Thursday, April 18, 2013

Sayangi Kereta Anda | FUEL PUMP Punca Kereta Tiba-Tiba Mati


Hi Korang,

Ok ok balik ke segmen Sayangi Kereta Anda. Lama tak citer ek.

Yelah kereta tak meragam so jaranglah pi workshop kawan baik kan.

Last week, on the nak pi keje masa sedang elok baik punya jem teruk kat Kajang Silk ni kesayangan aku ni meragam. Tengah elok tekan brek angkat minyak tup-tup mati plak enjin.

Ok tak per start enjin lagi dan jalan lagi, tekan brek angkat minyak then mati lagi. Lebih 10 kali cam tu aku dah mula cuak. Nasib baik kat lane kiri. So apa lagi berhenti,  pasang hazard light dan terus call Mr Big. Nasib baik dia kat umah lagi so tak sampai 15 minit cam tu dia sampai.

Cuba 2-3 kali pun still sama gak.

Nak tak nak tepon pomen kawan baik, so citer itu ini dan tau dah masalahnya iaitu FUEL PUMP rosak.

Sudahnya Mr Big drive slow-slow sampai ke workshop yang dia kenal kat area Bangi ni. Tak sempat nak pi kawan baik punye workshop coz jauh nun KL tu kan.

berkeladak, banyak habuk

Check computer, enjin semua tak de masalah overall tip-top. So memang target Fuel Pump la tuh.

yang atas tu ada kesan terbakar sket

Bila dia bukak je seat belakang kereta ni, nampak dah ada menda macam torchlight saiz besar tuh. Sekali dia keluarkan ermm dah terbakar rupanya one of the wire kat atas Fuel Pump ni so sebab tu bila jalan minyak macam tersekat-sekat nak kuar kan.

Fungsi Fuel Pump autau pam minyak ialah untuk menyedut minyak dari tangki simpanan petrol ke enjin. Selain daripada itu, alat ini berfungsi sebagai pelampung untuk menentukan takat petrol. Fuel pump ini biasanya diletakkan bersama tangki minyak di bawah seat belakang.


putih suci murni lagi


Lepas negotiate harga, proses untuk menukar Fuel Pump ni tak sampai satu jam pun.Tokeh kedai tu pi amik spareparts sekejap dan terus je tukar.

Harga plak,

China brand = RM280

Taiwan brand = RM480

Orignal = RM899

dah ganti baru

Di sebabkan tak berapa nak mampu beli yang original sebab duit baru je dilebur kea rah lain dan lepas tokeh bengkel tu kasi suggestion mana yang elok dan sesuai, maka ktorg pilih yang Taiwan brand. Panjang sket lah nyawanya boleh tahan up to 5 tahun kan.

Melayang RM450 lepas dapat diskaun dari tokeh workshop.

Lepas test drive tengok ok ke tak, terus je balik dan tak pi keje.

Sudahnya ktorg singgah makan Nasi Ayam tepi jalan depan simpang rumah aku ni, pekena sorang 2 pinggan nasi ayam.

Alhamdulillah.

Sampai rumah, bukak TV terus tertido depan TV.

Korang,

Kalau ada nak tanye pasal kereta bagi tau ek. Nanti aku boleh tanyakan kat pomen kawan baik tuh. Tinggalkan email, url dan soalan ye



60 comments :

Myra Jay said...

Myra dulu masa pakai keta lama 9sebelum tukar keta lain) selalu masalah camni..
takpun sejuk sket mati enjin..
Now dah pakai keta baru, so far takdak la masalah lagi..

Gigil tengok rege fuel pump ha..

Hazmin Hamudin said...

Serba boleh betul blog ni. Soal jawab pasal kereta pun boleh. Hehe

mazlie marsan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

NAIK KETA APE

Anonymous said...

kereta mati kalau engine idling. especially kat traffic light. fuel pump jugak ke?

Anonymous said...

Cube cek throttle body.. Or try pakai Ficd.. Tp nak tnye pkai krte pe

miss che'gu said...

Keta saya persona auto. Bila drive kdg2 ada rasa tersengguk cm enjin nk mati. Kdg2 bila brek kt traffic light atau brek bila ada keta kt depan, enjin tetiba mati. Bila dihidupkan blk, bkali kali mati n x smpat jalan pun keta tu. Ada kmgkinanan x mslh yg sama.?

Caon Ziey said...

Saya pakai ek9 yg sgad laju..dan skrg kereta sy mgalami xtaw ap msalahnue

Caon Ziey said...

Hshs

fazette ahm said...

Sama masalah kita..mmg giler persona ni

Muhammad Umar Rifhan said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Umar Rifhan said...
This comment has been removed by the author.
Azrul Azwan said...

Assalamualaikum. .nk tanya kereta saya fuel pump dan tukar tp bila bawa kereta tiba2 jer mati enjin..lagi 1 pagi2 payah nk start.

Azrul Azwan said...

Assalamualaikum. .nk tanya kereta saya fuel pump dan tukar tp bila bawa kereta tiba2 jer mati enjin..lagi 1 pagi2 payah nk start.

Biela Sairy said...

Assalamualaikum, masalah say alebih kurang dengan en Umar~ Bezanya kereta saya takdelah enjin mati tengah jalan~ Seminggu sebelum tu, kereta saya da start problem. Meter tank minak (Bar) tak taily dengan digital no. (saya pakai Myvi EZI). Lepas pi survey2x, ada yg kata prob wiring, ada yg kata tanda2x bateri nak kong. So sy pun decide tukar bateri. Lps bateri dah tukar pun, meter minyak still x berubah. adakah ini bermakna indicator @ fuel pump yg rosak??? Lepas tu masalah lain pulak timbul. Kereta saya tak bole lock dengan alarm~ Sat g menjerit la dia~ Saya kena lock manual je. bole tau apa punca? tq:-

1) meter minyak (bar) x taily dengan digital no
2) alarm kereta berbunyi bila lock (kena pakai manual)

Pekasam Yeop jijanyeop said...

Assalamualaikum,
Ciklilyputih, minta tlg beri no kawan bengkel puan.
Myvi hamba pun mcm sama masalah dgn kereta puan.

Zainal Wan said...

apa nama kedai kat bangi dan nama pomen

Unknown said...

Sy pakai myvi dah tahun ke 9,,,,smlm sy drive je bila nk masuk parking tiba² je dia benti mcm masuk gear P,,,,tapi enjin x mati ,bila start semula dia OK je,,,,, Ari ni jadi pulak bila Jem atau jln slow,,JD dua Kali,, KT mater tu dia Naik gambat betery,ceret ,1 lg color kuning rupa mcm paip ,tapi sy x tau APA, bila start dia OK balik,,,,, kalau JD cmni slalu APA problem ea,,, SBB tadi sy g bengkel dia kata x de APA masalah....

Anonymous said...

Salam..sy pkai persona auto..kete ttiba mati kt trafic light..pastu nk start jd kosong..dlm 5mnit pastu alarm bnyi,try start bleh lak then jd blik ble smpai traffic light..ape mslhnye ye..

Grounding Cabel said...

Perkhidmatan grouding kereta...

Www.facebook.com/kabelsimple

Anonymous said...

Semalam kete gen2 rosak punca fuel pump jgk.. mekanik ckp klo ori rm650 so tukar la yg ori + towing rm120 + upah rm30 melayang rm800.. btol ke ori hrga mcm tu?

md Adeney said...

Sy punye honda civic so4 masalah lebih kurang sama dgn saudara enjin mati tiba2 bila jln lama dan jam.start balik hidup tapi mati balik.kena tggu sejuk lama baru blh jln..apa masalah ni

mohd hasnor said...

Dah ok belom kereta? Myvi saya baru jadi mcm ni

mohd hasnor said...

Kereta dah ok lom? Kereta saya br jd mcm tu? Tlg advice klu ada solution

Wan Meikato said...

Kereta saya wira se. Masalah mcm gni jugak ke? Klau start tkde bunyi injection.. biasanya tau ON ada bunyi..

Cik Tie said...

oo..keta ciktie ni dah 2 kali mati tiba-tiba ni. kena lekas pi jumpa pomen dah ni

amir itu aku said...

Ap masalah,dh settle ke?sbb kete sy pn cmtu jgk skg ni

Ahmad Ikhram said...

Salam. Kereta saya savvy. Fuel pump baru tukar. Tak sampai setahun lagi dah meragam. Kadang2 drive ok tetiba bila berhenti dah tak leh start. Tak tahu lah samada fuel pump ke atau wayaring yg rosak

Unknown said...

yala..sama mcm kes atas. sy pkai keta persona auto gak..kat traffic light gak tiba2 mati..keluar gmbr paip kat meter keta..bila ltk gear kat P smula, start keta, br hidup.. check kat bengkel, bila scan engine smua ok..xde mslh.. tp masih lg takut tiap kali brake atau brhenti kat traffic light, tkt berulang lg

Saufi Md said...

Dah tukar fuel pump, spark plug dan coil plug tapi engine masih nak mati mati. Apa masalah nya ye?

Saufi Md said...

Dah tukar fuel pump, spark plug dan coil plug tapi engine masih nak mati mati. Apa masalah nya ye?

Saufi Md said...

Dah tukar fuel pump, spark plug dan coil plug tapi engine masih nak mati mati. Apa masalah nya ye?

Saufi Md said...

Dah tukar fuel pump, spark plug dan coil tapi engine masih nak mati mati. Kenape ye?

azravdv said...

Cer check crankshaft oil sensor... Sejenis cabel..ni pun penyebab kete cam semput2..kete sy br kena..

James Piling said...

Salam sy pakai Hilux Vigo auto 2.5.masalah kereta ni bila masa berjalan ok.tapi bila angkat pidle minyak akan mati injin.kekadang tak mati.sy sdh tukar penapis minyak dan masih masalah sama.apa masalahnya sebenarnya kereta hilux vigo auto ni tuan2? Tq

Unknown said...

Salam bro..nk tnye kalau drive kt banjir fuel pump boleh rosak ke?sy pakai saga flx..tq.

Anonymous said...

kreta sy baru lg. 6 buln mcm tu. dh 3 hari. bila tekan minyak. tibe2 die mcm slow. mcm kita brek. padahal tk brek pun.

vB nOurVb said...

Myvi sya..2009 manual.. sdg² jalan ttba pandai pla semput dlm sesaat dua (seolah-olah tekan brek skjp)... then sdg2 slow,ble² pla mati walhal dah balance pn myk n clucth.. agak² apa la nak Kong tu...?

vB nOurVb said...

Myvi saya,2009 manual.. masalah pla, sdg² drive@jalan ttiba semput dlm sesaat dua,,seolah² kena tekan brek skejap.. Then, sdg² slow pndai pla tetiba mati wlhal dah balnce pn.. hmmm agak² apa la mslh ny tu..?

apat bond said...

Haha..mmg best..mslah sy pong lbh kurang sme

Anonymous said...

Kreta exora bold saya mengalami masaalah .masa on way mter minyak ada 141 km dan masih ada 2 bar lg dan saya berkeyakinan myk masih byk lg tp tiba2 injin mati kebetulan.cuba start beberapa kali tp tak berjaya .saya panggil mekanik dan mekanik cakap myk hbs.saya tanpa lengah isi trs myk kebetulan stesen myk berhampiran saya tolak trs isi kreta pun ok.esoknya saya bwa kebengkel service proton dan d sahkan fuel pump rosak .sbb warranty dah tamat saya bayar dgn harga rm535 campur GST rm567 dgn warranty 6 bln.tp masaalahnya selang sehari furl pump mrragam lg meter myk jg gila .meter myk makin menaik walaupun kreta bergerak walaupun sepatutnya menurun.bila isi full tank tanda bar naik tp walaupun pergerakan kreta mencapai 175km tp tanda bar masih penuh tak gerak turun.saya trs talupon service proton mekanik cakap meter rosak.problm saya skrg adakah fuel pump yg saya ganti bru sehari mrngalami kerosakan lg .ataupun meter rosak.oleh itu saya mohon penjelasan dr pihak tuan..
Email sy sarwanihjomar@gmail.com

Rossy Blood said...

Kerita perdana saya pun injen tiba tiba mati injen trus semput meter rpm naik trun .... Start semula pun sama. Juga .. . Semput trus pdam apakh prolem bos ..

Jodin said...

Kereta saya pun ada masalah fuel pump. lepas tukar fuel pump, meter minyak pulak jadi giler. huhu.

Masalah fuel pump kereta Kelisa

Iman Wan said...

Bos boleh kongsi sikit masalah kereta wira auto 1.5..bila saya start elok pastu sye msok gear D terus mti engine..

Imazata Emma said...

assalam...tuan...sy pakai kenari jenis auto.
bila msuk D4 enjen mula begegar.
tapi bila Drive ok x da msalah...
tapi part tunggu kt trficlight..
krta mula begegar dan tiba2 padam..
pas tu kena tunggu lma sikit bru blh start dlm msa 30 min atas...apa msalah ny tuan..

tok pakeh temenggong said...

Aƛsalam cik Lily
Kereta saya juga alami masalah enjin mati semasa berhenti . Keta toyota vios manual usia 2 tahun . Mekanik amatur taknak buat . Suh pegi toyota svc . Minta tanya pada cik dulu apa pelu buat .
Nama saya md helmi
Tel 0183928389
email qa_yyum@yahoo.com
Kalu dapt balas segera . Kalu bole whatsap lebih cepat .
Terima kasih

zack said...

assalamualaikum.saya nak tya.kereta saya bila bawa laju x de masalah.tapi bila berhenti kat lampu isyarat.gear dlm kedudukan d dan tekan brek...dlm 5 atau 6 saat jer enjin mesti mati..harap dpat maklum balas...tq...nissan cefiro

Mihar Him said...

throtle body kotor dan tersumbat. pi hantar makanik berdekatan. suruh buka trotle body dan pi cuci d kedai cuci kereta berdekatan. kos berpuluh2 ringit sje. sbb upah buka dan pasang balik mybe rm20. cuci rm10. cost keseluruhan rm30. 45min siap.bole start kereta dan setle.

Mihar Him said...

cuci throtle body. suruh makanik buka dan cuci. cost rm30 sje. 1jam siap

Mihar Him said...

cuci thorotle body. sbb kotor dan sumbat. kos rm30.. tidak semestinya fuel pump rosak.

Mihar Him said...

thorotle body sumbat kotor. suruh makanik buka dan pi cuci. cos rm30

Unknown said...

Assalamu alaikum...na tanya sikit pasal kereta wira..sementara jalan terus pasang aicon ...lalu stop untuk tekan class enjin terus mati apa masalah itu....

Agus Agus said...

Assalamu alaikum...na tanya sikit pasal kereta wira..sementara jalan terus pasang aicon ...lalu stop untuk tekan class enjin terus mati apa masalah itu....

mdfaizal ismail said...

sy pakai saga lama... tgh bawak ttiba mati pas start hidup jlan blk ttba mati blk start hidup jln blk mati blk.. so ap masaalah 2 ek... ka masaalah fuel pump jgk...

mdfaizal ismail said...

slam 1m... ada persoalan nk dajukan.. sy pakai keta saga lama... tgh sy bawak keta ttiba mati.. pas start hidup blk jln jd bnda sama jgk... so masaalah fuel pump jgk ka 2...

zack azizi said...

Ye betul..selalunye Throttle body nye hal kalau enjin rasa nk mati waktu break atau slow..kasi cuci/servis dulu..kalau masih same tukar la seketul throttle body baru..selenoid die dah kong tu..

Unknown said...

Ciklily..kereta sy pon ad mslh yg sme..blh pm x brpe no pomen yg tmpt awk repair

Unknown said...

Ciklily..kereta sy pon ad mslh yg sme..blh pm x brpe no pomen yg tmpt awk repair

Amy Cito said...

Nk tnya sya guna kreta kancil...pa msalah nya klu d bgi strat rpm x main ya dan trus mati..klu tekan pedal minyak pun rpm x nk naik....tlog bgi penjelasan nya..punca nya dr mana ya

Anonymous said...

Kete sy pun jd gni,mula2 igtkan throttle body tp g check computer kta ok throttle body...xtaw mslh apa skrg