Wednesday, October 19, 2011

Yang menarik mengenai Sony NEX-5N

Hi Korang,


Meh nie aku nak citer tentang sambungan aku ke Sony Alpha NEX Blogging Challenge hari tu kan.


Since ktorg yang diberi peluang untuk guna Sony NEX-5N ni kan, aku pun tak lepas kan peluang yang diberikan. Boleh di katakan segala function aku cuba, cuma yang tak sempat function video je lah.

Some of the features yang aku rasa kan sangat menarik mengenai Sony NEX-5N ni dan di antaranya ialah :

Retro picture effect

Black and white photo effect

Sweep panaroma

Posterization Picture Effect


Macro Shoot


Skin Soft Tone

Ermm cantik kan gambar2nya. Aku memang kagum dengan keistimewaan Sony NEX-EN ni. Lagi plak functionnya yang agak friendly user.




Cuma aku ada few opinion mengenai Sony NEX-5N.

  1. Rekabentuk camera ini memang sesuai bagi mereka yang tidak suka camera yang bersaiz besar seperti DSLR. Senang di pegang dan senang dibawa kemana saja terutamanya bagi perempuan yang malas nak pikul bag DSLR macam aku kan.
  2. Function yang menarik. Dengan menggunakan Sony NEX-5N ni, rasanya dah tak payah nak buat editing dalam computer lagi coz dia ada function untuk photo effect. That mean, kita boleh terus buat setting untuk editing sebelum kita amik gambar lagi.
  3. Saiz lens cameranya boleh ditukar2 mengikut kesesuaian gambar yang akan di ambil. Belum penah aku jumpa lagi camera compact yang boleh tukar2 lens kan.


Aku rasa itu je kot yang mampu aku kongsi dengan korang coz aku dapat guna pun sekejap je, jadi aku komen pun sket jelah.

Aku rasa harganya sekarang kat pasaran lebih kurang RM2,199.00. Rasanya sangat bepatutan dengan kredibiliti yang di tawarkan.


Hopefully review aku ni akan korang jadikan panduan dalam membeli Sony NEX-5N ni. 


So selamat bershopping yeah...











3 comments :

Mr Lonely said...

walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =D

Regards,
http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

hazman aka species1980 said...

Yeah.... mari kita sama2x promote " SONY NEX -5N nie...yosh !!!

JAI said...

Menarik juga gambo yang diambik. Aku suka gambo yang micro tuhh. Natural jerr