Thursday, February 16, 2012

Sayangi Kereta Anda : Alternator Rosak

Hi Korang,

Rasanya lama betul tak citer bab kereta ni. 

Alhamdulillah kereta sihat itu yang jarang pi workshop good fren tu kan. So hari tuh masa nak service biasa kat kedai dia aku encounter ada satu kereta lain punya masalah, which is Alternator dah kong. 


Apa plak Alternator tuh ek?
Alternator adalah electrical energy storage utk kereta. So, bila alternator sudah rosak, maka tiadalah energy storage untuk membolehkan kereta terus bergerak. Bateri hanya sebagai penghidup sementara enjin  semasa kereta bergerak. Alternator akan berfungsi sambil mengecaskan dirinya untuk enjin terus bergerak.

Tanda Alternator tu ok je dah kiok kan?

1) Radio akan ter'off' dengan sendirinya dan akan blink2 .....
2) Tanda Break dekat dashboard keta akan menyala.
3) Kereta seperti x cukup power.... tersengguk2 bila kte tekan minyak


Cara nak check Alternator tuh, meh baca ni?
Senang je but suruh orang lelaki buat ek, kite orang pompuan mana lah tau hal-hal cam ni kan. Memulalah start enjin kereta dulu, then biarkan running dlm 1-2 minit, pastu cabut kepala bateri dan sebelum cabut kepala bateri, pastikan air-con, lampu, radio semua dah off, kalau enjin masih idup, alternator ok lg kalau tak jawabnya memang dah rosak lah kan.

Solutionnya cam no plak?
Tukar jelah yang baru, abis citor. Bukan apa, kalau korang nak repair balik tu balik but still one day for sure mesti akan rosak balik, nak buat apa buang duit untuk menda2 yang sepatutnya tukar kan.


Harga Alternator Di Pasaran
Lepas aku survey lebih kurang RM400+ ikut jenis kereta. Macam kereta bro tu lebih kurang harga tu gak lah. Kena plak rosak tengah bulan tak ke payah kan, so don't worry yang recon pun ado lebih kurang RM180+ gitulah, still ok daripada korang nak repair2 kan.

Hah, aku dapat info ini punya banyak survey kat google dan website kete, kemudian tanya2 sifu sket kan. 

Korang kalau ada nak tau pasal kereta, leh komen kat sini untuk tanya aku soalan. Insyallah kalau aku pi lepak kat workshop good fren tuh, aku leh tanya kat dia kan.

CLP notes : walaupun tak pandai bab kereta but kena tau jugak sesket kan, takut apa-apa nanti senang.

Info : Google and car forum



26 comments :

KiD said...

waaaaaahhh.. alternator rosak ka?

kete saya kekadang susah nak start dulu.. so, pasang relay je.

Papa-NtiQ said...

Betul tu CikLily pompuan nk kene tau skit2 just in case kan
tapi kalu x pun jeling2 pun dh ok sure ader orang tolong hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

keta me pun dah pernah tukar alternator ni tak silap.

berapa lama yer jangka hayat sesuatu alternator ?

POSH76 said...

tererla ko ni...kalau aku Mr Y heboh suruh belajar haru..semua pass kat dia...elok gak tau sikit...good info

Myvitrd said...

huhu.. bahaya kalau rosak ni.. kereta tak leh start...

Zarul Umbrella said...

den da slalu kona can ni...alternator kong

Outdoor Furniture said...

Everyone like his own car a lot and he can do a lot of safety for it to make it comfortable.

CikLilyPutih said...

@Kid
relay? wah nie aku kene belajo gak ni

CikLilyPutih said...

@papa-ntiq
takut tak terjeling je kan..khakahkahak

CikLilyPutih said...

@elismie
alamak aku terlupa nak tanyo lah.. nanti aku tanyo ek

CikLilyPutih said...

@Posh76
laki aku bising klu aku tak amik tau menda2 padal kete nie takut jadi apa2 senang sket kan

CikLilyPutih said...

@Myvitrd
itulah pasal. takut aku

CikLilyPutih said...

@Zarul
alah tukau baru jelah, tak yah nak risau2

sue said...

Salam....kalau sesiapa nk parts recond dr alternator,compressor,gearbox etc....call saya MAMAsuz kt 0172966055 k!!!!InsyaAllah,harga terbaik n siap warranty lagi k!!!terima kasih!!!

Anonymous said...

berapa kos untuk tukar bearing utk alternator

Anonymous said...

berapa kos untuk tukar bearing utk alternator

Anonymous said...

berapa kos untuk tukar bearing utk alternator

Anonymous said...

berapa kos untuk tukar bearing utk alternator

Anonymous said...

bkn ke alternator tu sebagai pengecas je...bateri yg akan smpn cas elektrik..bola enjin dihidupkan,alternator akan menghasilkan tenaga lektrik dan akan disimpan dalam bateri..

jika alternator rosak, kereta masih boleh dihidupkan dan berjalan tetapi untuk masa yg singkat selagi ada tenaga elektrik yg tersimpan didalam bateri..

Anonymous said...

Meh sy trngkn sikit bab altenator..bnyk kdaii pnymun x smua kdai kaki kelentong..skrya brlku kerosakkn altenator..check dllu..pastikan btul altenator yg rosak..sbb yg kena cstmr bru saya..bru tkar x smpai 3bln dh out. Salah stu sbb check dllu fuse blink altenator anda..ke2 check wayer prgi ke altenator..ke3 amp alternator utk kereta anda..tgk pde kete ada yg 70amp.80amp.100amp..klau trlbih overchrge..blh merosakkn sistem electronic..biasa klau altenator ni yg hbis carbbon jer..tkar carbon ok la altenator..klau ada yg nk jual altenator sy beli rm30-rm50 yg dh rosak...

Abdur said...

Baru terkena dalam kereta saya.

Bateri Kereta said...

Warga Orang Wangsa Maju AU3, keramat Cheras, Kuala Lumpur dan Gombak. perkhidmatan kami lebih cepat kepada anda. cawangan kami di Jalan Jejaka, Taman Maluri telah pun dibuka.

Kami di bateriku.com akan selesaikan masalah anda.

PERCUMA - PENGHANTARAN | PEMASANGAN | PEMERIKSAAN

Sebarang pertanyaan hubungi :
1-800-22-2324 - toll free
012 - 245 8027 - call,sms,whatsapp

*harga termurah di pasaran - harga kilang
*bermula dr RM120 (harga walk in) (Harga berbeza mengikut jenis kenderaan)
*servis tip top
*bateri kering dan basah
*beroperasi dari 9 PAGI hingga 11 MALAM setiap hari (9 pagi - 6 ptg Ahad dan Cuti Umum)

Anonymous said...

Camna nak tau bearing dah rosak perlu ganti?

Anonymous said...

CANA NAK TAU BEARING ROSAK PERLU GANTI?

BabyAnnur Shoppe said...

Assalamualaikum w.b.t, kt mana nk cr kedai servis alternator kt shah alam? Byk kedai suh tuka ja

BabyAnnur Shoppe said...

Assalamualaikum w.b.t, kt mana nk cr kedai servis alternator kt shah alam? Byk kedai suh tuka ja