Thursday, March 18, 2010

Dari Dapur Ke Ruang Tamu

Salam bahagia,

Comel kan Periuk Steamboat aku nie?

TAjuk pun sudah gah kan? Cakap Chef Wan plak 'From Garden to Kitchen'. Aku nie terbalik plak. Nie sebab apa? Gara2 nak tengok Akademi Fantasia 8 (AF8) la nie.

Disebabkan last weekend tak kemana-mana. Seharian duk umah. Bile dah petang mulakan sangap.Borak punye borak, tetiba:-

Aku : Dear, nak makan apa malam nie?
mrBig : Jom kite gi Seoul Garden lagi nak tak? (Nampak cam suker nor)
Aku : Dah kul berapa dah? (Muke menunjukkan tanda2 malas sebenarnya)
mrBig : Then, kite pi Tesco jelah, beli brg2 untuk makan steamboat malam nielah.
Aku : Pakai apa? (Muke bengong)
mrBig : La periuk steamboat kan kite ade pakai tu jelah. Ishkk..
Aku : Hah lah. cam ne leh lupe plak nie.

Cepat2 aku ke dapur cari periuk tu dulu. Kang x de kan naya plak kene smash dengan mrBig nie.  Bile dah jumpe, basuh dulu. Kemudian ktorg ke Tesco mencari juadah buka puasa untuk malam tu. Dah shopping2 baru teringat Sabtu kan hari tanpa beg plastik, hah sudah cam ne nak angkat bawak naik nie kang.Jawabnya kenelah beli beg recycle tuh.

Tengok dapur depan tv okeh!

Balance2 pas 2 kali makan

So sampai umah, potong,cuci,simpan apa yang patut dulu. Dalam kul 8.30 ktorg start masak. Serius siot, masak betul2 depan tv. Tak caya? korang tengok nie


Hah, baru nak percaya kan.Tengoklah betapa suker mrBig dengan masakan rebus2 nie. Aku cumer prepare barang2 je, yg lelain semua dia buat.

So ktorg makan dan makan dan makan sambil tengok AF dengan senang ati.

p/s: korang ade ke periuk nie?

7 comments :

BeaN MorENo said...

bila aku boleh rasa masakan ko nih

mumyshaneqeisha said...

bestnya makan steamboat sambil tengok tv..

lizz said...

pergh!!santai abis layan AF ngan makan2 camni. hehehe

yatie said...

syoknye steamboat deoan TV.... kalau anak I....mmg dia suka lah sbb chance nak masak...makannye tak

helena's said...

ni yang rasa nak kawen pastu laki saya buatkan sume camtu.hahaha!

Asmahani said...

best! best! dia punya dip tu pun ada jual sekali kan? hmmm... mesti lebih jimat kan?

CikLilyPutih said...

@Bean
bile ko buat next gath, aku masakkan ko nak?

@ mummyshanne & Lizz
memang lepak giler, sambil makan sambil ngumpat2 hehehehhe

@yatie
ajar anak masak dr skrg hehehhe

@CikHel
hah cepat2 kawin tau!

@Asmahani
sauce pun ade jual sekali. senang kan? memang jimat!