Thursday, February 9, 2012

Petang Itu Di Sungai Petani

Hi Korang,

Cuti 4 hari ktorg bercuti ke utara. Hah memang pun tak jemu-jemu ke Penang kan. Ntah apa yang syok pun aku tak tau lah. But ktorg sempat jugak ke Sungai Petani. Kira jalan-jalan jugaklah kan.


Aku tak sangka jugak yang MS berjaya sampai ke utara semenanjung ni. Kira still kuat lagi keta aku ni kan. Walaupun dah di lenjan ke sana- kemari but still awesome performancenya. Tengok lah tuannya, mantop dah semua segi kahkahakhak


Actually umah yang ktorg pun kawan my BIL. Geng dia masa study kat UTM dulu. Diorg ajak makan kat umah kan. Sampai umah kawan dia ni, terus je ktorg di jamu dengan lauk-lauk orang kampung. Mantap ooo. Yang tak boleh tahan tuh, ulam-ulam yang di hidang dengan sambal belacan serta ikan masin goreng. Terbaek ooo. Gambo tak sempat nak snap coz dah terlalu lapo sangat, itu yang aku sampai bertambah makan 2 pinggan kan. 

Lepas makan, rileks + baring-baring (ye, aku memang menantu yang pemalas coz pas makan tido kan) but tak tido pun 10 minit je luruskan pinggang kan.

Then terus kuar keliling umah diorg ni dan snap a few photo.

Keringkan akar kayu


Musim menuai dah abis, terus kering kontang


Nak belajo jugak dia kan


Rupanya ayah kawan si mok ni, tukang buat ubat tradisional. So ktorg sempat lah rasa air akar kayu kan. Langsung tak pahit, manis ada lah but bau kayu lah kan. So tengok lah cam ne diorg proses akar kayu semua tuh untuk baut ubat.

Diam tak diam dah petang pun. So dalam kul 5 cam ktorg gerak dari Sungai Petani terus balik KL. Highway banyak kete so slow lah kan, di tambah plak dengan hujan + ribut petir + kilat masa kat teroowong menora tuh. Seram gak rasanya.

Anyway memang seronok bagi ktorg yang jarang tengok pemandangan menghijau keliling umah kampung ni kan, siap nampak Gunung Jerai tuh. Memang great experience lah.

Thank you to kawan mok Dollah dan Khairani yang sudi jemput ktorg merasa angin kampung ni kan.

CLP notes : Sekali sekala tukar angin best jugak ek..Best



16 comments :

KiD said...

syoknyaaaa... jalan2 wooooo

Zarul said...

menarik pengalaman macam ni kalau sekali sekala merasa

kisahsensasi said...

best jugak kalau holiday kat kedah... harga makanan still murah...

♥MAMASYAZA♥ said...

apsal tak naik gunung jerai, cantik pemandangan kat atas sana

Azian Elias said...

salam kenal..


akak ingat nak travel n explore utara ni dalam tahun ni lah..seronok kann...

Outdoor Furniture said...

And also where to get the distance in km's among Malaysia's major towns and cities?

isabelle said...

woh..feeling tourists gittew kan

Tihara said...

suami saya ada pegi ke Baling baru2 ni..nice scenery yea :)

ak yuyunz said...

bila la nak sampai kedah lagi ni. hmmm.. kat sana macam aman damai je kan :)

CikLilyPutih said...

@Kid
alah ko pun jejln gak kan

CikLilyPutih said...

@Zarul
itulah merasa tpt org kan

CikLilyPutih said...

@Hazman
itulah memang betul2 murah

CikLilyPutih said...

@mamasyaza
itulah sekejap je kat SP masa nie

CikLilyPutih said...

@k azian
cubalah best ooo

CikLilyPutih said...

@belle
jgn tak tau.. feeling retis gitu kan

CikLilyPutih said...

@tihara
itulah tenang je