Wednesday, February 22, 2012

Melecur Lidah Makan Buah Berangan Panas.

Hi Korang,

Aku suker citer bab makan ni, yelah boleh naikkan perasan lapo seseorang tu dengan serta merta bila tengok gambo kat entry aku ni. Yeszza... I love food.

Aku suka makan buah berangan ni sebab lepas makan boleh berangan-angan jadi putri cantik rupawan kan. Ishk sangat berangan wokeh..

Tak pernah tengok buah berangan? nie meh sini tengok


Inilah dia buah berangan. Yang ni belum masak punya. Ada grade-grade gak. Kalau bagus mahal lah sket kan. Ikut lah yang mane korang suka.


Jarang jumpa orang melayu jual buah berangan selalunya orang cina jelah, aku terlupa nak tanya plak mana apek ni dapat stock ek


Lupa lagi nak tanya apek ni goreng buah berangan ni dengan ape ek? biji kopi kot or arang kecik2 tapi yang penting warna hitam dan panas. Yang goodnya buah berangan ni best katanya.


Inilah isi buat berangan, makan pepanas baruu syiok. Kopeklah kulit dulu coz mana ada orang makan buah berangan tak buang kulitkan. Isinya memang lembut sesangat dan manis plak tuh.


Tapi kalau dah tak sabo gak nak makan pepanas, maka ini lah jadinya kan. Padan muke aku! Melecur lidah sekejap, cecepat pi togok air mineral nak kasi natural balik.

Ni semua masa kat pasar Chowrasta Penang hari tuh, sementara nak tunggu Mr Big onk onk lah kan. Dia biasalah lepas makan mesti nak cer ber punya eeeeee...

Kesimpulannya makan buah berangan boleh buat korang berangan untuk jadi kaya.

CLP notes : Banyak sangat makan buat berangan terus datang penyakit lupa lah.


12 comments :

Myvitrd said...

apa rasa dia ye... tak pernah makan lagi buah ni.. selalu juga tengok dkt rnr ada org jual

KiD said...

nak berangan jadi kaya...

SURIA AMANDA said...

boleh eh Lily...mkn buah berangan leh berangan suka suki mcm tuh..hehehe...nak pi berangan la..eh pekena buah berangan..

mrs adam said...

dulu masa pregnant anak ke2,gedix saya mengidam buah berangan.naseb baik jumpa.mkn sorang je,tak ajak pun encik suami,haha

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

tak salah, buah berangan ni rasanya lemak2 kan? mcm biji nangka kan?
pernah rasa sekali, beli kat r&r hehe.

mikamusz said...

tak pernah lagik makan buah berangan... sama tak mcm biji cempedak rebus?

Ma'am IEDA said...

buah berangan kat Chowrasta mmg TERBAEKKKK... dulu kalu pegi sana, x penah lupa tapau bawak balik. sbb dah slalu sgt mkn, dah jadi jemu. ahakss... x borong jeruk kerrr?

hazman aka species1980 said...

kat pasar tadi umah aku ade gak orang jual...tapi orang kita tak ramai suka makan buah berangan ni kan....

sW33tdARLiNG said...

alamakkk sedaaaaaaaaap.. ada satu pakcik jual buah berangan kat taman melawati.. murah dia jual

CikLilyPutih said...

@Myvirtd
sedap oo lembut

CikLilyPutih said...

@suria
memang sangat berangan

CikLilyPutih said...

@mrsadam
wah cam tu sekali, hebatlah