MY HISTORIC MOMENTS

Wednesday, March 10, 2010

Cendol Sedap di Waktu Petang

Salam bahagia,

Cendol, adalah sejenis manisan yang sungguh sedap dan enak di makan di waktu petang yang cuacanya tengah panas mencarak yang peluh2 menitis cam air hujan.

Sebenarnya aku manalah pandai buat cendol nie. Nie semua mak aku lah yang ajar. Dia nak ajar cara buat cendol sendiri, tapi aku cakap tak payahlah. Ajar cara yang paling mudah dan cepat untuk makan cendol nie.

So dia pun tunjukkanlah cara membuatnya.

Memula sekali:
mesti ade cendol

masak gula kabung/gula melaka sampai cair

Santan kenelah perah dulukan, kemudian barulah dicampurkan cendol yang di tapis tadi

pas tu campurkanlah dengan gula melaka tadi

inilah cendol

tapi gambo cendol yang dalam mangkuk tu aku amik kat google, sebab cendol yang dah siap di decorate tu dah kene sambar dengan model aku yang paling setia iaitu mr. Big. Dia nampak je trus amik bawak makan kat bawah pokok depan umah mak aku ari tu.

Yang best tu, lepas dia tambah 3 kali, trus masuk bilik dan tido. Korang tengok, tak ke macam ular sawa kan? ishk...

p/s: mrBig memang cam tu, dia suker makan. la korang jeles ke??

14 comments :

enyheartsdiamond said...

kak lily sayang!buat cendol 4 eny 4 da next gath:)
teheeeeeeeeeeeeeeee~

tifa said...

Sedap nye cik Lily, nak sikit leh ?
Camno nak makan kalau sakit tekak ....

CikLilyPutih said...

@eny
buat cendol 4 next gather? ermm bole no hal lah.

@ tifa
sedap oo, tapi kalau sakit tekak niatkan aje ubat, mesti cepat baik kan

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.kak lilyyyyyyyyyyy
.kite pun nak jugakkkk
.cnfirm dtg gath sbb nk makan cendol itu
.kalau kene bayar pun, x de hal lahh ^^

Asmahani said...

mana nak dapek cendol afdal tuh?

Liza said...

rajinnyer buat cendol, kalau k liza, beli jer lah, nampak best betul lah

mommyYen said...

wa..so yummy
terer kak lily buat cendol..

CikLilyPutih said...

@Fat
ok nanti kite organise next gath kat pantai klebang sambil makan cendol ek

CikLilyPutih said...

@Asmahani
afdal utk dapatkan di mana-mana Mydin, sangat sedap.

CikLilyPutih said...

@Liza
ala tetiba nak makan cendol lagipun kat umah my mum takde org jual cendol, itu yg buat tuh

@mommyYen
mane ade terrer, cuber2 buat je.
heheheheh

helena's said...

baru semalam malan cendol..

tapi nak jugak rasa cendol kaklily!

farhana said...

Kecur air liur tgk..
yummy =)
Nak pulak minum time panas..mmn terbaik...
syabas la da terror wat air cendol...

CikLilyPutih said...

@CikHel
nanti klu ade gath kat tepi sungai ke tepi jalan ke tepi laut ke, k lily bwk cendol afdal okeh!

@Farhana
memang kecur pun kan. Baru pandai sket lom pandai banyak lagi nie.

Matjoe said...

terliur siout. adeh...