Tuesday, April 2, 2013

Duit Belanja Makan


Hi Korang,
Memang hari-hari kita kena makan betul tak?
In fact, dalam bulan puasa pun even siang kita puasa but mesti makan jugak kan. Ada korang dengar orang sesaja nak berlapo straight seminggu.
Ermm nan ado.
Macam aku, everyday  aku mesti makan sarapan, lunch dan hi-tea kat opis ni.
So duit belanja aku
1. Sarapan = RM2.00 
( kuih ke, roti canai ke, nasi lemak ke, mee hoon ke,roti ke)
2. Lunch = RM6.00 
( nasi campur, goreng-goreng+ air kosong je)
3. Hi-Tea = RM2.00 
( pastry ke, kek ke, biskut ke, roti ke)
So total = RM10.00 setiap hari x 26 hari bekerja = RM 260.00

Mak oi, banyak betul aku kan. Patutlah gemuk. Sana lemak sini lemak, ya ampun..

Tapi tak sampai pun RM260.00 sebulan aku belanja.


Selalunya sarapan tu, aku bawak roti yang dah si sapu jem dari rumah sebab Mr Big memang kena bawak bekal pepagi coz dia malas nak mengeteh kat opis dia. Pandai gak laki aku berjimat ek. Kalau betul-betul nak makan then baru la pi beli.

Lunch plak bukan fix pun setiap hari. Kalau makan mee hoon sup cam tu baru RM4.00 je semangkuk. Kekadang malas nak makan so jimat kat situ. Cuma kalau keluar makan ke Mines kenalah up sket duit belanja, biasalah nampak CHATIME, STARBUCKS, Auntie Anne semua nak makan kan.

Hi-Tea penting dalam opis aku, memang dah jadi culture kot sepanjang 5 tahun aku keje kat sini. Kul 3.30 memang pantry cam jem sket. Yang buat kopi lain, yang makan biskut lain. So memang tak beli apa-apa pun kecuali pi beli kek kat bistro bawah ni. Itu je. Kalau tak bedal biskut Marc Jacob yang company dah siapkan, cicah kopi ke milo.
Aku memang tak de budget pun dalam bab makan ni, malas nak berkira sangatlah. Makan je apa yang teragak. Bukan apa, bila dah tak boleh makan nanti baru lah teringin nak makan semua kan. Lagipun bila congak balik memang tak sampai pun amount yang aku kira tadi.
Ada duit balance tu simpan, boleh buat belanja shopping beli earings !
Makan memanglah makan but make sure makan benda yang berkhasiat lah tapi sekali sekala terkeluar sket dari piramid makanan ok kot.
So korang plak cam ne ? ada buat-buat budget cam aku gak ke.
Now, simpan duit untuk join seminar buat duit dengan blog plak eehehe

6 comments :

Sop said...

kalau hari keje lebih jimat berbanding hari cuti.. hari keje x makan sangat tp hari x keje makan lagi mahal.. hehehe

Eliss Mie said...

aku mkn pagi + lunch = rm10. mahal kafe ofiz aku padahal kongsi dengan student uitm tu.

petang minum kat ofiz, bawa tin biskut dan milo 3 in 1 siap2.

hazman aka species1980 said...

foodblogger cam aku lagi la banyak budget untuk makan2x....so memang kena terjah la seminar nie.... p/s : daftar minggu lepas...hehehhe

Cik Nurul Siezuka said...

Nurul sama jugak macam akak,kalau makan nurul x berkira mana, tapi bajet dalam Rm10 rgt jugaklah satu hari, kekadang makan heavy jugak kekadang kalau pagi tu makan berat tengahari tu dah x makan.. tambah2 plak skrang tgh berdiet lagilah jimat.. hehehe :)

mairamanja said...

cheery xde budget apa pun.klu rasa nak makan,main bedal mkn aje..hahaha

nens cellection said...

sy rasa sy lebih dr tu..hari2 ke pasar mlm..lps tu ngengade nk makan luar la..huhu