Friday, March 5, 2010

Seoul Garden Restaurant, bukan kat Korea tau!

Salam Bahagia,

Seoul, Korea? Boleh gitu dalam tengah sibuk keje nie tetiba terfikir kat ke Seoul Korea. Hah jangan korang percaya sangatlah ayat-ayat aku tu tadi. Semuanya tipu belaka.

Bile dah lama x update nie, macam2 idea plak nak menulis. Yang elok pun ade, yang merepek lagilah banyak. Tak perlah disebabkan aku nie kan pemakan orangnya, tak kiralah pemakan karnivor ke, herbivor ke dua alam ke, aku tetap dengan tabah akan makan semua bende yang aku suker.

Kali nie aku nak citer pasal aku ke Seoul Garden Restaurant, bukan kat Korea tapi kat Plaza Pantai je. Ala je kan. Tapi dari umah aku jauh gak lah. Hari tu, pas ktorg balik dari Gleneagles Intan aku trus bawak mrBig makan kat sini.

Bagi korang yang belum penah pegi kedai nie, ia menyediakan hidangan secara buffet masak sendiri. So korang kene berjalan dari satu kaunter ke kaunter yang lain untuk pilih apa yang korang nak makan. Ada hidangan untuk BBQ dan ade juga hidangan untuk Steamboat. Tak ketinggalan jugak ada appetizer, drinks, dessert. Pendek kata semua amik sendiri, masak sendiri tapi makan beramai2. hahahahhahaha..

Cubelah korang tengok aksi orang sakit tangan yang tengah lapo nie.

Malas nak citer panjang, aku cuba review restaurant nie dari contact lens mata aku nie:

1. Reservation - x payah kalau weekdays tapi weekend kene!


2. the traffic en route,  - kalau korang tak pandai pegi Plaza Pantai, memanglah korang tak jumpe kan. So tengok map bawah nie

3. parking, - park dalam Plaza Pantai. Senang tapi weekday mahal, weekends murah

4. seating arrangement, - meja disusun panjang. Susun pendek2 pun ada.

5. the ambiance, - sangat menyamankan. Bau makanan yang sangat sedap walaupun lom masak lagi.

6. the crowd, - macam aku cakap, weekdays ok ok je. Tapi weekends siap korang ramai siot!

7. the music (if any), -dengar bunyi ketukan sudu garfu, orang2 sedang mengumpat pasal kejelah, kucing matilah, cik limah pakai kain ketatlah. hah cam tu lah.

8. the menu, choosing, - korang boleh pilih atau boleh amik seberapa banyak korang nak makan tapi dengan syarat kene abiskan sampai licin. Kalau tak kene charge.
Cara Masak : Dalam periuk untuk steamboat, kat pan untuk BBQ

Ikan patin diBBQ, sedap tau!!

9. service, how long does the food take to come to your table.- Mestilah cepat, amik sendiri kan. Tapi nak masak tu lambat sket lah kan.

10. the taste, main course and dessert, Korang layanlah gambo2 nie

Appetizer - Salad2 yang ranggup

Main Course - Segala jenis ayam, daging,soton,ikan,udang dalam pelbagai rasa

One of our favourite - Kimchi Chicken

Steamboat Menu - All kinds of fishball, sedap gak

Korang leh masak dengan favourite sayur korang

Dessert - Ramuan ABC yang menyelerakan

Dessert - Kuih-muih, agar2,puding pun ada

11. and finally, paying, accompanied with whether you think the whole experience is worth the price - Amat berpatutan bagi aku dgn mrBig yang suker makan nie. Amat2 murah dari Tupai2.




Apa-apa pun, Seoul Garden Restaurant nie amat perfect bagi ktorg sebab nak mencari BBQ Steamboat waktu siang hari amatlah susah. Nasib baiklah sebelum kuar rumah ari tu sempatlah gaklah google kedai makan yang sedap2kan.

Lagi satu, nie details kedai nie:

Seoul Garden at Plaza Pantai
Lot C1.27 & D1.26, Ground Floor
Plaza Pantai (Kerinchi LRT Station)

No. 5, Persiaran Pantai Baru
Off Jalan Pantai Baru
59200 Kuala Lumpur
Opening hours : 12noon - 2.30pm and 6.30pm - 10.30pm (For Weekdays)
12noon - 3.00pm and 6.30pm - 10.30pm (For Weekends)
Reservation : 03-2283 1888, 012-609 7385 Fax : 03-8060 7105


Hah! mesti korang berselerakan tengok gambo2 dalam entry nie. Apa lagi pegilah ke kedai  nie. aku dah cube, korang bile lagi kan!

p/s:actually banyak lagi gambo2 makan, tapi x larat nak upload takut aku plak yang meleleh air liur.

16 comments :

sWeEtDaRLinG said...

uuyiiohh aku baru nak canang2 ko dah sentap dulu erkk... lenkali ajak aku sekali..!! takpe, aku bayauu sendiri, aku cuma nak peneman jerkkk
sweetdarling79.com

Natasha said...

wahhhhhhhhhhhhh makan x hajak...len kali roger2 ler,.....blh join...perghhh tash dah call & check it out sal nak wat suprise dinner tuk mr E1 4 his bday :d

Aus MeLankoLik said...

hohoh...
desert die terbaik..
kekeke..

biase saye g kat sunway je kak..
okla..
murah sket kot..
hahaha

Ida chubby said...

waahhh sedap..sedap...macam2 ada...ni yg nak try nih hehehe :P

Anonymous said...

er..mau tanye sikit yer..
halal ke?sebab saya own teringin gak nk rase makanan orang korea..especially yang pat bing so0*yg mcm ABC tu en?

Alida Ali said...

Bestnya byk pilihan makanan...saya pegi sekat IOI tak byk pilihan dah la tmp kecik...

Liza said...

i love this place, mesti pegi masa ramadhan....

Fid said...

tak reti nak mkn la kahkahkah

CikLilyPutih said...

@K Fid
ala celup2 bakar2 then trus makan, senang je

@Liza
betul, klu pg time bulan pose mesti best, terbaiklah!

@Amy
nak aku teman ke? boleh aje tapi ko belanje tau!

@ Tasha
bile b'day E-1? ikut?

@Aus
ko kumpul duit dulu, nanti belanje k lily makan ek?

@ IdaChubby
berkhasiat makanannye, don't worry x leh gemuk lah

@ Alida
cuber yg kat sini punye, sedap oo

@Anony
it's halal, sedap

Matjoe said...

wowow, ni mcm best. must try it someday.

bukak tengahari start kul braper?

CikLilyPutih said...

@MatJoe
tghari kul 12-kul 3. best beb! tak ramai org time keje. weekend je mesti penuh tpt nie

atreyu strange said...

Haha. Tempat ni bawah ofiz aku jek. Tapi tak penah merasa lagi! Ape daa..

CikLilyPutih said...

@atreyu
bawah opis. bestnya. lagi senang nak pegi kan

dieya zainal said...

kak lily...
actually harga die bpe ek?sbb sy survey tmpt len harga die len..cnth cam kat gurney plaza penang harga for student rm19.99++..tp kat 1utama harga dia rm22.88 and kat plaza pantai ni plak rm21.88..lg 1 sy ni student UM so dkt tak?opening hours die smpi kul 2.30 jek ke?pastu da tak buka?kne tgu smpi 6.30?cmtu?soe byk tnye.. ^^

Papa-NtiQ said...

kat jb pun ada Cik Lily. hmmm..TQ yer ari tu datang jengok blog saya dan jadik follower www.blogmakanbest.blogspot.com ...bye nnt kite dtg lagi

Anonymous said...

memang bestt.. time pegi tu 3thn lps.. sekarang ada lg ke kedai tu @ company lain amik alih.. sb kalu lalu tepi jln tu mcm dah xde, betul ke? teringin nak mkn lg..