Saturday, October 15, 2011

Seronoknya Di Sony Alpha NEX Blogging Challenge

Hi Korang,

Mesti korang tertanya2 apa menda yang aku tengah seronok sangat dengan benda comel dari Sony ni kan. Ermm itulah, now aku dalam Sony Alpha NEX Blogging Challenge kat Federal Hotel ni. 


Sony NEX - Small But Sweet

Ermm is actually a camera workshop dari Sony. Yelah aku kan Sony user yang tegar so mestilah join event2 sebegini. 

Deretan Sony NEX 3N dan 5N

Contest tau kat Federal Hotel

Mr Donovan Chan 

Lepas registration ktorg di introduce dengan Mr Jon dari Sony dan Mr Donovan Chan iaitu salah sorang yang expert pasal blog ni. Of courselah ada talk sket mengenai ' What Makes a Good Blog and How Important Photos in Blog'. Ermm memacam info lah yang aku baru tau mengenai dunia blog dan photo ni.Sangat best. 

Mr Jon

After light lunch, masa yang di nantikan jeng jeng jeng ktorg di introduce kan dengan Sony NEX-5N Camera. Bila start pegang je, aku dah boleh feel the auranya. Memang syiok arh. Itu belum on button lagi kan. So Mr  Jon cerita serba sket pasal Sony NEX-5N ni. Pelbagai features menarik dan awesome lah kan. 

Outdoor photoshoot

Remarks : Gambar-gambar di atas di ambil dengan gunakan camera cap 'X' lapuk aku tau.

Apalagi its time to reveal the excitement, ktorg di bawa ke pool area untuk photo shoot yang landspacenya sangat menarik. Nasib baik diorg ni sediakan model, kalau tak aku yang jadi model kot, hehehehhe. Gurau je lah.  

So inilah some gambar yang sempat aku capture guna Sony NEX-5N ni. 

'Soft Skin Effect'
Tengok model ni, licin betul kulit muka dia. Tak yah nak touch up apa-apa pun bila guna feature nie

'Macro Shoot'
Dengan guna function macro nie, tengok gambar air menitis cantik je kan.

'Hand Held Twillight'
Cantik untuk amik gambar tempat gelap / malam dengan tak payah guna flash


'Sweep Panorama' -
gambar ni di ambil non stop, dengan sekali click je tau. Cuma kena move sket badan. Ke atas boleh kebawah pun boleh.

'Sport Action' 
boleh ambik gambar bergerak dengan shutter speed yang tinggi. Cantik kan. Tak gegar langsung.


Remarks : Gambar2 features ini di ambil menggunakan SONY NEX-5N

Overall majoriti features dalam Sony NEX-5N ni sangat2 menarik. Totally sesuai bagi aku yang tak berapa pandai nak amik gambar macam photographer professional kan. Aku tak payah nak buat editing pun semua gamabr ni. Ternyata memang sangat cantik, tertarik Sony NEX ni memang deboom lah!


So korang, rasanya korang nak angkat satu tak? Kalau tanya aku, jawabnya HARUSLAH kan.

So terima kasih to Mr Jon dan Mr Donovan for this great experience. Segala ilmu yang di ajari confirm aku akan gunakan untuk kerja2 blogging masa akan datang.


Nota : Sekali lagi aku nak bagitau gambar2 features tu di ambil menggunakan SONY NEX-5N dan gambar2 sebelumnya menggunakan camera cap 'X' lapuk aku tau. Sila perhatian kan betul2 ketara perbezaannya kan.


Harap maklum.







10 comments :

Myvitrd said...

serius gambar cantik2 tengok dekat blog Hazman pon tadi cantik2.. Harga macam mana cik lily?

Diary oF Mine said...

wah.. how i wish i hve one... T___T

lAl said...

kelass!!! i loike!

KiD said...

waaaahhh... besor nyer lens tu!

hazman aka species1980 said...

Serius beb... aku memang teruja giler dengan ciri SWEEP PANORAMA....

madammondoq said...

oo.. attend event ni.. patutlah tak nak conteng-conteng muka.. hehe...

BeaN MorENo said...

mahal tak rege dia?

hen party said...

Well, I'm starting a challenge: My Resolution Challenge.I wanted to keep track of it on a blog website, but I don't know which one to use.Which blogging website is the best for my plans of use?

akuzle said...

oho... neh dh mmg kualiti DSLR laaa neh...

puanbee said...

seronoknya kebetulan kite ngah cari2 camera masih tengah survey