Thursday, February 2, 2012

Sengkuang Calit Muncul Kembali

Hi Korang,

Korang ingat masa kecik-kecik dulu, time balik sekolah akan ada je pakcik jual sengkuang calit ni kat tepi pagar sekolah. Sekolah aku ada, korang ada tak? Memang favourite aku dengan adik aku ni, time ktorg tunggu bas sekolah sampai, sempat jugaklah ktorg bedal 2-3 keping kan.

La tak kan tak tau kot sengkuang calit tu apa ? Ishk meh lah aku citer sket apa menda sengkuang calit tuh.


Actually Sengkuang Calit ni merupakan makanan ala-ala snack kegemaran bebudak sekolah dulu-dulu. Diperbuat daripada sengkuang yang dah di basuh dan dipotong  berkeping2 macam roti dan atasnya di sapu kuah rojak dan ditaburkan kacang tanah tumbuk.

Berkhasiat apa, sengkuang mentah tu banyak vitamin leh dapat tau.



Now, agak payah gak lah nak cari Sengkuang Calit ni but aku dapat jugak makan snacks ni masa HyppTV event hari tuh. Ada satu gerai ni yang jual sengkuang calit ni. So sempatlah interview orang yang jual sengkuang calit.

Rupanya bussiness Sengkuang Calit ni dah di franchisekan. Kira agak senang nak dapat lah memana je ada event mesti diaorg akan ikut berniaga di sini. Kalau tak pun boleh dah order online.

Kelas ko bang, jual Sengkuang Calit online kan. Kagum aku sekejap. 


Mr Big memang tak lepas peluang lah kan. Memula dia beli sekeping je, bile dah rasa sekali terus dia pi beli lagi 5 keping. Hah ko, cam no lah ktorg ni tak membesar bagai johan. Makan mesti nak lebih kan.


Kalau korang teringin nau nak rasa Sengkuang Calit ni, leh check it out diorg punya website/blog www.oldtimesengkuang.blogspot.com untuk order online ke, tengok kat mana dirog berniaga untuk pi beli ke kan.

Teringat time kecik-kecik dulu lah.

CLP notes : Rasanya bebudak zaman sekarang tak tau kot sengkuang calit  ni ape, maklumlah dah banyak makanan snacks yang lagi best kan






29 comments :

e.l.i.s.s.m.i.e said...

x pernah makan pulak. memang masa kecik2 pun x der .hehehe

Qhaifa Nur said...

teringat zaman sekolah dulu2..sangat popular sengkuang nih...

awek retro said...

xpernah dengar..serius..yg hitam tue apa kak??

Ma'am IEDA said...

sengkuang calit ni memang kelllassss gitu... time kecik2 dulu sepotong 20sen jerrr... jgnkan time balik sekolah jer rembat, time petang2 tgh main pun bleh pegi carik lagi wooo... now kat kampung saya mmg dah susah nak dapat dah... melainkan buat sendiri laaa....

KiD said...

sedapnyaaaa!! kalo aku pun, nak 5 keping. hehee

sW33tdARLiNG said...

walaupun aku bukan budak zaman skang, tp mmg aku tak kenal sengkuang calit ni. maybe, kat pantai timur takde kot makanan mcm ni..

kat pagar sekolah kitorang jual keropok lekor jer...

apapun, aku pun suka makan lepas laki aku buat aritu

kakchik@ella said...

teringat zaman kecik2

Ijah EmoTemo said...

Aaaaaa benda ni zaman ijah sekolah rendah ada! Igt sgt benda ni!! Best n sedap hehehe rindu nya nk mkn benda ni ekekeke

Atie iskandar said...

kak, nampak sedap.. serius tak pernah makan lgsg.. nie pon baru tau bnda nie.. teringinnya nak rasa..

hazman aka species1980 said...

memang best kan beb....crunchy gitu

DaZzlingLilLy said...

kecuq ayaq liur cek..la ni susah nak cari sengkuang calit ni..harus beli kat diorang nanti..

Denaihati said...

harga RM1.50, dulu2 10kali lebih rendah harganya kalau xsilap.

YaNa Yassin said...

Teringat zaman kekechik,.. makchik jual kat taman permainan. Setiap kali g taman,mesti beli. Harga 20sen jaa sekeping. Xjumpa dah harga camtue kan? :))

Sengkuang Calit said...

Hi Cik Lily Kami dari Old Time Sengkuang mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi memberikan slot Sengkuang Calit di blog anda.

Kami Old Time Sengkuang ada saguhati kecil dari kami untuk cik lily, Untuk mendapatkan saguhati tersebut cik lily email kepada kami di oldtimesengkuang@gmail.com untuk mendapatkan saguhati tersebut.

Sekian Terima Kasih
Old Time Sengkuang
Buat Sedap Sedap
Itu janji kami

CikLilyPutih said...

@elismie
ishk ko nie biar betul, x de van datang jual ke kat sekolah ko.. ishk rugilah

CikLilyPutih said...

@Qhaifa Nur
Kan? sesangat popular..

CikLilyPutih said...

@awek retro
yg hitam sos rojak pedas but manis.. sedaplah

CikLilyPutih said...

@Madan Ieda
memang pun, now dah payah. dulu-dulu memang favourite makan time tunggu bas sekolah

CikLilyPutih said...

@kid
memang mantop ooo. sedappp

CikLilyPutih said...

@sweetdarling
agaknya lah, mende tak femes kat pantai timur. korang kan dah ado kepok lekor..

sedap tak laki ko buat?

CikLilyPutih said...

@Kak chik
haruslah teringat kan, sampai sos kena baju bagai

CikLilyPutih said...

@Ijah temo emo
memang pun windu time sesekolah dulu..

CikLilyPutih said...

@atie iskandar
la x pernah makan, vitamin nie ooo

CikLilyPutih said...

@hazman
sangat ranggup, sengkuang tu yg power tuh

CikLilyPutih said...

@dazzling lily
itulah diorg ni selalu ada kat event2 bukak booth. sedap ooo

CikLilyPutih said...

@bro denaihati
itu berpuluh tahun dulu kan, now of course lah mahal sket.. but worth it

CikLilyPutih said...

@yana yasin
memang 20 sen je sekeping dulu, now mana leh jual harga cam tu. tak leh nak cover expenses diorg nie

CikLilyPutih said...

@SengkuangCalit
alah kite tulis suker2 lah but nak apa-apa pun.

anyway keep up the good work, rasanya bisness korang ni leh pegi maju nie

Sengkuang Calit said...

Thanks for your support.... have a nice day