Wednesday, July 11, 2012

Review | Samsung SCX-3405 FW Monochrome Laser Multifunction Printer

Hi Korang,

Printer merupakan salah satu keperluan harian dalam segala urusan di office. Eventho sekarang ni kita semua mula mengamalkan eco-friendly but kalau nak print segala jenis report atau assignment bagi student, printer still jadi kesayangan diorg nombor satu.


Macam aku, kalau kena baca dokumen tebal2 yang di email dari bos , aku memang kena print sebab aku tak selesa baca thru monitor sakit mata ooo. Korang pun sama kan? Boleh tangkap pening dibuatnya tengok huruf dan nombor yang kecil2 tu kan.


So sekali lagi aku dapat peluang untuk review salah satu produk printer daripada Samsung Iaitu 


Samsung SCX-3405 FW Monochrome Laser Multifunction Printer selama 2 minggu.

Macam biasa lah haruslah unboxing dulu kat printer ni.  Takkan tak keluarkan plak. Ada printer, USB cables, power cables, installation CD dan operation manual.


Aku dah set-upkan tempat untuk printer ni dekat dengan PC ktorg kat bilik entertainment cuma Mr Big tolong aku pasangkan je segala mak neka cable, wayar kan sebab aku malas nak pasang sendiri.


Pandangan aku tentang Samsung SCX-3405 FW Monochrome Laser Multifunction Printer nie.

Rekabentuk
Biasa je macam printer lelain di pasaran. Tak delah berat sangat aku boleh angkat tanpa bantuan orang lain. Designnya simple. Sekali pandang je aku dah boleh tahu kat mana nak masukkan kertas, masukkan ink.
Pemasangan

Pun senang gak, pasang semua cable dan printer dah boleh ON. Kemudian install in program kat PC. Sekejapan dah boleh running the printer.

Fungsi



COPY
Sangat mudah. Letak je apa yang nak di copy kat surface atas tu. Then tekan button COPY. Tak sampai beberapa saat dah siap pun.



PRINT
Hasilnya cepat dan clear. Licin je text yan diprint kat kertas tuh.


SCAN
Ini pun senang. Letak je apa yan koranG nak scan then tekan je button scan. Terus je hasilnya masuk ke folder yang telah disetupkan.



FAX
Asalkan ada telefon lain, terus je boleh fax keluar.

WiFi
Senang sangat. Connect laptop/smartphone/tablet ke printer dan dah boleh guna printer ni.   


Apa pun SamsunG printer ni memanG sesuai diGunakan oleh semua GolonGan masa kini. Untuk bloGGer macam aku pun penting jugak. Kalau ade kerja-kerja advertorial yanG nak kena print, rasanya printer ni  sanGat membantukan.

Thanks to Nuffnang dan Samsung for this review opportunity.



8 comments :

akuzle ayu said...

tang wifi tuh yg aku sukerr...

Boni JLL3 said...

pergh!! MACAM canggih je ni

eray said...

wahh menariknya printer nie...cik lily bape harga die, mmg tgh cari printer nie....

Myvitrd said...

wah jelous aku.. memanjang dapat review dari samsung je ni.. dah layak jadi DUTA samsung ni.. hehehe..

HARGA printer tu berapa ye?

CikLily Putih said...

@akzle ayu
memang pun senang kan nak print

CikLily Putih said...

@Boni
memang pun sebab ada WiFI hekhekhekeh

CikLily Putih said...

@eray
alamak terlupa nak tulis, jap check ek

CikLily Putih said...

@Myvird
aduh dah rezeki, aku sapu je lah..
alamak nanti aku pi search harganya ye