Saturday, December 22, 2012

Aktiviti Sukarelawan di Malaysia


Hi Korang,

Ok nak citer sket pasal ni. So most probaly banyak fakta ye. Jangan plak korang bosan baca citer ni

Lately ni aktiviti sukarela ni memang jadi perhatian bagi rakyat Malaysia. Kita sekarang mudah prihatin dan ambil tahu dengan apa yang berlaku di sekeliling kita kan.


So sempena dengan Hari Volunteer Antarabangsa pada 5th Disember lepas, satu laporan kajian mengenai Volunteering In Malaysia : The Big Picture telah pun di keluarkan oleh Do Something Good.


Pihak Do Something Good (DSG) mendapati bahawa setiap 1,000 rakyat Malaysia, hanya 7 orang sahaja yang berdaftar dan jumlah pendaftaran sukarelawan di Malaysia ini lebih kurang 135,000 orang iaitu kurang 1% daripada 20.5 juta rakyat Malaysia yang berumur 15 tahun. Kaji selidik itu tertumpu pada sukarelawan yang tidak dibayar yang bekerja dengan pertubuhan-pertubuhan bukan keagamaan dan bukan politik berdaftar.

"Kami melihat peningkatan kepentingan dalam sukarela tetapi masih banyak lagi yang perlu dilakukan untuk membuat arus perdana sukarela dalam budaya kita," kata Zahirah Md Yusoff, Project Lead for Do Something Good.Satu lagi kebimbangan utama yang muncul dalam kajian ini adalah tahap penglibatan sukarelawan. Walaupun kaji selidik itu termasuk 30.215 sukarelawan berdaftar, ia mendapati bahawa kurang sedikit daripada 30% (8,856) sukarelawan telah terlibat secara aktif dalam sukarela dengan organisasi mereka.


Walaupun banyak disokong sukarela - sama ada melalui likes Facebook atau didaftarkan sebagai sukarelawan - hanya sebahagian kecil mengambil masa untuk menjadi sukarelawan.

“Some might say this is a reflection of a culture of armchair activism, but I am more optimistic. I think the key point is creating volunteering opportunities that cater to people’s different levels of engagement,” kata En Kal Joffres, the technology developer di sebalik Do Something Good. “Some might spend their Saturday feeding the needy at a soup kitchen. Others might volunteer their time building awareness using social media.”Walau bagaimanapun, keupayaan untuk menguruskan sukarelawan pada tahap yang berbeza-beza telah dilaporkan sebagai cabaran utama untuk NGO. Banyak NGO didapati ia sukar untuk melibatkan rakyat dalam aliran kerja mereka tanpa melatih mereka terlebih dahulu dan tanpa orang dalam organisasi mereka khusus dalam pengurusan sukarelawan. Hasilnya, beberapa organisasi memilih untuk bergantung kepada kumpulan kecil sukarelawan yang berdedikasi bukannya besar, tinggi-perolehan kumpulan sukarelawan.Do Something Good merupakan satu platform dalam talian sukarela yang menghubungkan NGO kepada sukarelawan. Satu inisiatif yang didorong oleh masyarakat, ia juga platform rasmi sukarela untuk Urbanscapes 2012, dan digunakan oleh beberapa organisasi terkemuka di Malaysia sukarela, seperti Teach for Malaysia, Dignity For Children, and SPCA.Ok ok

Kalau korang di minta jadi sukarelawan, sanggup tak?

If Ok, Suka dan ada masa nak buat aktiviti ni boleh klik ke Do Something Good then register guna Facebook je. Senang dan mudah.

So far kalau aku lah time tengah berdua ni rasanya boleh kot sebab ada masa kan tapi bila dah beranak pinak nanti agak susah sket lah gamaknya.

Insyallah kalau ada kelapangan masa, aku pergi buat kerja-kerja amal ni.1 comment :

Ma'am IEDA said...

Bila dah berfamili, 1st priority goes to family. Other things will come no.2 and above. But once a while it is good to be out there to help others in need. In syaa Allah...