MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, March 11, 2010

Kenape Pompuan Selalu Di Eksploitasikan

Salam bahagia,
(mintak maaf entry nie, ada bahasa english sket, mintak2 paham ye)

Dalam meeting semalam.

Aku salah seorang yang terpaksa masuk meeting yang panjang lebar tu. Biasalah bile project tengah ongoing, mesti ade weekly meeting untuk internal staff kan.

So, tengah-tengah meeting pasal nak recruit staff baru, tetiba:

PM  : we need to get the scheduler ASAP
HR  : we managed to get 3 application for this position
LC  : man or women?
HR  : all man. any suggestion we should get women instead?
Aku : Why you bother? sambil muke pelik2
LC : of course man, in construction, we need some entertainment to release our pressure. if get the pretty ones that's better.(Sambil cakap dalam bah melayu, baru syok ma,cepat sket siap keje)
MK : you doesn't know, its men's talk. you're still young.
PM : duk senyum sengih, muke macam menunjukkan I agree
Aku: muke puzzle..dalam otak terfikir, kecik la

Orang-orang yang dalam meeting tuh, semua pandang aku sambil ada yang tergelak2 dan ade juga yang tersengih dan semuanye lelaki.

PM-orang Germany, HR-Singapore, LC-Singapore tapi boleh cakap melayu, MK-Ireland.

Korang tengoklah, nak jugak pompuan gak kan. Maklumlah site aku nie majoriti foreigner lelaki, pompuan kurang. Discuss pasal nak cari staff pompuan bukan main lama lagi tapi pasal topic keje kejap je kan.

AKu paham maksud tersirat dari ayat2 tuh tapi aku pun nak tau gak apsal diorg leh cakap camtu. So lelaki diluar sangat yang same line dengan aku, tolong komen sket? Yang lelain bidang pun leh komen gak?

p/s: keje dengan orang2 umo pertengahan, so otak pun dah style umo orang pertengahan gak.

5 comments :

makdara terdiva said...

well...dorang anggap pompuan ni bole wat stok geli2 kot..haihhh!

tp kan..akak ni dah terbiasa sejak azali bidang keje mmg didominasi oleh kaum lelaki..terasa mcm i ni bunga di antara beruk2..kehkehkeh!

CikLilyPutih said...

@Makdara
hah tulah, so sesame lah kite jadi bunga diantara beruk2 yg pelbagai warna nie

Matjoe said...

ko bleh laa rekomen sepupu2 ko yg gegirl utk keje sekali dgn ko. ahaks

CikLilyPutih said...

@Matjoe
ko ingat keje scheduler tu cam kerani je ke? susah siot!

sWeEtDaRLinG said...

no komen, takde pengalaman keje gini... aku kerani picisan.. hahahaha opis aku lagi byk pompuan dr lelaki
sweetdarling79.com