sahaja bahagian tubuh badan yang terdedah. Jadi, sebarang penggunaan alkohol atau klorin ini haruslah mendapatkan kebenaran doktor terlebih dahulu.

#3. Gigitan nyamuk boleh menyebarkan wabak COVID-19

Fakta: Gigitan nyamuk tidak boleh menyebarkan wabak COVID-19 ini.

Sehingga kini, masih tiada bukti yang mengatakan virus korona baharu ini boleh tersebar melalui gigitan nyamuk seperti penyakit denggi atau malaria.

Untuk pengetahuan anda, COVID-19 adalah sejenis virus yang menyerang sistem pernafasan dan disebarkan melalui titisan air di udara apabila seseorang itu bersin atau batuk. Bukan itu sahaja, ia juga disahkan boleh tersebar melalui air liur dari mulut atau air hingus dari hidung.

Bagi melindungi diri anda, sila basuh tangan sekerapnya dengan sabun dan air atau hand sanitizer dan amalkan social distancing terutamanya ketika bersin atau batuk.

#4. Alat pengering tangan boleh membunuh virus

Fakta: Alat pengering tangan tidak boleh membunuh virus korona baharu ini pada tangan anda.

Ada segelintir individu yang mengatakan alat pengering tangan perlu digunakan untuk benar-benar membunuh virus ini pada tangan kita.

Hakikatnya, ia adalah mitos yang sangat mengarut. Anda sebenarnya perlu kerap membasuh tangan dengan sabun dan air atau hand sanitizer.


Untuk mengeringkannya pula, gunakan tisu, tuala atau kain. Selepas itu, sila buang atau letakkan di tempat yang tidak terdedah kepada orang lain.

#5. Antibiotik berkesan melawan wabak COVID-19

Fakta: Antibitotik tidak berkesan melawan virus korona baharu ini kerana ia hanya mampu membunuh bakteria.

Wabak COVID-19 adalah sejenis virus dan bukannya bakteria. Oleh itu, penggunaan antibiotik sama sekali tidak boleh digunakan sebagai salah satu ubatan atau rawatan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, jika anda ditahan di wad hospital akibat jangkitan wabak ini, anda mungkin akan diberikan antibiotik untuk mengelakkan jangkitan bakteria yang lain.

Simptom dan komplikasi wabak COVID-19 seperti berikut:


Bersama kita lawan pandemik COVID-19!

Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin terhadap kesihatan sejagat, marilah kita bersama melawan pandemik virus korona baharu ini. Oleh itu, sila berada di rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Noor Hisham Abdullah mengatakan jika langkah kerajaan ini tidak dapat dijalankan dengan baik, kita mungkin berdepan gelombang yang ketiga pula.

“Saya merayu kepada semua rakyat Malaysia agar ambil peduli Perintah Kawalan Pergerakan Ini. Sila berada di rumah”, jelas beliau lagi.

Bersama, kita mampu mengharunginya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Artikel Oleh Ahmad Farid, Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel

Okla nanti kak lily kongsikan lagi artikel ilmiah ni lagi. Terima kasih kepada team Hello Doktor untuk perkongsian ni ek

#HelloHealthGroup
#hellodoktor
#HelloHealthCoronaVirus



Tuesday, March 31, 2020

Upcoming Vivo Flagship V19: Tipped to Offer 33W FlashCharge Technology

Hi Everyone,

Recently, vivo Malaysia has announced to unveil its V series – V19 in Malaysia soon. Given that the vivo V19 will be featuring a 32MP Dual Front Camera, which is once again set to impress the public with the V series’ high-resolution and cutting-edge camera technology. 


In addition to industry-leading selfie capabilities and sleek design, V19 has elite performance and high battery efficiency. Featuring 33W vivo FlashCharge 2.0 technology, it enables a 0 to 54 percent charge in just 30 minutes – offering convenience for fast-moving consumers. The technology makes charging more convenient by lessening the time it takes for a battery to get a substantial amount of power needed to operate the device. Moreover, the V19 will be completed with a super capacity 4500mAh battery that provides long-lasting durability. 


From all the news that we have heard until today, it is safe to confirm that V19 will be making their full reveal anytime soon which is anticipated by the audience in Malaysia. However, vivo Malaysia has yet to announce the V19’s official launch date. Further information is expected to be revealed nearer to the launch. 

For more information, please visit vivo Facebook page https://www.facebook.com/VivoMalaysia or official website https://www.vivo.com/my.

i-Lestari KWSP : Cara Pendaftaran dan Permohonan Pengeluaran Secara Online

Hi Korang,

Kak lily tertarik untuk kongsikan info ni kepada semua.

Eh penting ni di musim-musim COVID-19 ni kan, ada jugaklah bantuan untuk kita semua rakyat marhaen nie.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memaklumkan bahawa ahli KWSP boleh membuat permohonan pengeluaran i-Lestari daripada Akaun 2 bermula 1 April 2020. Ahli dijangka menerima wang pengeluaran tersebut melalui akaun bank masing-masing pada 1 Mei 2020. 


Pengeluaran i-Lestari ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas bulanan dalam tempoh pandemik Covid-19 ini. Jumlah maksimum RM500 sebulan ini adalah jumlah yang berpatutan bagi menambah sumber kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas untuk bulan yang berkenaan 

Diharapkan kemudahan i-Lestari akan memberikan kelegaan dari segi kewangan kepada mereka yang terjejas dalam keadaan semasa yang tidak menentu. 

KONSEP PENGELUARAN I-LESTARI 


Apakah i-Lestari dan bagaimana prosedur pengeluaran KWSP akan berlangsung adalah seperti berikut: 

1. Pengeluaran maksimum RM500 daripada Akaun 2 sahaja. 

2. Kelayakan bilangan bulan pengeluaran adalah dikira bermula daripada tarikh penerimaan permohonan pengeluaran yang diluluskan oleh KWSP hingga tamat tempoh kuatkuasa Pengeluaran i-Lestari iaitu 31 Mac 2021. 

3. Bayaran pengeluaran akan dibuat secara bulanan dan berulang (recurring) untuk bulan-bulan berikutnya tertakluk kepada kelayakan bilangan bulan pengeluaran seperti dalam situasi di bawah (b) 

Situasi : 

· Jika permohonan yang diluluskan diterima pada bulan April 2020, kelayakan bilangan bulan pengeluaran adalah bilangan maksimum selama 12 bulan. 

· Jika permohonan yang diluluskan diterima pada bulan September 2020, kelayakan bilangan bulan pengeluaran adalah selama 7 bulan. 

· Jika permohonan yang diluluskan diterima pada bulan Mac 2021, kelayakan bilangan pengeluaran adalah selama 1 bulan. 


KELAYAKAN AHLI UNTUK MEMOHON PENGELUARAN I-LESTARI. 


1. Warganegara Malaysia, Pemastautin Tetap dan Bukan Warganegara Malaysia ; 

2. Berumur di bawah 55 tahun; dan 

3. Mempunyai baki simpanan di dalam Akaun 2 

TEMPOH AHLI MEMBUAT PERMOHONAN PENGELUARAN I-LESTARI. 

Ahli boleh menghantar borang permohonan Pengeluaran i-Lestari mulai 1 April 2020 hingga 31 Mac 2021. (Permohonan hendaklah diterima oleh KWSP sebelum atau pada 31 Mac 2021) 

AMAUN YANG LAYAK DIKELUARKAN OLEH AHLI DI BAWAH PENGELUARAN I-LESTARI. 


Amaun Pengeluaran i-Lestari yang layak dikeluarkan adalah sebanyak minimum RM50 dan maksimum RM500 sebulan; tertakluk kepada jumlah simpanan yang ada di dalam Akaun 2 semasa bayaran pengeluaran bagi bulan berkenaan dibuat. 

Jika jumlah simpanan Akaun 2 adalah kurang daripada amaun yang dimohon, maka amaun pengeluaran untuk bulan berkenaan adalah berdasarkan jumlah tersebut. 

Semak di i-Akaun pada 1 April 2020 


BILAKAH BAYARAN UNTUK PERMOHONAN YANG DILULUSKAN AKAN DIBUAT KEPADA AHLI? 


Bagi permohonan pengeluaran yang diterima pada bulan April 2020, bayaran akan dibuat bermula pada bulan Mei 2020. 

Manakala bagi permohonan pengeluaran yang diterima selepas bulan April 2020, bayaran pengeluaran bermula daripada tarikh permohonan pengeluaran diterima oleh KWSP. 

CARA HANTAR BORANG MOHON PENGELUARAN I-LESTARI 


Borang permohonan yang lengkap diisi boleh dihantar kepada KWSP mulai 1 April 2020 melalui kaedah-kaedah berikut: 

1. Secara dalam talian melalui e-Pengeluaran dalam i-Akaun (Ahli) 

2. Secara e-mel yang dialamatkan kepada: ilestarimohon@epf.gov.my; atau 

3. Secara hantaran pos kepada alamat : 

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Karung Berkunci No 220, Jalan Sultan 46720, Petaling Jaya dengan catatan (UP : i-Lestari ) pada bahagian hadapan sampul surat

Ahli disarankan untuk menghantar permohonan secara dalam talian (e-Pengeluaran) untuk mempercepatkan proses kelulusan. 

Permohonan secara manual yang dihantar melalui kaedah (b) dan (c) akan mengambil masa yang lebih lama untuk diproses. 

Permohonan pengeluaran oleh ahli bukan warganegara Malaysia hanya boleh dihantar melalui kaedah (b) dan (c) sahaja. 



MAKLUMAT LANJUT 


Untuk pertanyaan lanjut boleh e-mel ke : ilestari@epf.gov.my atau hubungi 03-8922 6000

Lawati Facebook rasmi KWSP untuk update terkini : https://www.facebook.com/KWSPMalaysia/

Sebagai sebuah institusi dana persaraan, KWSP perlu mengimbangi mandatnya untuk melindungi simpanan persaraan ahli dan pada masa yang sama menjaga kesejahteraan mereka dalam waktu getir sebegini.



Monday, March 30, 2020

VIVO MALAYSIA SUPPORTING PEOPLE IN NEED DURING THE COVID-19 PANDEMIC

Hi Everyone,

Similar to others, Malaysia is currently facing an environment of uncertainty and a critical circumstance due to the Covid-19 outbreak. With more than billions of people confined to their homes worldwide followed by an extension of the Movement Control Order (MCO) in Malaysia, there are those who are working under pressure in the 'war' against Covid-19 for the welfare of the people and the country. 


Recognising these deeds of bravery, vivo Malaysia, leading global technology company is adamant to assist in protecting the people from any respiratory illnesses, as well as in the force of supporting the shortage of face masks in Malaysia by contributing a total of 20,000 face masks to fight Covid-19. 

“As residents of Malaysia, we try to play our part in helping our community in providing valuable supplies to the people in need. Together, we stay strong and battle this pandemic,” said Mr. Mike Xu, Chief Executive Officer of vivo Malaysia. 



Vivo Malaysia contributed these face masks in partnership with Mercy Malaysia, a non-profit organisation focusing on providing medical relief, sustainable health related development and risk reduction activities for vulnerable communities in both crisis and non-crisis situations. 

Vivo Malaysia shows its utmost sympathy and care to those infected by the virus outbreak and commits to improving the wellbeing of the society. 

“We are truly grateful and appreciate every action taken to curb the spread of this pandemic,” said Mr Mike. “Together, we will fulfil our civic duty to the country, in accordance with our Prime Minister’s saying, “Berat Sama Dipikul, Ringan Sama Dijinjing” – encouraging us to work together throughout the good and bad times.”



Friday, March 27, 2020

#StayAtHome with Antabax

Hi Everyone,

The Prime Minister has announced that beginning March 18, 2020 and until the end of the month, the entire country will be on a movement control order to help to curtail the spread of Covid-19. 

Globally, the first line of defence for communicable diseases, Covid-19 is to wash hands frequently, or sanitise with an alcohol-based hand sanitiser if hands are not visibly dirty to kill germs on hands avoid transferring these germs to the face, mouth or nose where they are more easily get into the respiratory system. 


“Hand washing is a crucial precaution the public have to take now. We understand the difficulty to purchase the products at this moment, as our team is working really hard to replenish the stocks at the retailers. We are encouraging the public to opt for bar soap, where liquid soap is not available as both product formats provide similar effect for hand wash, kills up to 99.9% of harmful germs,” said Francis Ng, Senior General Manager, Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd. 

Avoid Counterfeit and Understand the Flammable Risks 

The brand urges the public to only purchase the products from the retailers such as Caring, Guardian, Watsons, other pharmacies nationwide. The brand has noticed counterfeit hand sanitiser with the resemble of Antabax brand, of which further action underway. 

“There was a viral post circulating on social media on danger of alcohol-based hand sanitiser. Antabax hand sanitiser spray contains 67% alcohol, whereas the hand sanitiser gel contains 65% alcohol.” added Ng. 

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)[1] said that many studies that sanitisers with an alcohol concentration between 60%-95% are more effective at killing germs than those with a lower alcohol concentration or non-alcohol based hand sanitisers.[2]

According to World Health Organization[3], all alcohol-based products are potentially flammable and therefore should be stored away from high temperatures and flames. The benefits of the alcohol in terms of infection prevention far outweigh the fire risks. 

Shower with Soap 

Antabax encourages Malaysian to take the advice given by Ministry of Health[4] on taking shower with soap, and wash whole body after shopping for the essentials, and then only to have contact with family members. Antabax shower cream comes with various variant kills up to 99.9% of harmful germs. 

Be a part of the community and know more on Antabax latest campaigns and initiative by visiting Antabax official Facebook page at www.fb.com/NewAntabax or @antabax on Instagram. 



[1] Show Me the Science – When & How to Use Hand Sanitizer in Community Settings: https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

[2] Show Me the Science – When & How to Use Hand Sanitizer in Community Settings https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

[3] Alcohol-Based Handrub Risks/Hazard: https://www.who.int/gpsc/tools/faqs/abhr2/en/

[4] @KKMPutrajaya Twitter, https://bit.ly/2WFoXWC



Vivo Latest X Series: Vivo X30 Series Alexander Wang Joint Limited Edition

Hi Everyone,

Recently, vivo has officially launched its latest X series – vivo X30 Series Alexander Wang joint limited edition which completed with a mirror rear design in China. 

Based on vivo’s official poster, the cooperation model of vivo X30 and Alexander Wang uses a mirror design, which has a higher body recognition and a fuselage back. The phone is engraved with “vivo alexanderwang” – highlighting its unique fashion identity. 

In terms of configuration, the vivo X30 series is equipped with the Exynos 980 chip co-developed with Samsung, which supports SA and NSA dual-module 5G network. The model is also embedded with the latest Funtouch OS 10 system and a GX-generation optical screen fingerprint technology. 

Not to mention, the vivo X30 Pro features a 13-megapixel periscope super-telephoto solution, with a large lens at 135mm focal length installed in a small mobile phone and supports 60x super zoom – creating stunning photos for the users. 

The vivo X30 alexanderwang limited edition is a combination of Alexander Wang's avant-garde design style with X30 Pro's advance camera specifications, that embed with cutting-edge technology and complete with unique appearance. 

*Disclaimer: Source from Toutiao.com and Sina.com.cn

Thursday, March 26, 2020

Vivo Malaysia Is Offering One-Day Special Deals on Lazada Birthday Sale

Hi Everyone,

In conjunction with Lazada 8th Birthday Sale on 27 March 2020, vivo Malaysia will be offering a one-day promotion for the public. Through the online sales campaign on the e-commerce platform, Lazada, vivo Malaysia is urging the people to stay home and shop online in accordance to government’s Movement Control Order (MCO). 


With that, customers who purchase vivo smartphones at the price of RM500 and above, are entitled to the complimentary gifts such as vivo 5000mAh Powerbank and so on. 


For more information, please click to this social media : 


Facebook: 
https://www.facebook.com/vivoMalaysia/

Official Website:
https://www.vivo.com/my