Friday, April 25, 2014

Kanak-Kanak Istimewa Juga Mahukan Kemahiran Hidup


Hi Korang,

Korang, please take time baca sket pasal ni ek.


Aku sendiri pun tak tau ada pusat CADS Enhancement & Vocational (CADS) ni, untuk kanak-kanak istimewa until aku ke event ‘OPEN MINDS’ dari P&G dan MYDIN Mohamed Holdings Bhd (MYDIN) ni.



CADS menumpukan perhatian kepada Palsi Serebrum (Cerebral Palsy), ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), Autisme, Disleksia, Sindrom Down dan Lembam (Slow Learners). Ia merupakan organisasi bukan berasaskan keuntungan yang ditubuhkan oleh sekumpulan ibu bapa, ahli akademik dan individu yang mempunyai minat dalam perkembangan kanak-kanak istimewa. CADS mempunyai dua pusat, CADS Enhancement Centre (CEC) untuk kanak-kanak dengan usia mental dari 12 tahun ke bawah dan CADS Vocational Centre (CVC), untuk kanak-kanak dengan usia mental dari 12 hingga 18 tahun.



“Sejak penubuhannya, Open Minds telah bekerjasama dengan organisasi-organisasi yang mempunyai objektif yang seiring dengan objektif kami untuk membantu kanak-kanak yang memerlukan pendidikan khas. CADS sesuai buat kami kerana ia memberikan kanak-kanak istimewa ini bimbingan yang diperlukan untuk memperoleh keemahiran-kemahiran hidup dan kemudiannya mampu menyumbang kepada masyarakat. Kami juga berbesar hati kerana MYDIN sekali lagi menyertai kami untuk meraih dana bagi CADS,” kata Nicolas de La Giroday, Ketua Pegawai Eksekutif Negara, P&G Malaysia dan Singapura di pelancaran kempen ‘Hulurkan Harapan’.



CADS menyediakan persekitaran yang kondusif, penyayang dan menyeronokkan yang membolehkan kanak-kanak istimewa belajar dan berjaya. Kanak-kanak di pusat tersebut gembira kerana berjaya mencapai perkembangan demi perkembangan. Menurut Encik Mohamed Hanifah Mohd Salih, Presiden CADS dan bapa kepada kanak-kanak yang menghidap Sindrowm Down, anak perempuannya yang berusia 14 tahun kini lebih yakin dan boleh berdikari hingga mampu memasak nasi gorengnya sendiri.




Korang boleh melibatkan diri di dalam kempen pengumpulan dana, ‘Hulurkan Harapan’, ini. Bermula dari hari Sabtu, 5 April 2014, hingga 31 Mei pengguna boleh membantu CADS dengan membelanjakan sekurang-kurangnya RM10 ke atas produk-produk P&G di cawangan-cawangan MYDIN yang mengambil bahagian. Sebahagian daripada hasil jualan ini akan didermakan kepada CADS. Produk-Produk P&G yang terlibat adalah seperti Joy, Pantene, Head & Shoulders, Rejoice, Herbal Essences, Olay, Gillette, Oral-B, Downy, Ambi-Pur, Whisper, Febreze, Dynamo dan Fab.

Pengarah Urusan MYDIN, YBhg Datuk Wira (Dr) Haji Ameer Ali Bin MYDIN berkata mengenai kempen tersebut, “Kami berbesar hati kerana P&G telah memilih untuk bekerjasama dengan MYDIN untuk tujuan murni ini. Kami terharu mendengar kisah-kisah menarik dan pencapaian-pencapaian hebat oleh kanak-kanak istimewa ini dan bangga untuk menjadi rakan kongsi kempen ini buat tahun kedua dan bersedia untuk melaksanakan tanggungjawab kami bagi menjayakannya.”




Turut hadir di majlis pelancaran kempen tersebut adalah Chef Ammar Al Ali, chef selebriti dari rancangan masakan ‘Masak dari hati, Masak with Iman’ yang ditayangkan di TV Al Hijrah yang juga kerap hadir di CVC. Beliau percaya bahawa kanak-kanak istimewa ini mampu melalukan tugas-tugas yang lebih mencabar. Chef Ammar bersama-sama kanak-kanak dari CVC mendemonstrasikan seni menyediakan manisan Timur Tengah, baklava, ketika pelancaran tersebut. “Ibu bapa kanak-kanak istimewa ini perlu mendedahkan mereka kepada tugas-tugas yang lebih mencabar. Sebagai contoh, baklava adalah manisan yang memerlukan ketelitian, tetapi kanak-kanak ini berjaya menyediakannya,” kata Chef Ammar.


Kemurahan hati pengguna dalam menyertai kempen yang bertujuan membantu CADS dalam usaha berterusan mereka untuk memberikan kemahiran-kemahiran hidup dan perkembangan pendidikan untuk kanak-kanak istimewa ini sangat dihargai. Untuk mengambil bahagian, pengguna dijemput untuk datang ke cawangan MYDIN yang terdekat bagi mendapatkan produk-produk P&G.


Serius korang, aku rasa cam sayu hati sangat bila tengok bebudak ni. Betapa struggle diorang ni belajar pelbagai jenis perkara untuk memajukan diri sendiri. Sempat juga aku curi dengar perbualan parents yang hadir masa event ni, memang parents ni very sportive kepada anak-anak istimewa mereka ni. Langsung tak de rasa give up or mengalah, senantiasa bagi harapan dan dorongan. Serius aku amat kagum dengan mereka ni.

Cuba bayangkan kalau korang ni, di tempat ibu bapa anak-anak istimewa ni.. sedih tu memang sedih but you have to be strong.

4 comments :

Diyana Hani said...

bestnya kalo dapat join event mcm ni..teringin gak ase..

Farah Waheda Wahid said...

wah pandai mereka...

Miss Ika said...

:). ketawa dia orang sangat ikhlas. Their face expression is too pure.

hazmanfadzil said...

semoga aktiviti sebegini dapat sokongan dari pelbagai pihak dan seterusnya bantu ibu bapa yang berkenaan