Thursday, February 23, 2012

‘LIVE’ Reporter for Samsung-Chelsea FC Youth Football Camp

Hi Korang,

Bukan senang nak jadi someone yang kerja duk asyik interview orang kan, memang seram gak. Since Nuffnang give opportunity untuk buat keje ni so I’ll take it tanpa was-was lah


So semalam sempat jugaklah aku ke Samsung-Chelsea FC Youth Footbal Camp di Chelsea Blue Pitch, NPNG Sports Center Damansara Damai. Actually program yang dibawakan khas oleh Samsung ini nak beri peluang anak-anak kecil yang minat dengan sukan bola sepak ini belajar dan berlatih dengan salah satu pasukan bolasepak terkemuka di  Eropah ni iaitu Chelsea.


Untuk tahun ini seramai 180 peserta yang berumur dari 9 hingga 13 tahun di pilih dari anak-anak Rumah Sayangan yang pernah menyertai kem ini pada tahun lepas, bintang bolasepak kecil dari Little League Malaysia, Kuala Lumpur Youth Soccer dan juga My Kids Soccer iaitu satu program yang dibangunkan dan di tadbir oleh Program Pembangunan Bolasepak Nasional di bawah kelolaan National Sports Council (NSC)




Anak-anak kecil ini di latih oleh jurulatih muda dari Chelsea iaitu James Lambdon, Chris Woodward, David Monk and Sam Hubert. Latihan intensif selama 2 jam ni penuh dengan latihan seperti dribbling skils, shooting practice, mini matches, challenges dan a penalty shoot-out mengikut standard yang di pelajari oleh pemain-pemain Chelsea. Mereka ini merasa begitu seronok sekali walaupun letih dan penat macam mana pun.


Samsung sangat bebesar hati menjadi dapat bekerjasama dengan Chelsea menjayakan aktiviti ini, semoga akan ada lagi kem seperti ini di masa hadapan.

Ok kalau nak tau, sempat jugak aku bertanya beberapa soalan kepada one of the Chelsea young coaches ni, David Monk


Lily : Is it difficult to to communicate with the kids? Im sure majority of them not very good in English

David Monk : Not at all, these kids really understand how the training it goes by watching the demonstration, eventho  we have a translator but the coaches try to speak in simple English that this kids understand what it’s all about.


Ada few questions lagi yang other bloggers tanya, which is more to how to develop anak-anak kecil  ini lebih memahami latihan bola sepak ni dan memacam lagi lah.


Eventho I’m not really football fan but peluang sebegini tak harus di lepaskan begitu sahaja. Rasa seronok juga dapat pengalaman sebegini. Dah rasa macam wartawan penyiaran pun ada.

Anyway thanks to Samsung dan Nuffnang for this special invitation.

CLP notes : Esok-esok kalau korang nak cari orang jadi tukang interview cari aku ek. I rela U...

By the way, english aku cam rojak sket ye, maklumlah bukannya pandai speaking pun setakat borak-borak kosong boleh lah kan.




5 comments :

Mila@Rimbun said...

Salam CLP.. wahh best tengok budak2 main, tak join sekali ke hihi

hazman aka species1980 said...

betul tu beb... ENGLISH BRITISH nie kan slang diorang lain skit kan...kena dengar betul2x baru leh faham...betul tak ?

sW33tdARLiNG said...

suka tgk bebudak semangat dengan sukan bola

CikLilyPutih said...

@Mila
itulah memang best pun

CikLilyPutih said...

@hazman
sangat slang.. but dapat gak ak u paham kan