Tuesday, January 31, 2012

Ayam Goreng Italiano

Hi Korang,

Aku memang suka cuba mende yang akan menyenangkan aku bila kena memasak cara express time balik keje. Kat dapur aku tu memang banyak berpaket-paket rempah segera, bahan-bahan segera untuk memasak. Yelah balik sampai umah pun dah malam so masak cincai je lah janji kenyang. Lagipun Mr Big tak berapa bising sangat pasal hal ni, janji ada yang nak dimakannya


Aku ternampak tepung ni masa shopping kat Melaka hari tuh dan terus beli. Tepung ayam goreng italiano keluaran Bestari Food. Alah murah je tak sampai 4 hengget je pun. 


Ikut je instruction kat kotak tu. Kira senang gak lah. Tak susah mana pun. Very straight forward. Ada bahasa melayu, cina dan english. Eh, bahasa arab pun ado. 3 step je.


Hah, bancuh lah ayam dengan tepung serbaguna tuh. Tak yah guna telur pun. Bancuh tepung dengan air je. Yang hijau-hijau tu rempah italiano tu lah. Macam baru tymes pun ada gak.


Kemudian goreng. Ikut lah cara korang goreng. Janganlah api kuat sangat kang kulit masak dalam berdarah lagi kaw-kaw kan. Api sederhana je


Dah siap pun, ayam goreng italiano. Sedap di makan begitu sahaja. Ranggup dan terasa rempah-rempah italiano tuh.  Tak sempat nak amik gambo time makan coz terlupa dek makan ayam sedap tu kan.

CLP notes : Nampak nau aku ni isteri pemalas kan, semuanya nak senang je.

Senang kan.

10 comments:

Kancilbiru said...

zaman sekarang kena serba pantas..hehe..

lagipun nak makan sendiri jer kan, eh kalau jamu orang pun apa salahnya, janji sedap..:)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ok laa tu masak sendiri dari malas nak masak kan.

Papa-NtiQ said...

apa salah nye nak senang kan....saya pun kadang suh mem masak maggie jer klu nampak dia letih jer balik opis...owhhhh hubby mithaliii kan kan

JMR said...

mexicano nyer ada tak?:p

hazman aka species1980 said...

menarik gak nie... kalau aku still nak gak cicah ngan sos cili

CikLilyPutih said...

@Kancilbiru
itulah, makan sendiri je. sedap pun sedap gak lah

CikLilyPutih said...

@Elismie
betul 3x

CikLilyPutih said...

@papa-Ntiq
itulah, dalam malm2 nie makan pun sempoi jelah kan

CikLilyPutih said...

@JMR
ok nanti aku create utk ko ek

CikLilyPutih said...

@Hazman
ko tu memang, antu cili sos kan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails