Friday, March 26, 2010

Meluat Aku Dengan Dialah

Salam korang,

Satu hari x menulis, mengigil plak rasanya kan? Bukan x de entry tapi x sempat nak tulis. Busy nau semalam lah. Sampai umah pun kat kul 11pm. Balik,mandi2 then trus tido. Makan pun tak. Itu yang aku meluat nie. Eh bukan pasal kejelah. Keje mane boleh meluat bahaya tau! Kang hilang periuk nasi kite.


Nie aku nak citer pasal pagi tadi,. on the way pi keje aku dengar SinarFM. La korang ingat SinarFM tu untuk orang tua je ke? Tolong sket eh. Aku pendengar x berape setia tau! So pagi nie pasal masalah, memacam masalahlah yang aku dengar, majoriti pasal keluarga lah.

So ada satu pendengar nie call, orang utara. So aku x bpe tangkap la apa yg dia cakapkan. Nasib baik DJ 3 serangkai tu buat translation, so lehlah paham sket. Citernya cam nie, mak mertua (MIL) dia nie (dia tu menantu pompuan), kalau macam orang x setuju/sokong apa yg MIL dia nie buat, confirm2 MIL dia trus meluat dgn orang tuh, even MIL dia salah pun, then orang cuba tegur, terus MIL dia nie meluat. Yang jadi persoalannya nie, bila MIL dia dah meluat, terus cari menantu dia luahkan rasa meluat2 dia. Itu x kisahlah, dia sebagai menantu kenalah jaga hati MIL dia ni. So dengarlah segala bijik butir kemeluatan MIL dia tu. Tapi yang x syoknya, si MIL nie mengadu domba kat menantu dia nie tak kira masa, bila si MIL nie tengah meluat waktu pagi, dia pi call menantu dia time keje. bile meluat waktu malam, si MIL nie pi ketuk pintu umah menantu dia nie (diorg nie duk dekat2 je). So macam x de privacy langsung si menantu nya nie. 24 jam kene melayan kerenah MIL dia nie lah.

Aku dengar pun rasa bingit gak, yelah nak mengadu domba tu boleh, tapi tengok2lah time orang tu buat apa. Kalau kene dalam meeting, si MIL tu call, tak ke niaya je menantu dia tu. Tak pasal2 dapat warning letter kan. So si DJ 3 serangkai nie, korek2 lah konon nak memperbetulkan keadaanlah. Jawapannya memang kelakar, disebabkan MIL pompuan tu janda, so diorg suggest carikan jodoh dan kawinkan cepat, so senang sket si menantu nie coz confirm2 si MIL akan membebel dengan laki baru dia nanti. Aku yang dalam kereta nie, punyelah gelak sampai x ingat. Hampir2lah nak terlepas simpang nak masuk Cyberjaya nie. Ishk! memang kelakarlah, nak nak cara Salih Yaakob cara style 'akak-akak' kan.

Anyway itu adalah secebisan kisah rumahtangga untuk kali nie. Lain kali kalau citer best2 + kelakar2 bodoh lagi, nanti aku citer kan korang ek!

18 comments :

BeaN MorENo said...

akupun suka dengar abang jam

BeaN MorENo said...

abang jam...

Alynn Notnot said...

x terfikir pun solution tu.kahkahkah

Matjoe said...

setujuuuuu. mil itu gila....

helena's said...

fuhh seb baik tak kawen lagi..hahhaha

ehh takde kene mengena ke??

ade kan..hahahaha

Lady of Leisure said...

kikiki... patut la dia takde tempat nak mengadu...
btw ada tag menanti di blog lady ..
:)

CikLilyPutih said...

@Bean
abang jam ajar senaman,penah dengar?

@Alynn
memang kelakar kan

@Matjoe
aku rasa pun

@CikHel
tunggu nanti bile awk kawin ek!

@L of Leisure
memang kelakar kan! okeh nak check tag jap

Asmahani said...

abang jem abang jem, sekali kalau dia jadi mat salih nyani lagu merapu mmng boleh menghiburkan hati yang duka.. :-)

Farah said...

eh ape plak org muda je suka dengar sinar..i dengar sinar jugak..i muda lagi pe hihi

CikLilyPutih said...

@Asmahani
memang lagu merapu mat selleh kelakar giler

@Farah
kite sesame muda kan

Eyriqazz said...

I suka hotfm...hik3..

Jogger said...

mmg solution dorang kekadang lawak giler... gelak x hingat arr

mohdhairihassan said...

hahaha
sangat menarik!
^_^

Sitisifir10 said...

Saya ada kenal satu orang yg spesis nya sama dengan MIL budak ni...hazab okeh jadi kaunter khidmat masyarakat!!

etomyam said...

memang sinar Fm kegememaranku...selalu gelak sorang2 dengar idea dan cadangan bernas dari Dj 3 orang tu hahaha

CikLilyPutih said...

@Bro GTO
kite dgr HotFM waktu petang je coz ade jawarangers

@Jogger & Hairi
memang kelakar kan!

@SitiSifir
mintak dijauhkan lah ye, leceh bile dah terlibat

@etomyam
seronokkan dengar celotek diorg nie kan!

isabelle said...

jaga jaga..abg jem datanggg..

hehehe.
kat sinar fm tu, kalo mmg bhasrat luahkan perasaan utk dpt solution betul2 jgn harap la.tapi at least, clear la sikit kepala tu bila digelakkan ramai2.

CikLilyPutih said...

@Belle
diorg camtu, memang x leh serius langsung tapi solution diorg nie memang lawak2