Saturday, April 5, 2014

Peniaga TONG AIR Boleh Jadi Jutawan Sekarang Ni


Hi Korang,

Its weekend, yeah mari berehat sepuasnya..

But not for me, aku senantiasa busy 24/7 je. This week ada 2 event but rasanya tak dapat attend kot coz nak settlekan hal rumah sket.

Kawasan rumah ktorang ni baru je dapat jadual untuk proses pencatuan air. Aduiyai ingatkan tak kena, eh boleh plak kena untuk bulan April ni. So sepanjang bulan April ni kawasan Bangi akan kena 2 hari ada air then 2 hari tak de air. 


Malam tadi, ktorang pi survey merayau-rayau mencari kedai jual tong air.

Banyak tempat yang ktorang pergi, dari Kajang sampai ke Bangi bagai, memang plan nak beli may 1-2 tong air just nak buat tambah-tambah tempat tadah air. 



Masyallah, tong air memang sangat-sangat laku kat tempat ktorang ni. Melambak-lambak tokeh kedai display kat luar.

Seronoklah kononnya, bolehla beli pelbagai warna mesti cantik je bilik air nanti.




Tup-tup bila tengok harga, ya ampun boleh pengsan dibuatnya. Average dalam RM80.00 hingga RM130.00 lebih. Giler mahal. 


Aku tanya lah pekerja kat situ kenapa mahal sangat, jawabnya ikut grade plastik, ada yang nipis dan ada yang tebal. Boleh plak ada yang berbau dan ada yang tidak. 

Sudahnya ktorang tak beli lagi pun, just survey dulu.



Takut plak bila tengok harganya, cuba bayangkan keluarga yang ramai ahlinya yang kena beli tong sampai 4-5 biji kan. Kalau sebiji dalam RM90.00, kalau 4 biji mau kena keluarkan modal dekat RM500.00 kan. Padahal bil air tak sampai pun RM20.00. Rasa cam tak balik modal langsung.

So hari ni, mesti kena pi beli gak coz esok air dah start tutup.

Nak tak nak memang kena beli sebab ianya dah jadi salah satu keperluan bukan kehendak lagi. Kalau tak beli jawabnya 2 hari aku tak mandi pi keje..






6 comments :

Kisah Si Dairy said...

mahalnya..diorang nie saja tau ambil kesempatan..padahal dulu harganya takde pun cecah sampai macam tu sekali...

Dkna Abza said...

cer cari kat pasar borong selangor nie..kedai plastik kat sini rasanya ada yang murah sikit..

Mek Onie said...

umah akak ada bakul ?bakul yang jarang-jarang,adeh cane nak kabo tah,haha... buh je guna plastik tong sampah hitam,hehe...umah onie buat gitu la :D

Qashmere said...

mak oih mahalnyeeeeeee... yerlah beli gitu je..time takde air boleh lah pakai. kalau tak simpan gitu je...

Isabel Lee said...

Crazy.. It's just plastic!

atreyustrange said...

Aku start kena catu sejak 1 Mac. So aku dah beli siap2 tong air sebelum tu. Masa aku beli kat kedai Mr DIY, baru RM32. Selang seminggu lepas tu bila kawan nak beli, dah naik RM15. Huhu.