Tuesday, April 8, 2014

Kaligrafi Khat KUFI, Terminat Plak Jadinya


Hi Korang,

Aku memang tak tau apa tu Kaligrafi KUFI until aku pi beli frame untuk pompuan sorang ni.


Aku tanyalah dia nak buat apa dengan frame bebanyak ni, ermm rupanya untuk framekan ayat Kaligrafi Khat KUFI ni lah.

Ermm mehla aku terangkan sket pada korang ek





Diambil dari perkataan inggeris (caligraphy) berasal dari kata Latin "kalios" yang bererti indah dan "graph" bererti tulisan atau aksara.

Kaligrafi bermaksud "kemahiran menulis dengan cantik"

KHAT
Diambil dari perkataan Arab (khat) yang bererti garis atau tulisan indah


Ermm seni tulisan khat la ni. Ok ok baru paham



Cikgu M ni memang pandai bab-bab seni ni, maklum ex-student Art and Design UiTM Lendu. Cakap je design apa yang terlintas dalam otak. Terus je dia dapat idea.

Actually dia buat KUFI ni suka-suka je, mengisi masa lapang. Tup-tup ramai plak yang duk datang tanya dan terus order dengan dia.

La korang minat gak ke, ermmm


Alah tanya aku pun boleh coz ktorang ari-ari whatsapp sampai laki memasing malas nak layan dah.

Kalau minat bagitau ek..



4 comments :

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...memang cantik kalau letak kat dinding rumah sebagai hiasan...:)

Are_Rull said...

cntik sbnrnya tulisan khat ni..
hanya yg berseni tgn je dpt tulis dgn pnuh seni..hehehe

Amanda Suria said...

siyes cantik giler kaligrphy ni....dia amik tempahan x ciklily?

Rinna said...

Cantik.. teringin plak nak beli Kufi nie.. :)