Thursday, December 20, 2012

Makanan Nyonya Di Restoran Peranakan, Melaka


Hi Korang,

Terlupa lagi nak publish entry ni, alah korang layan je ek


Masa aku ikut trip ALMERA ke Melaka bulan lepas, pada sebelah malamnya ktrog di bawa makan ke satu restoran masakan nyonya somewhere area Jonker Street sane.







Kedainya betul-betul kedai baba nyonya gituh. Dari depan pintu sambil la ke hiasan dinding termasuk gak kerusi mejanya kan. Sangat antik.


Memang tak tau pun ada yang tuan rumah NISSAN order, so sambil tunggu tu sambil bercamwhore dan beborak dengan bebudak media lain ni. Seronok dengar citer diorg ni, yelah bidang kerja tak sama sekali sekala dengar citer orang best jugak ek.

Ok makanan pun sampai, tengok ni

Ayam kari

otak-otak

popiah roll

sambal sotong

sayur campur

Siakap masam manis

Udang lemak nenas

bendi bercili

cendol nyonya

Terbaik kan, tapi tak dapat nak snap betul-betul dengan angle yang cantik coz diorg ni dah lapo mana boleh tunggu bila makanan dah depan mata kan. So dapat 1-2 keping jadilah kan.

meriah kan

Pinggan aku bukan main penuh lagi

Bagi aku memang sedap lah kalau tak, for sure aku tak akan tulis entry ni kan. Totally typical nyonya food. Nak kata melayu pun tak, nak kata cina pun tak gak.

Ni alamatnya kalau korang nak terjah kan



Restoran Peranakan
107, Jalan Tun Tan Cheng Lock,
75200 Melaka
Tel : 06 – 2845 001

Mr Big tengok gambar pun dia kata nampak menarik especially otak-otak dan udang lemak nenas tuh. Mesti sedap agaknya dia cakap.


Nampaknya memang kena terjah gak restoran ni bila balik kampung nanti ek, tapi ntah ingat jalan ke tak bila nak ke sini.

Selamat Makan Korang!


Note : pics guna Samsung NX1000. Cantikkan gambo




12 comments :

intanfirdaus247 said...

unik dan menarik!

isabelle frankly said...

slrppp..slrppp...
menjejeh ayaq lioq aku wehhh

Akmar AT said...

Menarik..!

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak gambar samsung nii.. IHIiks

Ma'am IEDA said...

kita dah penah gi makan kat situ. yesss memang sedap! and kita slalu bring guests to lunch/dinner there. price pun reasonable.

Afasz said...

otak otak dia nampak sedap la :D

suhaina laui. said...

mabless!..salam kenal :)

hazman aka species1980 said...

perghh.... kalau ratah otak-otak tu mesti layan tue....

Anonymous said...

as-salam boleh saya mintak email cik lily putih tak?sbb kami berminat nak tahu mengenai restoran peranakan.

Suhaily ahmad juffri said...

menarik :)
visit back plz www.elnaomie.blogspot.com

macikz konah said...

kak lily lucky after google I found the only page about melaka food...and is you...thank you.... tapi sayang kedai tu tutup. Tapi base on your page Saya dapat panduan sikit.

Zukifli Joe said...

Nak tanya halal tak