Thursday, February 16, 2012

Nasi Ayam Simple Cik Lily

Hi Korang,

Weekend ni memang selalu ada acara masak-masak kat dapur aku yang sekangkang kera tu kan. Yelah tak kemana haruslah kena masak tak kan nak berlapo plak. 

Teringin nau nak makan nasi ayam coz kedai kat depan jalan tu boleh tutup plak. Kata Mr Big agaknya dah kaya kot, itu yg tutup tuh pi melancong. Terus dia suruh aku masak. 


Hah, gabra ko. Manalah aku pernah masak nasi ayam kan, nasi tomato tuh ada gak lah 2-3 kali. Apa lagi terus on laptop pi google cari resipi nasi ayam. Nasib baik jumpa kat blog ManjaIxora ni (kenal plak tu kan), terus cilok tanpa was-was. Tak per nanti kalau aku jumpa dia time beauty event aku bagitau dia lah. 


Aku ikut semua bahan-bahan yang dia tulis dan caranya sekali. Tapi aku suka modified sket supaya jadi lebih kaw kan. Tambah itu, kurangkan ini, banyakkan rasa ni. Pendek kata ikut tekak aku lah kan.


Hasilnya, Mr Big bedal 3 kali tambah dengan ada a few comments cam biasa lah kan. Kicap tak berapa nak masin, cilinya kurang cuka dan halia, nasinya kena kurang butter time tumis, cuma dia puji ayam goreng terbaek ooo. Bangga kejap lah. Hah ko dah macam MasterChef Malaysia plak lah kan. 

Kira ok kot untuk first timer cam aku. Maklumlah bukan pandai masak pun sangat.  Sedap tak sedap belakang kira, janji aku dah boleh masak nasi ayam.

CLP notes : Korang kalau nak datang umah aku, aci tak aku hidangkan nasi ayam ni? Senang je buat dia lah



13 comments :

Zarul Umbrella said...

janji masak..tu yg penting..saya sebagai suami kalau isteri masak mmg saya happy

Tihara said...

ayam tu yg penting..chaiya lah :)

Ijah EmoTemo said...

yummy nasi ayam! heheh

Ma'am IEDA said...

kellasss... lama-lama tererr la nanti... saya pun penah gak 1st time masak nasik ayam... wokay gak laa... and now x tau bila plak nak masak lagi... ahaks...

hazman aka species1980 said...

okey jugak idea tu beb... orang bujang cam aku memang free aje kalau orang nak kasi NASI AYAM FREE nie....hahahaha

AlyzaFisol said...

masak utk sye nanti yeee...hehehe

Outdoor Furniture said...

Nice post ......Thanks for sharing the interesting post.

CikLilyPutih said...

@Zarul
itulah janji masak tak yah buang duit makan kat luar

CikLilyPutih said...

@Tihara
yes ayam yg penting.. lazat oo

CikLilyPutih said...

@Ijah
jemput makan ek

CikLilyPutih said...

@Ma'am Ieda
itulah yang penting belajo dulu then baru lah leh asah skill kan

CikLilyPutih said...

@hazman
itulah one day yang kite semua tak sibuk kan

CikLilyPutih said...

@Alyza
one day ok.. mesti jemput awak ek