Tuesday, June 19, 2012

Belajar Masak Dengan Dr Shahrin Dan US Potatoes @ Fotile, Publika

Hi Korang,

Aku memang suka pi belajar masak-masak ni, ye lah kan orang tak pandai masak so haruslah pergi belajar kan. Thank to Ayu yang ajak aku ke event belajar masak ni. Kak Ina yang dah terrer masak pun pergi belajar jugak ye.

KentanG pelbagai kaler tau


So chef yang mengajar ktorg untuk event tu ialah Dr Shahrin yang merupakan salah seorang pensyarah di UPM yang sudi berkongsi resipi beliau dengan menggunakan US Potatoes. 3 resipi yang aku rasa cukup simple walaupun bahan nampak macam complicated iaitu Puding Kentang bersama sos coklat, Bergedil Daging berherba dan Sambal Udang Kentang.


US Potatoes merupakan salah satu pengeluar kentang yang bermutu di dunia yang mengeluarkan pelbagai jenis kentang untuk kegunaan masakan harian kita. Ada kentang russett, kentang kuning, kentang merah, kentang biru-purple dan memacam lagi lah. Memang banyak dan korang boleh check it out kat website ni ye.


So sambil Dr Shahrin masak tu, sempat jugak beliau berkongsi rahsia mengenai tips memasak. Hah ko, memacam yang aku tak tau jadi tahu. Cara masak sambal udang yang betul, cara jaga santan jangan sampai pecah minyak, penggunaan jenis-jenis kentang yang sesuai dalam setiap masakan dan memacam lah.

Lenyek kentanG tu ye chef

Dapat juGak manGkuk luminarc kan

Nak tau rupanya Kak Ina kita tu menang dalam Peraduan Resipi Air Tangan Ibu. Hah ko, dia sendiri pun tak sangka yang resipinya di pilih sendiri oleh Dr Shahrin. Apa lagi, kena buat demo cara masakan sekali kan. Abis mengeletar tangan kan kene demo dengan penonton lain. Aku dengan Ayu pun ada jugak hantar resipi tapi tak terpilih, alah tak per lah Kak Ina masak sedap dah tentu dia boleh menang punya lah


AGar-aGar KentanG denGan Sos Coklat

Sambal UdanG KentanG

Memang sekejap je bila dah tau skill memasak, tengok Dr Shahrin tu masak tak sampai 1 jam lebih beliau berjaya siapkan 3 hidangan yang memukau selera aku yang tak breakfast dari pagi tu kan.

Sempat Amira (Jelita) interview Ayu


Lepas abis cooking workshop ni ada penyampaian hadiah sket untuk peraduan dapur idaman anjuran majalah Anjung Seri yang hadiahnya cukup lumayan. Aku tukang tengok je lah sapa yang menang kan sambil Mr Big ambil gambar diorg ni. 




Sambil tengok sambil ke belakang dan terus pi makan kan maklumlah time tu dah lunch pun. Sedap gak menu yang dihidangkan walaupun simple je.


Cooking Workshop ni anjuran Majalah Jelita dan Anjung Seri bersama penganjur US Potatoes dan Fotile Kitchen. Memang cantik Fotile Kitchen ni, kalau aku dapur beso mau aku suruh Mr Big beli dapur dengan oven sekali.

Aku yanG Gemuk

bloGGer kaki makan + masak

Anyway thanks to Amira dari Majalah Jelita yang sudi menjemput ktorg ni. Hopefully kalau ada event sebegini lagi ajak lah ye. Mr Big pun suka gak pegi coz dapat upgrade skill ambik gambo dia jugak.

Ini baru Gila kentanG

CLP Notes : Lain kali beli majalah so barulah boleh join cooking workshop sebegini ek


14 comments :

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

walaweeehh sonok nye laaa hai..

Zurina Hj.Zainal said...

bestnya dpt main masak2.....:)

AyuArjuna BiGoshh said...

wahhh sudah siap entri...gambar last tu kalau ada contest saya dan kentang mesti terpilih jadi finalist punyer hehehehe

Eunice said...

UHHU...Sedapp...nampaknya sedapp..tapi i belum cuba!! ;D boley ka bagi i testing sikit? ;PPPPP

Eliss Mie said...

seronok jugak tgk orang masak2 ni. selalu tengok kat tb ajer :)

Chekgu Azrine said...

keteliuran!!huhu

kak ina kl said...

memang bestkan dapat gi event camni..kalau dapat lagi insyallah nak join lagi

FARAH deeb said...

wowww... bestnya gi blajo masak! Ini memang gile kentang! Thee...
My latest Entry :)
JJCM: Chicken Rice Shop (Wangsa Maju)

Sharidawati Shahrudin said...

cik lily........sambal udang kentang tu ada tapau utk sha takkkk? haduyaiiiiii..huhu

Edwin said...

Nice post!

KiD said...

syok laaa makan2 masak2.. baru giler kentang

hazman aka species1980 said...

so tempting la beb kentang agar-agar kentang tue....sekali imbas memang tak fikir itu kentang laaa

iswatie "colours of life" said...

best nyer belajar masak

chik qa said...

Nk msuk kelas memasak'