Monday, December 25, 2017

Restoran Arab SIHAF Seksyen 14 Shah Alam Sselangor

Hi Korang,


Yeszaaaaa.. food i love it!!!

Kalau sedap bak hang, lautan api pun sanggup aku harungi ek hehehehhe


Minggu lepas, kak lily dan Mr Big sempat ke majlis pembukaan rasmi Restoran SiHAF di Seksyen 14 Shah Alam. Ermm taulah area ni, dekat Vista Alam dan DEMC.

Kalau korang nak tau boleh dikatakan lebih 300 orang jemputan telah hadir sama bagi memeriahkan majlis pembukaan restoran ini, sampai ada yang tak dapat meja nak makan tau, kena ikut turn

Restoran SiHAF dinamakan bersempena dengan konsep yang disebutkan didalam Al-Quran yang membawa maksud pinggan emas. Ini juga boleh dirujuk daripada potongan ayat 7, Surah Az-Zukhruf;

"Kepada mereka diedarkan piring-piring dan gelas-gelas dari emas dan didalam syurga itu terdapat apa yang diingini oleh hati dan segala yang sedap (dipandang) mata. Dan kamu kekal didalamnya"

Jika dilihat secara jelas kepada logo restoran ini sememangnya ianya berkait dengan nama yang diberi. Ianya mengandungi 3 segitiga melengkung, kerana 3 (TIGA) adalah antar nombor ganjil yang selalu disebut dalam Sunnah dan juga jumlah hidangan dalam sehari seperti yang biasa diambil oleh masyarakat. Selain itu corak tradisional yang menghiasi segitiga melengkung ini melambangkan negara-negara Islam.Pengasas bersama ahli keluarga yang bersama-sama berusaha menjayakan pembukaan Restoran Arab SiHAF. Kak lily difahamkan yang diaorang ni begitu komited bagi merealisasikan impian mereka untuk mempertengahkan hidangan dan masakan arab di Malaysia. Ini juga mengambil kira faktor respon yang baik masyarakat setempat terhadap masakan arab selama ini.

Kemain lagi dekorasi dalam restoran ini sangat cantik. 

Dengan lantai yang sepenuhnya marble, dekorasi lampu neon antik memang benar-benar menyuntik inspirasi dari negara Arab. Apatah lagi warna emas, coklat tanah dan putih menjadi nadi elemen warna yang dipertengahkan didalam dekorasi dalaman restoran ini.

Jom kak lily citer sket pasal majlis perasmian ni ek !!

Majlis dihoskan oleh saudara Richie Rachman alah dulu DJ radio tapi lupa plak kak lily station radio apo hehehehe… 

Seperti biasa ucapan daripada pengasas restoran megalu-alukan kedatangan tetamu. Terdapat juga persembahan nasyid dan kebudayaan arab menghiburkan tetamu yang hadir sambil mereka menikmati hidangan yang disediakan.Di majlis pembukaan ini juga diselitkan acara pemotongan masakan Sharwama terpanjang. Ini adalah salah satu tarikan acara yang disediakan untuk disaksikan tetamu yang hadir, seriously pajjang sungguh


Ada satu lagi yang best, kak lily juga berpeluang merasai sendiri nasi beriani yang dimasak didalam buluh. memang sedap, lembut dan wangi baunya.

Of courselah kebab pun ada gak.


Banyak kali jugaklah kak lily ulang alik pi ambil untuk makan kan hehehe. Kekuatan rasanya adalah kepada daging perap yang dibakar dan dihiris nipis dan ianya dijadikan isi ramuan roti pita dan dibalut bersama sayuran serta sos samada mayonis dan sebagainya. 


Dari tetamu istimewa kenalan keluarga, media, orang awam dan ramai lagi memenuhi segenap ruang di hadapan Restoran Arab SiHAF Shah Alam. Masing-masing begitu teruja untuk mencuba sendiri masakan arab yan disajikan dan ke semua hidangan ini bakal juga ditawarkan didalam menu untuk pelanggan SiHAF.

Untuk tempahan dan pertanyaan:-

011-11110500

Untuk korang, kalau berminat nak mencuba sendiri hidangan arab dari Restoran SiHAF boleh datang terus ke:-

Restoran SiHAF
B-LG-1 Shop Lot Vista Alam, 
Jalan Ikhtisas
Seksyen 14 Shah Alam
Selangor


*Restoran ini terletak berdekatan dengan Hospital DEMC, so habis melawat orang sakit meh singgah ke sini makan ekKaki Bebel,

LILY

www.ciklilyputih.com

No comments :