Wednesday, July 25, 2012

“How I Step Up With Nuffnang”


Hi Korang,

Bagi aku menari adalah satu terapi yang penting dalam kehidupan seharian kita. Kadang kala kita perlukan sesuatu yang kita release tension dan menari menjadi pilihan aku.


Walaupun aku agak kayu dalam seni tarian ni but I willingly to do at least aku boleh exercise sambil menbuat kerja rumah kan.

Terfikir jugak bagaimana kalau aku dapat buat flash mob kan? Ye flash mob tu menari beramai-ramai in public tak kira di mana tempat jua kan.


Tema bagi flash mob aku ialah Saturday Night Fever so lagu-lagu yang dipilih harusla evergreen  macam Dancing Queen, YMCA dan memacam lah. Tempat yang aku pilih haruslah di tempat orang lain iaitu di The Curve, Mutiara Damansara.

Tujuan aku organize flash mob ni supaya orang ramai boleh mengingat kembali lagu-lagu lama yang malar segar dan juga untuk orang ramai menari sambil bersenam. At least ade exercise juga kan during weekend.

“How would you organize your flash mob?”


  1. Sediakan team bagi koreographer tarian.
Aku sediakan dalam 10 orang penari serta 1 koreographer. Mestilah kena praktis dulu dalam 10 hari cam tuh. Lagu-lagu yang di pilih haruslah yang evergreen. Mesti yang simple dan easy untuk orang ramai nak ikut menari. Tak boleh lah yang melompat-lompat sangat. Zumba dance tu memang jadi pilihan sebab untuk exercise kan


  1. Sebarkan di Internet, Social Media mengenai Saturday Night Fever Flash Mob ni.
Create satu simple website untuk flash mob ini, masukkan segala details yang di perlukan. Sebarkan di Facebook, mula tweeting di twitter kerana pengaruh social media sangat hebat masa kini.


  1. Sediakan costume bagi penari
Ini pun penting juga kerana orang ramai akan lebih tertarik dengan pakaian dan costume yang berwarna warni dan cantik. Baru mereka teruja untuk menyertai flash mob ini

  1. Pastikan lokasi sesuai
Lokasi sangat penting ye. Bukan tak boleh buat kat tepi jalan tapi keselamatan perlu di jaga. Sebab itu aku memilih The Curve, Mutiara Damansara. Tempatnya luas dan ada kawasan lapang di tengah-tengah antara Cineleisure dan The Curve kan so tak delah mengganggu premis perniagaan di situ.


  1. Sediakan videographer untuk record everything
Memanglah sesuatu yang kita buat mesti lah nak kena rekod kan yelah untuk reference masa akan datang. Mana tau nak buat lagi kan.



  1. Mari berflash mob
Ye masa di tunggu sudah tiba, jom kita ke tempat yang sudah di rancangkan. Mesti kena rehearsal dulu kan but make sure buat senyap-senyap so tak delah orang perasan, nanti tak surprise lah kan.


So itu jelah idea aku untuk Saturday Night Fever Flash Mob ni. Hopefully idea aku ni akan di terima oleh pihak yang nak sponsor tiket 'Step Up Revolution' ni..

Memintak ade rezeki la ye coz dah lama rasanya tak pi tenGok wayanG nie.




4 comments :

hazman aka species1980 said...

nice entry la beb.... selain filem Street Dance nie... Step Up adalah satu lagi citer pasal tarian nie

daydeck86 said...

nak join... ahhhahaaa

CikLily Putih said...

@Hazman
alah cuba nasib je nie

CikLily Putih said...

@daydeck
ah cepatlah buat kan