Friday, July 20, 2012

Nuffnang Blogopolis 2012 Sememangnya Hidup Untuk Memberi

Hi Korang,

Memang lambat betul aku tulis pasal ni lah, cam ne nak jadi blogger of the year ni kan hakhakhakahk


Dah seminggu berlalu kisah mengenai Nuffnang Blogopolis 2012 ni yang conferencenya berlangsung di Concorde Hotel KL dan aku sendiri tak percaya yang aku boleh join get together sharing event seperti ni.

I dengan Sharidawati dan Cik Epal

I dengan Vivy Yusof dan Sharidawati

I dengan Xia xue dan Audrey fourfeetnine

Simon dan Diese

Rasanya RM180.00 seorang memang agak berbaloi bagi aku yang sering ketandusan ilmu dalam berblogging ni. Pelbagai ilmu yang dipelajari seperti finding blog post idea, top post types, social media sharing, keywords, blog design 101, build your brand, photography 101, finding your niche, sponsored post, future in blogging industry dan bermacam lagi yang terlalu panjang untuk aku tuliskan. 







Para speaker yang sangat hebat seperti kennysia, maria elena, sue anna joe, vivy yusof, ernest ng, carlos nizam, beautiful nara, firdy, eric cruz, lionel, ky speak, kenwooi dan ramai lain menceritakan pengalaman mereka berblogging tanpa rasa kedekut ilmu langsung. Semuanya secara santai dan rileks je.


Yang penting dalam berblogging ni ialah 'Be Yourself' tak yahlah nak tiru identiti blogger lain ye. Yang kat atas tuh dah ciptakan kita ini menjadi seseorang yang unik tau cuma kita kena kenalpasti dan explore apa yang keunikkan kita tu ye.



Hasil daripada conference selama satu hari ni, aku dapat salin note yang diorg ini kongsikan lebih daripada 15 mukasurat ye. Jangan tak caya, dah rasa cam student masa study dulu lah. 


Insyallah akan aku kongsikan segala ilmu yang aku dapat ni kat korang bila ada free ye. Maybe bulan puasa nanti, tak banyak event boleh jugak aku tulis mengenai tips blogging kan. So aku pinjam tagline denaihati.com iaitu hidup untuk memberi. 


Sememangnya good event walaupun ade kekurangan sana sini but i really enjoy it!

Hopefully kalau tahun depan ada lagi, harus aku join sekali lagi ye.

Siapa sokong kalau notes tu aku tulis kat blog sejemput aku nie ek, sila komen ye..




9 comments :

Anarm said...

best kan pegi blogopolis hari tu.. byk ilmu dapat belajar..

ReeneeRaaid said...

bestnye! rugi nye i xjoin.
xdpt dtg sbb dok kt singapore ms tuh. sigh~
harap2 ade lagi blogopolis thn depan.

reeneeraaid.blogspot.com

Zarul Umbrella said...

wow sampai 15 muka surat..jom share

Boni Kacak said...

yeah.. tips blogging tu saya tak sabar nak terjah..heheh

sweetkurma said...

tahniah lily kerana dapat menyertainya, akak ada hal yang wajib dilaksanakan so kena batalkan niat utk bersama nuffnang

Eliss Mie said...

kata hidup utk memberi, boleh laa kongsi nota tu sekali :)

hazman aka species1980 said...

Beb.... memang aku nak sangat ko share dan update ilmu blogging...boleh jadi reference untuk aku yang tak dapat pergi

KiD said...

saya sokong!! saya... heheheee

Nurul Akmal said...

Perfect Ilmu... Ni yg nak suh Kak Lily Share ilmu nih.. hehehe