Thursday, April 24, 2014

Sayangi Kereta Anda | Tips Memandu Di Musim Banjir


Hi Korang,

Kite bertemu lagi dalam segmen sayangi kereta anda. Ewah cam pengacara TV plak ek, kena bercakap sket atas pentas hari tuh dah cuak muka, inikan plak jadi pengacara TV bagai. Jangan nak perasan ek cik lily putih oit!


Kan hari tuh, ada banjir kilat teruk kat area opis aku ni, so bila tengok balik gambar-gambar tuh rasa cam kagum plak tengok orang-orang yang sanggup harungi banjir dengan kereta diorang ni semata-mata nak cepat jalan. Aku tak tau lah samaada ada kereta yang tersangkut ke tak dalam banjir tu ek.


Lepas buat sedikit search pasal kes banjir kilat ni, meh aku kongsikan pada korang tips atau panduan memandu kereta di musim banjir.

1. Kalau rasa anda boleh elak daripada redah banjir tu, se-elok2nya anda elaklah. Cepat2 patah balik dan guna je jalan lain. Jangan fikir kereta depan lepas, kereta anda pon boleh lepas.

2. Kalau kereta anda tu dah dikelilingi banjir, tinggalkan kereta cepat2 dan terus pergi ke tempat yang lebih tinggi.


3. Kalau satu2nya jalan keluar adalah dengan mengharungi banjir tu, drive slow2 ( dalam 20km/jam) pada kelajuan yang tetap dan jangan lepaskan minyak, teruskan revving engine anda sebab air boleh masuk melalui ekzos dan kotak angin. Tukar gear rendah bagi kereta manual yang auto tu gear D atau 3 kot, tak reti la pakai kete auto. Hehehe!

4. Kalau air masuk juga dalam engine, jangan cuba start balik kenderaan anda. Boleh rosak engine. Call je tow truck.

5. Jangan panik dan cuba memandu laju. Memandu laju dalam banjir boleh menyebabkan tayar hilang cengkaman dan boleh menyebabkan aquaplaning(tayar kenderaan berada atas air bukan atas jalan)

6. Kalau terjadi juga aquaplaning ni, pegang kemas steering anda dan lepaskan pedal minyak sampai tayar tu grip balik jalan.

7. Jangan memandu melawan arah traffic, kalau terpaksa juga, biarkan kenderaan dari arah bertentangan tu lalu dulu, baru anda lalu.

8. Lepas dah berjaya harungi banjir tu, test break anda betul2. Mula2 tekan break sampai anda yakin brek tu berfungsi, lepas tu pegang steering kemas2 dan tekan brek sikit2 beberapa kali untuk mengeringkan brek anda.


Bahayanya banjir ni adalah bila korang taktau berapa dalam banjir tu dan risiko kereta korang hanyut kalau paras air terlalu tinggi. Lebih kurang 6 inci pon dah cukup nak cecah bawah kereta kerata dan menyebabkan korang hilang kawalan atau menterbalikkan kereta korang. Dan paras air sekaki (lebih kurang 30cm) pon dah boleh terapungkan kereta kalau lebih lagi, terus hanyut je kereta tu.

Panduan am: 
Jalan-jalan yang ditenggelami air itu dianggap tidak boleh dilalui oleh:

· Kenderaan ringan sekiranya paras banjir sedalam 0.35m (14") di permukaan jalan.

· Semua kenderaan sekiranya paras banjir meningkat sedalam 0.76m (2'6") di permukaan jalan.


Credit info dari : http://krissauto.blogspot.com


Aduiyai memang banyak betul pantang larang memandu di musim banjir ni ek. Aku memang tak de pengalaman hal sebegini, better aku buat search sket dan kongsikan pada korang. Aku tau korang memang tak kisah bab-bab kereta ni especially orang pompuan kan.

Macam aku, memang kena amik tau sebab aku ni asal bergerak je kena dengan kereta. Mr Big naik motor je, so kalau jadi apa-apa kat kereta aku mesti ada knowledge sket pasal tips penjagaan kereta ni.

Hopefully korang especially orang pompuan, amik tau sket bab kereta ni ye

credit photos : www.google.com




7 comments :

Rizziela said...

Alllah..risaunya kalau terperangkap dlm banjir

Ema Johari said...

kalau boleh elak sebaiknya elakkan dari menangung segala kerosakan... apapun tips yang berguna.

lieyalatif said...

uihhh kalo lieya mmg tak berani...penah jadi sekali jalan nak balik tu naik air, lieya patah balik, call laki dtg amik hahahahaha....

hazman fadzil said...

bila tengok gambar parking tenggelam tu memang buat aku suspen betul laaa

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...info yg baik ni...:)

Mimi Azirah said...

Tips yg bagus

Miss Ika said...

x yah la naik kereta gi tempat keje. berenang je :P