Tuesday, April 29, 2014

KURIYA Japanese Restaurant Bangsar, Makan Ala Bangsawan Jepun Gituh


Hi Korang,

Lama betul tak makan makanan Jepun lah.

sila abaikan tangan pompuan gumuks tu ek

Sejak Mr Big asyik balik lambat keje ni, tak de pun menjenguk ke Sushi King for dinner. Selalunya sebulan 2 kali ktorang ke situ. Ermm busy cari duit betul laki aku ni.


Bila ada orang ajak ke Kuriya Japanese Restaurant kat Bangsar Shopping Centre ni, haruslah kena pi. So Mr Big goodbye lah ye coz ni single invite. Cuma ada 2 food blogger, Madi dan Hazman. Jadilah ktorang bertiga pun.



Tak yah citer banyak, meh check it out KURIYA Bangsar ni ek,

Kuriya - "dapur bangsawan " di Jepun. Hanya terdapat di rumah-rumah kelas yang mulia , ia adalah tempat di mana hidangan yang disediakan untuk tetamu penting.







Kuriya kini menawarkan korang pelbagai pilihan makanan jepun yang istimewa , setiap satu menggambarkan suasana yang unik dan menu yang memaparkan bahan-bahan pelbagai musim diterbangkan dihantar segar dari Jepun setiap minggu. Pendek kata, korang tidak akan menyesal makan di Kuirya dengan Jepun Master Chef ciptaan mereka sendiri sahimi menggunakan makanan laut segar kami diimport dari Jepun.

Sudah, meh tengok apa yang dihidangkan untuk ktorang bertiga malam tuh.

Seiro Edamame Mushi – RM8.00
Steamed Japanese Green Soy Beans


Jikasei Tofu - RM12.00
Homemade Tofu


Yaki Ebi Shumai – RM16.00
Grilled Prawn Meat Dumpling


Potato Mochi – RM10.00
Deep Fried Potato Stuffed with Sauce


Soft Shell Crab Salad – RM12.00
Soft shell crab deep fried with assorted vegetables



Sashimi Mori Utage – RM148.00
Assorted Sashimi specially prepared by MasterChef


Salmon Ikura Carpaccio – RM26.00
Fresh sliced raw salmon with Yukke Sauce and mayonnaise


Ika Teriyaki or Sioyaki – RM18.00
Grilled fresh squid with teriyaki sauce or salt

Dragon Roll – RM34.00 
Fried Prawn, Avocado and Spicy Sauce

Seiro – RM19.00
Cold buckwheat Noodles served with dipping sauce

Ermm memang banyak, sampai letih-letih nak abiskan. Siap bangun duduk, jalan depan pi amik gambar kemudian sambung balik kan. 

Ok, tempting tak peminat makanan Jepun? Ermm haruslah.

Aku memang kaki makanan jepun memanglah suka yang amat, sedap. Lagipun jarang dapat pi makan japanese fine dining. Itu yang suka sangat ni.

Bagi aku, in terms of harga. Refer kat harga yang aku letak tuh. Tak delah begitu mahal, malah ada menu yang harganya berpatutan dengan budget kan. Cuma yang harga tu sebab bahan-bahan segar macam salmon, landak laut, tuna semuanya di import dari luar Negara. So memanglah kena mahal sket.



Kuriya Japanese Restaurant
Bangsar Shopping Centre
T2, 3rd Floor,
285 Jalan Maarof,
Taman Bukit Bandaraya,
59000 Kuala Lumpur.

Business hour: 11.30am -10.30pm daily
Contact: 03 – 2093 9242



Kira kalau korang ada budget lebih atau company nak buat makan-makan ke, bolehlah cuba makanan Jepun ni. Kita orang melayu ni payah sket kan, so why not.

Selamat makan korang...


10 comments :

Amanda Suria said...

menarik ni....tgok sotong grill tu memang menggoda kalbuku....

Mar Mansor said...

terliur sangat2

Ema Johari said...

tak pernah makan masakan jepun...tmacam tak boleh nak telan jer...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak lily, wallahii tengok gambar2 makanan dia. sila belanja sheila ekk. hihiiii ~~~

Jueliza Jamani said...

wahh bestnya makanan.. tp kalo mentah2 ni alahai tak leh masuk tekak la pulak..
Salam perkenalan.. saya follow blog awak..

Farah Waheda Wahid said...

paling suka steamed green bean dan potato mochi tu... sedappp, yang lain tu tak boleh berapa nak terima tekaklah kak oii....

Rai Ourkizuna said...

pergh...maguro dia memang nampak segar betul.. boleh cucuk my husband pergi try..tapi kena kompol al fulus bebanyak lah kan..haha

Eliss Mie said...

terliur tgk sotong tu. sotong kurita tu pulak rasa mcm mana?

hazman fadzil said...

memang syiok kalau next time dapat makan diorang punya grill dan tempura kan.... ehehhehee

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...wah pd siapa yg suka mmg boleh dtg tempah ni...