Wednesday, January 23, 2019

Dolly Dim Sum ‘Beauty of Togetherness’ Sempena Tahun Baru Cina 2019

Hi Korang, 

Seriously lama betul tak citer pasal Dolly Dimsum ni ek. 


Sejak adanya Dolly Dimsum kat ioi city mall ni selalu benau kak lily pi makan kat sana. Makan beria tapi malas nak tulislah sekadar update kat socmed je, sekarang kan itu yang di pandang netizen kan hehehhehe 



So bila dapat jemputan dari Dolly Dimsum Sunway Piramid ni haruslah jangan di lepaskan peluang sebab outlet ni baru je di buka tau, ala-ala event perasmian gak sekali dengan sambutan tahun baru cina. 


"Beauty of Togetherness" itu yang Dolly dimsum ketengahkan untuk tahun baru cina 2019 ni, yelah asyik sibuk je bekerja siang malam 24/7 kan so why not kita seat down together dan makan-makan bersama yang tersayang dan sahabat handai. 

Apa kata kalau korang sambut Tahun Baru Cina dengan makan dimsum di semua cawangan Dolly Dimsum yang berdekatan dengan korang. Tahun ini Dolly Dimsum membawakan PROSPERITY SET dan HAPPINESS SET. 


Bermula dari 22 Jan hingga 19 Feb, menu perayaan khas ini korang boleh dapati di semua cawangan kedai Dolly Dim Sum. Set menu makan malam juga akan disediakan supaya korang dapat memastikan tetamu korang tidak perlu risau tentang apa yang hendak dipesan. Kedua-dua Prosperity dan Happiness set ini bermula dari RM60++ per pax dan untuk 6 orang satu group. 



Kalau tahun baru cina tak ada Yee Sang tak sah dan dalam set ini akan ada sekali Luna Yu Sang dimana tahun ini kebanyakan Yee Sang akan ada sekali dengan kulit Ikan yang crispy dan juga homemade plum sauce. 

Di dalam set ini juga korang akan dapat beberapa menu menarik seperti Har Gao Dumpling, Spicy Szechuan Dumpling, Sweet and Sour Beancurd Skin Roll, Yam Croquette, Golden Chicken Nugget, Prawn Cheong Fun, Stir-Fried Australian Asparagus dan Salted Fish Fried Rice. Juga ada beberapa dessert yang enak seperti Lucky Carrots dan juga minuman special untuk tahun baru ini iaitu Lunar Blossom Mocktail 

Baked Mini egg Tarts 

Siew Mai Dumpling 

Panfried Radish Cake 

Popcorn Prawns

Belacan Crab Fried Rice 

Prosperity Dumplings

Lucky Carrots

Lunar Blossom Mocktail

Sebagai tanda penghargaan kepada korang pelanggan setia Dolly Dimsum, bermula dari 4hb hingga 7hb Feb 2019, setiap perbelanjaan dalam satu resit RM200 korang layak untuk menerima sebotol Homemade Dolly Pineapple Tarts. Stok sangat terhad tau dan tartnya sedap wei, kak lily dah rasa dah pun heheheh 

geng setable yee sang

Tempahan atau pertanyaan umum, sila hubungi nombor cawangan masing-masing yang disenaraikan di bawah atau e-mel dolly@dollydimsum.com untuk pertanyaan pertanyaan. 


Cawangan Restoran Dolly Dimsum :- 
  • Avenue-K 03-2181-3830 
  • IOI City Mall 012-2642-018 
  • NU Sentral 03-2273-1450 
  • Pavilion Elite 03-2110-5019 
  • Sunway Putra 011-1040-5617 
  • Sunway Pyramid 012-201-8161 

Mari LIKE  dan FOLLOW di media sosial berikut : 

Laman Web Rasmi: 

Facebook Page: 

Instagram : 



Tuesday, January 22, 2019

AUSSIE SUMMERFRUITS Kini Di Village Grocer Sempena Kempen “Sweeter When Shared”

Hi Korang, 

Siapa penggemar buah-buahan dari luar negara ni? 

Angkat tangan lekasss!! Ni kak lily nak kongsi dengan korang mengenai buah-buahan musim summer dari Australia ni tau 


Adakah korang tahu? 

Peaches, nectarines, aprikot dan plum berada dalam keluarga yang sama dengan bunga mawar, dan merupakan saudara dekat dengan badam - semua termasuk keluarga Rosaceae. Bunga musim panas juga boleh dipanggil buah batu kerana pit mereka (benih). 

Sekitar 100,000 tan metrik (berat yang sama dengan 2,000 pesawat kargo) buah-buahan musim panas dihasilkan oleh 1,200 penanam dari Oktober hingga April setiap tahun dari empat wilayah pengeluaran utama dan kedua di seluruh Australia. Semua musim panas yang lazat ini dipilih untuk menjamin kualiti terbaik untuk pengguna. 

Best kan!! Bestnya kalau Malaysia ada buah-buahan sebegini ek 

Dengan adanya kempen "Sweeter When Shared" ianya menjadi sesuatu yang lebih ideal bagi permulaan Tahun Baru, Tahun Baru Cina serta Hari Valentine yang bakal di sambut tidak lama lagi. Enaknya menikmati buah-buahan seperti nectarines, peaches, plums dan aprikot dengan keluarga dan orang tersayang. 

Australian summer fruits ini unik di jadikan hadiah untuk perayaan seperti Tahun Baru Cina dengan memberi buah-buahan segar yang melambangkan kehidupan dan permulaan baru. Sementara itu, cara yang lebih baik untuk mengatakan "Saya sayang kamu" Hari Valentine ini dengan dengan sebakul buah-buahan yang ‘juicy’ ataupun pencuci mulut yang dibuat dengan penuh kasih sayang yang berkhasiat dan lazat. 

Tengah panas-panas minum air peaches ni sedapnya la hai

Buah-buahan, terutamanya pic adalah hadiah popular semasa Tahun Baru Cina kerana mereka melambangkan harapan untuk kehidupan yang panjang dan sihat. Dengan keempat buah musim panas Australia yang matang, hadiah buah-buahan musim panas Australia pasti akan memberi kesan kepada keluarga dan sahabat-sahabatnya kerana bentuk bulat dan warna mereka dikatakan melambangkan kesejahteraan dan membawa nasib baik sepanjang tahun. 

Kebaikan memakan buah-buahan 

Australian summer fruits adalah pilihan sempurna untuk gaya hidup sihat. Ianya kaya dengan potasium yang menggalakkan saraf dan fungsi otot yang sihat, menjadikan mereka makanan ringan yang hebat untuk bersenam. . Mereka juga menyediakan serat, kalium dan antioksidan yang penting yang menggalakkan pencernaan yang sihat 

Majlis pelancaran kempen "Sweeter When Shared"

Mr Daniel Havas, Senior Trade Commissioner, Austrade

Kak lily sempat hadir ke majlis pelancaran kempen "Sweeter When Shared" baru-baru ini di Village Grocer My Town. 




Selain majlis pelancaran di adakan juga demo khas dari selebriti Belinda Chee yang menyediakan resipi unik menggabungkan keenakan Australian summerfruits dan juga demo cara-cara menghiaskan kotak hadiah ‘Summer Fruits’ yang bakal diberikan kepada para tetamu di Tahun Baru Cina ni yang mengandungi buah-buahan Australian summerfruits ini. 

“I love the crispness and sweet juiciness of summer stone fruits from Australia. These fruits are best enjoyed fresh, and if you have any ripened fruits just use them in a recipe or make lovely jams and compotes!”, kata Belinda Chee. 

Oohing over the pretty jellies, pavlova and gift box at Taste Australia’s SummerFruits ‘Sweeter When Shared’ campaign launch were (from left) and KC Liew (Austrade Business Development Manager), The Food Purveyors Group Lead Area Manager), Daniel Havas (Austrade Senior Trade Commissioner), celeb guest Belinda Chee and Ong Kim Too (The Food Purveyors Group Lead Area Manager). 

Australia menghasilkan beberapa buah-buahan terbaik di dunia kerana microclimate yang unik yang menghasilkan rasa manis yang tersendiri. Para petani di sana mempunyai generasi yang berkepakaran, memohon biosekuriti yang ketat dan langkah-langkah keselamatan makanan untuk menjamin buah yang paling enak dan paling selamat. 

Bagi korang yang ingin mencuba resipi-resipi unik ini, ianya boleh didapati di https://summerfruit.com.au/recipes/


Untuk melihat kempen Taste Australia dalam tindakan dan mencuba pelbagai jenis buah musim panas yang mengalir ke pasaraya yang mengambil bahagian termasuk Village Grocer. 

Di sini kak lily kongsikan kebaikan buah-buahan Australian summer fruits ni ek 

Peaches 
Peaches provide excellent anti-inflammatory, antimicrobial and antioxidant properties that help decrease the development of inflammatory joint conditions 

● 1 piece of peach provides 
-2% of the average person’s daily kilojoule needs 
-2.5g dietary fibre, which helps to lower cholesterol and keeps you fuller for longer 
-260mg potassium, which is needed for a healthy nervous system and healthy muscle function 
-24% of RDI (recommended daily intake) of Vitamin C. It helps maintain healthy immune function, protects cells from free radical damage, supports healthy brain function and healthy skin, and helps to increase iron absorption. 
-11% of RDI of niacin (Vitamin B3), which is important for a healthy nervous system, brain function, fighting fatigue and for healthy skin. 

● Peaches are naturally low in sodium and naturally saturated fat free 

Nectarines 
Nectarines provide a good source of potassium which regulates blood pressure and reduces the risk of a heart attack 

● 1 piece of nectarine provides 
- 2% of the average person’s daily kilojoule needs 
- 2.3g dietary fibre, which helps to lower cholesterol and keeps you fuller for longer 
- 266mg potassium, which is needed for a healthy nervous system and healthy muscle function 
- A good source of Vitamin C, which equals to 33% of RDI. Vitamin C helps maintain healthy immune function, protects cells from free radical damage, supports healthy brain function and healthy skin, and helps to increase iron absorption 
- 13% of RDI of niacin (Vitamin B3), which is important for a healthy nervous system, brain function, fighting fatigue and for healthy skin. 

● Nectarines are naturally sodium free and saturated fat free 
● Nectarines have a low Glycaemic Index of 43, providing slow released energy to help you feel fuller for longer 

Plums 
Plums are a low glycemic index fruit, which helps to control blood sugar and also contain vitamin K which is a key nutrient for healthy bones and teeth 

● 1 piece of plum provides 
- 2% of the average person’s daily kilojoule needs 
- 19% of RDI of Vitamin A, which helps helps support normal reproductive function, vision and immunity 
- 12% of RDI of Vitamin C, which helps maintain healthy immune function, protects cells from free radical damage, supports healthy brain function and healthy skin, and helps to increase iron absorption

● Plums are naturally low in sodium and naturally saturated fat free/ 
● Plums have a low Glycaemic Index of 53, providing slow released energy to help you feel fuller for longer 

Apricots 
Apricots are a low kilojoule fruit and rich in vitamin A and beta carotene which is beneficial for eye health 

● 1 piece of apricot provides 
- 1% of the average person’s daily kilojoule needs 
- 11% of RDI of Vitamin C, which helps maintain healthy immune function, protects cells from free radical damage, supports healthy brain function and healthy skin, and helps to increase iron absorption 

● Apricots are naturally low in sodium and naturally saturated fat free 
● Apricots have a low Glycaemic Index of 34, providing slow released energy to help you feel fuller for longer 


Memang elok sangat kita makan buah-buahan sebegini ye kerana khasiatnya yang menakjubkan..






Monday, January 21, 2019

Coklat Ruby Dari KIT KAT, Memang Original Warna PINK Tau!

Hi Korang, 

Dah rasa ke coklat RUBY ni??
Eh ni bukan nama orang lah tapi coklat ni sememangnya di namakan RUBY ye


Peminat KITKAT dan penggemar coklat kini boleh menikmati wafer bersalut coklat serba baharu dengan ketibaan KITKAT Ruby di Malaysia, yang dilancarkan sebagai varian coklat terbaharu jenama tersebut di KITKAT Chocolatory di Mid Valley baru –baru ini. 

KITKAT Ruby dengan empat jejari yang tersendiri dan dengan warna merah jambu yang semula jadi ini pasti menyerlah. 




Sebagai varian coklat baharu pertama di dunia yang dicipta dalam 80 tahun menyusuli coklat gelap, coklat susu dan coklat putih, coklat Ruby dihasilkan tanpa sebarang perasa, pewarna dan aditif atau pengubahsuaian genetik. 


KITKAT adalah yang pertama di dunia menggunakan sensasi coklat Ruby, yang dihasilkan oleh pemproses coklat dan koko Barry Callebaut dari Switzerland, daripada biji-biji koko terpilih yang terdapat di negara- negara tanaman koko termasuk Ivory Coast, Ecuador dan Brazil. 


Encik Sachin Goel, Pegawai Eksekutif Perniagaan bagi Unit Perniagaan Konfeksi (Pasaran ASEAN), Nestle Malaysia, berkata, "Kami teruja untuk membawa KITKAT Ruby ke pasaran Malaysia! Malaysia merupakan negara pertama di Asia Tenggara untuk memperkenalkan sensasi coklat baharu yang hebat ini. Proses yang digunakan untuk membuat coklat Ruby adalah unik, menghasilkan warna dan perisa yang memang sudah pun wujud secara semula jadi dalam biji-biji coklat. KITKAT sentiasa ingin mencipta waktu santai yang sempurna, dan dengan perisa buah-buahan yang terdapat secara semula jadi dalam coklat Ruby serta teksturnya yang lembut dan keenakannya yang menambat selera, pengguna kami pasti seronok menikmati KITKAT Ruby." 


Pelancaran KITKAT Ruby berlangsung di majlis pembukaan KITKAT Chocolatory Store baharu di Mid Valley, Kuala Lumpur. Dibuka kepada pelanggan pada tahun 2016, KITKAT Chocolatory menawarkan peluang kepada peminat untuk membuat gubahan KITKAT mengikut cita rasa mereka sendiri daripada lebih 10,000 kombinasi coklat dan hias atas (topping) buatan tangan yang berlainan untuk dibungkus mengikut pilihan. Dengan konsep dapur terbuka, KITKAT Chocolatory Store baharu kini membolehkan pengguna menyaksikan proses mencipta produk KITKAT khusus mengikut cita rasa mereka ataupun cuba menghasilkan coklat mereka sendiri. 

Majlis pelancaran ini dihadiri oleh Chef Andy Van den Broeck, Penasihat Teknikal Kanan, Pembangunan Produk Barry Callebaut di Asia Pasifik. Pengalaman dan kepakarannya yang luas dalam proses membuat coklat membolehkan chef kreatif yang berasal dari Belgium ini memukau orang ramai dengan pertunjukan membuat pralin coklat Ruby daripada inti ganace coklat putih berseduh safron. Beliau memperlihatkan proses pengolahan coklat termasuk tempering, pengacuan kulit, inti, penutupan dan pengacuan semula, langkah demi langkah. 

Berminat untuk mencuba produk inovatif daripada KITKAT? 



Kunjungilah satu-satunya KITKAT Chocolatory Store di Malaysia, kedai pertama sepertinya di Asia Tenggara! Kedai coklat ini terletak di F048, Tingkat Satu Mid Valley Megamall. Korang juga boleh membuat pesanan dalam talian (Lazada, Shopee dan 11 Street) untuk penghantaran terus ke depan pintu rumah korang. 


Mari LIKE dan FOLLOW di media sosial berikut : 

Laman Web Rasmi:

Facebook Page:

Instagram :

Berehat sebentar, Bersama-sama KITKAT






Saturday, January 19, 2019

Journey into the Year of Blooming Abundance with DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur


Hi Everyone,

This Chinese New Year, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur introduces its selection of Chinese delights and delectable dine-in menus. Themed the “Year of Blooming Abundance”, Hilton Kuala Lumpur will be bringing guests on a gastronomical journey like no other.


Be surprised by the hotel’s very own version of authentic Chinese cuisine filled with an array of mouth-watering dishes to savour. Feast on various not to be missed dishes at Makan Kitchen from Salmon, Tuna, “Guai Fei” Abalone, Tako with condiments  at the sashimi station; Spicy tom yam soup, Chicken Soup and Chinese herb soup at the noodle station, to even Rendang Ayam Minang at the Malay section and the ever quintessential dish - the Yee Sang platter that will be tossed to usher in a new year filled with prosperity, good health, good wealth and more.


Makan Kitchen Chinese New Year Reunion Buffet Dinner at DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur on 4th February 2019:  
·         6:30pm to 10:30pm
·         RM 168 nett per person
·         50% discount for kids 6-12 years old and senior citizens


Chinese New Year Hi-Tea Buffet Dinner on 5th – 6th February 2019:
·         12:30pm to 4:00pm
·         RM 98 nett per person
·         RM 48 nett for kids 6-12 years old and senior citizens






Chinese New Year Reunion Set Dinner on 4th February 2019:  
Golden Prosperity
·         9 course set
·         RM168 nett per adult (per table of 10 persons)

Luck & Joyfulness
·         9 course set
·         RM138 nett per adult (per table of 10 persons)




Chap Goh Mei Buffet Dinner on 19th February 2019:  

·         6:30pm to 10:30pm
·         RM168 nett per adult
·         50% discount for kids 6-12 years old and senior citizens


Yee Sang Specials from 14th January to 19th February 2019:



Prosperity Yee Sang Traditional
·         Half Portion (10 persons) RM68nett
·         Half Portion (20 persons) RM135nett

Prosperity Yee Sang with Fruits  
·         Half Portion (10 persons) RM78nett
·         Half Portion (20 persons) RM155nett

Prosperity Yee Sang with Guai Fai Abalone  
·         Half Portion (10 persons) RM98nett
·         Half Portion (20 persons) RM190nett

Prosperity Yee Sang with Crispy Fish Skin  
·         Half Portion (10 persons) RM98nett
·         Half Portion (20 persons) RM190nett

Prosperity Yee Sang with Salmon  
·         Half Portion (10 persons) RM110nett
·         Half Portion (20 persons) RM200nett

Prosperity Yee Sang with Tuna  
·         Half Portion (10 persons) RM128nett
·         Half Portion (20 persons) RM250nett

Prosperity Yee Sang with Unagi  
·         Half Portion (10 persons) RM138nett
·         Half Portion (20 persons) RM268nett

Prosperity Yee Sang with Smoke Duck  
·         Half Portion (10 persons) RM100nett
·         Half Portion (20 persons) RM190nett


Come and join DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur in celebrating the beginning of a New Year, blooming in abundance of prosperity, success and luck. To make a reservation or to find out more information on this Chinese New Year Promotion, call +603 2172 7272 or visit  flavoursbydoubletreekl.com.




Friday, January 18, 2019

Pentingnya ZACT Dalam Kehidupan Peminat Tegar Kopi dan Teh Tau!!

Hi Korang,

Senyumlah dengan lebar dan swafoto, kemudian zoomkan pada gambar anda dan perhatikan gigi anda dengan teliti. Adakah anda nampak sebarang kotoran atau warna kuning pada permukaan atau di celah-celah gigi? Tekupkan tangan anda pada mulut dan hidung, hembus nafas dan hidu – adakah ianya berbau kopi atau teh? 

Teh dan kopi adalah makanan dan minuman yang mempunyai kandungan warna atau pigmen yang tinggi. Ianya boleh mengotorkan gigi dan membuatkan nafas kita berbau. Adakah kita bersedia meninggalkannya? Cuba bayangkan pagi anda tanpa kopi yang menyegarkan atau petang anda tanpa aroma teh yang menenangkan.


Bolehkah anda ceriakan hidup anda dengan senyuman yang menawan dan nafas yang segar? 

ZACT merupakan salah satu ubat gigi pemutih dan penghapus kesan kotoran pada gigi yang paling terkemuka ditawarkan oleh Lion Japan, syarikat penjagaan oral No. 1[1] di Jepun yang berpengalaman selama 127 tahun dalam pembangunan dan inovasi penjagaan oral.


ZACT Whitening, ujian di bawah persekitaran makmal yang terkawal terbukti memiliki kuasa memutih 2 kali lebih baik berbanding ubat gigi biasa yang tidak mempunyai agen pemutih. Ia juga mempunyai 60 peratus kuasa menghilangkan kesan kotoran yang lebih berkesan berbanding ubat gigi pemutih biasa. [2]

Rasanya yang sejuk dan berpudina menyegarkan nafas serta membantu mengurangkan bau nafas kopi dan teh yang kurang menyenangkan. 

ZACT Whitening, dengan florida mengandungi Formula Advanced Whitening dan 2 Agen Pemutih, menguatkan gigi dan membantu menghalang pembentukan kaviti. Jadi anda boleh memutihkan gigi, pada masa yang sama melindungi gigi dan menyegarkan nafas menggunakan satu produk. Ia selamat dan lembut untuk digunakan setiap hari.


Penilaian klinikal [3]mengenai penggunaan ubat gigi pemutih ZACT ke atas 121 orang yang mempunyai kesan kotor yang teruk pada gigi selama 4 hingga 8 minggu menunjukkan bahawa kandungan aktif yang ada di dalam ZACT adalah cukup efektif. Ia mempunyai 2 kali lebih kuasa untuk menghilangkan kesan pada gigi selepas digunakan selama 4 hingga 8 minggu. 

Kebanyakan rakyat Malaysia merupakan penggemar kopi dan teh tegar yang sukar untuk meghilangkan keinginan menikmati minuman tersebut. Namun, senyuman yang menarik juga penting bagi keterampilan diri yang lebih yakin. 

Harga dan kebolehdapatan 

ZACT Whitening boleh didapati di pasaraya besar, supermarket dan farmasi pada harga RM5.85 untuk 90g dan RM7.75 bagi 150g. maklumat lanjut, sila layari laman web: www.zact.com.my


[1] INTAGE SRI, No1 Company in Oral Care Category, Value Sales, CY 2017 

[2] 中华口腔医学杂志2011年9月第46卷增刊1 Chin J Stomatol,September2011,Vol.46 Suppl.1 

[3] [3] Clinical Evaluation of “Two White Dentifrices” for Extrinsic Stain Removal by Zhong Yi-si, Yin Wei, Zhang Xi-Mu, Fu Ying-yin, Department of Preventive Dentistry, West China School of Stomatology, Sichuan University, Chengu, China