MY HISTORIC MOMENTS

Monday, March 8, 2010

Ini namanya Gila Kentang...

Salam bahagia,
(ewah cam baca berita plak ek!)

nothing much nak citer weekends yang mengenyangkan perut dan hati. Hajat nak ke JB terpaksa di batalkan coz ayah aku sibuk plak dengan bisnes karaoke dia tuh, so ktorg melepak kat umah mak jelah.

So sabtu ari tu, as usual pegilah membeli belah bebarang dapur sket, walaupun ktorg tinggal berdua je kat umah tu tapi groceries cam orang beranak 5. maklumlah beli untuk 2-3 bulan sekali. Senang kan. Tak yah nak ulang alik pegi hypermarket nie. So dapat jimat sket duit.

Aku singgah kat one of the carnival kat MITC, Melaka nie. Sesaje je cuci2 mata. Sambil menambah ilmu pengetahuan sambil penuhkan perut dan sambil penuhkan shopping cart. Aku singgah kat gerai nie.

Korang nak tau diorg nie jual ape, cuber tengok gambo nie betul2. Korang agak2 ape ek?

La x tau ke? Agaklah lagi.. Hah betul tu. Kentang. Tapi kenape pelik sangat kentang nie ek? Aku pun pegi la mengadap cam ne diorg nie buat kentang nie jadi camtu.

Nama dish nie Potato Skin. Setahu aku potato ski kat TGIF tu lain sket. Ini plak lain betul. So aku dok peratikan cara pembuatanya.

Cucuk lidi sate dalam kentang. Masukkan kentang dalam machine pemotong khas nie.

Pas tu giling lah kentang tu

Then tarik slow2.Hah nampak cantikkan?

Siram dengan rempah yang dah disiapkan

Goreng

Tapi lagi makan lah. Cam biasa model aku yang setia memperagakan Potato Skin nie.

Ermm memang sedap, ranggup. Aku pun sempatlah interview abang yang masak Potato Skin nie. Rupanya makanan nie dari Korea. Dia belajar teknologi pembuatan makanan style Korea. Itu yang aku lom penah tengok tuh.

Dah rasa satu, trus order 2 lagi untuk bawah balik. Tak sempat sampai umah. Dalam kete dah abbis kene bedal dengan mrBig.

p/s: Ini namanye gila kentang. Tersangatlah sedap. Sampai sekarang terasa lagi kesedapannya. Nak ke?

9 comments :

Asmahani said...

cik lily, saya suka entry ini!

CikLilyPutih said...

@Asmahani
ermm pasal makan, mesti semua orang suker kan? bagus2 i pun like!

mommyYen said...

wah..sedap tu cik lily..

Matjoe said...

siyes macam best

CikLilyPutih said...

@mommyYen & Matjoe
memang terbaik lah

Liza said...

wah betul...nie ler giler kentang yg sebenar!!!

CikLilyPutih said...

@Liza,
memang sedap pun. garing

AdD said...

Tu yang kt pasar malam putrajaya kan?

AdD said...

Kat Melaka ke ko beli ni... aku ingat kt Putrajaya... kat Putrajaya ada gak mcm ni...