Thursday, October 11, 2012

Make the most of your online shopping experience


Hi Korang,

Cara Online Shopping Yang Bijak Dan Selamat Di Internet

Meh aku nak kongsikan sket mengenai trend terkini shopping di internet ni ye. Dipetik dari Effendy Ibrahim, Norton Internet Safety Advocate



Rasanya internet telah merevolusikan gaya hidup kita masakini. Dengan internet, kita boleh shopping, bayar bil, perbankan internet yang mana dapat menjimatkan masa dan tenaga kita. Memang sangat menyenangkan kerana kita boleh membeli belah serata dunia dengan hanya beberape klik!

Kalau korang ingat rakyat Malaysia ni kurang berbelanja secara online, then korang silap.

Menurut kajian yang di jalankan oleh Nielsen*, Malaysians spent RM 1.8 billion on online shopping in 2010, and by 2014, that figure is expected to grow to a staggering RM 5 billion. Malaysians are also becoming affluent online shoppers with an average spend of approximately RM 2,461 per head, annually.

Hah terperanjat tak? Betul lah tu.

Sambil kita bershopping tuh, ada juga isu keselamatan di keluarkan supaya kita tidak ditipu dengan penipuan siber ini. Report dari The Norton Cybercrime Report 2011 mengatakan The Human Impact, revealed that over 1 million adults around the world are victims of cybercrime every day. In other words, 7 in 10 adults have been victims of cybercrime in their lifetime.

Salah satu penipuan terbesar adalah penipuan identity. Hackers ni menggunakan spyware, bots dan rootkits untuk mendapatkan maklumat mengenai individu terbabit seperti nombor IC, nombor credit card dan juga password perbankan.
Kenalpasti Identiti Pencuri


Terdapat banyak operasi bawah tanah dalam talian di mana penjenayah siber menjual nombor kad kredit dan nombor kad pengenalan kepada pembida tertinggi

Secara ringkasnya, sesiapa yang melakukan transaksi online akan tededah dengan pelbagai ancaman siber termasuklah:

• Phishing
Ini adalah taktik yang digunakan untuk menipu orang ke dalam secara sukarela berkongsi      maklumat peribadi mereka atas laman web palsu atau melalui borang palsu. Laman perbankan palsu atau permintaan untuk maklumat, sebagai contoh, tergolong dalam kategori ini. Cubaan phishing sering datang melalui e-mel spam, tetapi juga boleh muncul sebagai pautan di laman web yang sah

• Spyware, bot dan rootkit
Ini adalah program berbahaya yang sering diperkenalkan kepada komputer melalui lampiran e-mel dan muat turun program. Mereka direka sama ada untuk membolehkan siber jenayah untuk mengambil alih penggunaan komputer atau untuk membolehkan program utama pembalakan untuk menangkap nama pengguna dan kata laluan seperti mereka dimasukkan pada mesin.

Norton oleh Symantec mencadangkan bahawa pembeli dalam talian bertanya beberapa soalan penting sebelum mereka membeli-belah dalam talian:

Adakah kata laluan saya dan nombor kad kredit selamat apabila saya berkongsi mereka di ruang siber?

Perisian keselamatan saya boleh mengesan dan menghapuskan crimeware?

Bagaimana saya boleh memberitahu e-mel palsu dan laman web dari orang-orang yang sah? 



Shopping Secara Bijak Dan Selamat

Apabila membeli-belah dalam talian berhati-hatilah dan bijak. Berhati-hati mengenai bahaya dan tahu bahawa membuat hanya satu keputusan yang buruk boleh menyebabkan anda banyak tekanan jika anda tidak berhati-hati.


Berikut adalah beberapa tips yang perlu diingat apabila membeli-belah dalam talian:


• Gunakan kredit bukannya debit - Jika anda berlaku untuk menjadi mangsa kepada penipuan, syarikat kad kredit anda mungkin mampu untuk mengubah caj jika anda boleh membuktikan bahawa anda telah mangsa. Dengan kad debit, wang itu sudah hilang dan peluang pembayaran balik adalah tipis.


• Berhati-hati dengan bulk email - Ia sering jelas apabila e-mel yang cuba untuk mendapatkan anda untuk membeli barangan secara online. Jika anda membuat satu peraturan umum tidak membeli daripada syarikat-syarikat yang menghantar spam, anda akan menyelamatkan diri banyak masalah.


• Berhati-hati laman web palsu - Pastikan ia adalah sebuah laman web tulen. Lihat jika logo syarikat kelihatan mencurigakan. Adakah off warna? Adakah ia dieja dengan betul? Adakah terdapat kesilapan tatabahasa dalam teks yang anda membaca? Pastikan anda mempunyai Norton Safe Web dipasang. Permohonan itu akan memberi amaran kepada anda laman web yang tidak selamat walaupun sebelum anda mendapatkan kepada mereka. Norton Safe Web akan membiarkan anda tahu di Google, Bing, dan enjin carian Yahoo bahawa tapak yang anda berfikir untuk melawat tidak adalah satu yang selamat. Ia juga akan memaklumkan kepada anda laman web dalam talian yang mencurigakan runcit atau jika laman web mempunyai muat turun berbahaya.


• Melindungi aktiviti rangkaian sosial anda  - Facebook mempunyai berjuta-juta pengguna dan cara bahawa penjenayah sentiasa mencari cara untuk menyusup masuk ke dalam rangkaian untuk mencuri identiti rakyat dan maklumat peribadi. Jika anda berada di Facebook, pastikan untuk memasang Norton Safe Web Facebook. Ia adalah percuma dan amat berkesan dalam memastikan pengalaman Facebook anda adalah bebas daripada penipuan yang berpotensi dan con-artis.


• Bertenang dan gunakan akal anda - Ya, majoriti laman web dan e-mel yang benar-benar selamat. Tetapi terdapat siber penjenayah di luar sana dan semasa musim cuti, peratusan penipuan haram dan aktiviti peningkatan. Ini adalah kerana ruang dalam talian dipenuhi dengan pembeli dalam talian semasa musim cuti. Berhati-hati dan menggunakan pertimbangan terbaik anda untuk mengelakkan menjadi mangsa talian. 


Akhir sekali, sila kemaskini segala surat, bils yang berada dirumah dan juga hendaklah menyimpan data secara softcopy di tempat yang selamat. Dengan ini, segala perbelanjaan wang anda akan lebih teratur dan selamat.




5 comments :

Ma'am IEDA said...

Thanx for sharing and reminding... Hv a great Day !

Mr & Mrs Sallehudin said...

thanks for the infor...
sy pun ada dhopping online gaks..tp x sllu laaa

Dunia Wilma said...

Thanks for the tips Sis...
Wilma memang salah seorang online customer...
Info nie memang "teramat" berguna buat Wilma...

Mr & Mrs Sallehudin said...

thanks for the infor..
Kite pun penah jugak beli online tp x selalu laa.. :)

AlyzaFisol said...

thanks for sharing the info akak...now kena lbih berhati2... :)