Monday, October 10, 2011

Cabaran Pertama Dalam Astro Blogger MasterChef

Hi Korang,

Lupa nak bagitau korang yang aku terpilih untuk join Astro Blogger MasterChef. Hah kelasss ko jah! Dalam x reti masak tu, boleh jugak terpilih untuk join contest masak2 nie kan. Kagum gak lah aku rasa, sampai Mr Big pun cam x caya pada mulanya. 

Disebabkan self confidence hancus dan dek kena gelak dengan Mr Big, aku langsung tak kecoh2 pun bagitau sesapa, coz malulah. Nanti orang cakap masak x pandai but ada hati nak masuk contest. So aku diam je bila #GTBMY kecoh2 pasal contest ni, segan lah oit. Terasa kerdil sangat time diorg citer2 hal ni.

Geng Tali Barut, mana da event, situ ada ktorg

Hari tuh aku dah citer pasal debaran dalam jantung aku ni bila kena masak dan judge depan public kan. So now meh ikuti aku untuk first challenge iaitu Invention Test. Lepas je register dan briefing , ktorg di suruh pilih no dapur and guess what aku dapat dapur paling last sekali no 20 but aku ok je. No problem lah memana pun boleh. Janji masak kan. 

Udang tuh, masak black pepper jelah

Teman sedapur aku, comey kan. Kecoh je time masak

Masa ni tengah tumis vege salad

Sampai je kat meja dah nampak main dish which is udang. Alamak terus je otak ligat berfikir. Ermm masak ala western lah coz aku mane pandai masak local food ni coz aku takut salah pilih rempah kan. So sambil masak sambil borak2 dengan teman sedapur aku. Budak ni pun lawak jugak, masak ikut sedap dia je. Tergelak-gelak di buatnya. 

Black Pepper Shrimp Grill with Vege Salad

So dalam masa 45 minit tu sempatlah aku siap semuanya. Tak sempat nak jenguk2 dapur Kak Ina dan Jejai kan coz dek leka masak. Inilah hasilnya macam gambo kat atas tuh. 


Bila dan susun 20 dish kat meja tuh, nampak cantik plak kan. Pelbagai rupa, warna dan bentuk udang ni di masak. Suka plak aku tengoklah. 


Masa time judge panggil sengsorang, lagi berdebar rasanya. Yelah nak berdepan dengan judge yang hebat2 kan. 

Berdebar-debar rasa hati time nie

Memula judge tanya apa nama masakan. So aku jawabnya sepatutnya je. Diorg ni cuma rasa udang je gravy pun diorg tak sentuh pun. Tup tup one of the judge tu cakap, udang aku ni masin sket. aduh yai, terperanjat rasanya, sebab masa aku marinate tadi sket je aku guna garam. Maybe ni garam yang cepat masin kot. Ishkk.  Potong betullah, nasib baik the rest tu ok. Presentation pun nampak menarik. Uishk lega sket rasa dalam hati.

Sempat bercamwhore jap dengan dish

Sementara tunggu peserta lain kena judge gak, sempat jugak lah bercamwhore dengan bloggers yang lain. So sambil borak2 sambil cekup udang yang kat atas meja tuh lah kan.

Ok la sampai sini dulu, nanti aku citer lagi pasal Skill Test plak. Lagi mencabar okeh.Langsung terkujat lah.

Ok sedikit info pasal #MasterChef Malaysia. Baca tau..
Rancangan MasterChef Malaysia bakal mengegar dan akan mencipta fenomena. Jangan tak tengok dan follow maklumat dibawah nie..


Program title – MasterChef Malaysia

  • MasterChef Program Information - MasterChef TX will be starting from 22nd October 2011, every Saturday – Wednesday, 9.00pm. Master Class will be on every Friday, 9.00pm.
  • Program Channel – Astro Ria (Channel 104)

    ** Sila heboh-hebohkan ek..


    7 comments :

    Shahrul Hairy Shaharuddin said...

    Masin sikit? ke sebab judge tu dah makan byk masakan lain kot? heeee~

    akuzle said...

    mengagumkanlah! mcm pro2 ajer tgk gaya garnishing tuh.. tp, yg blogger neh depa x tunjuk kt tv kan? kalo tunjuk kan ker besh. tgk kwn2 msk tb...ehehhe

    !! YaNa YassiN !! said...

    wah,.. pengalaman menarik kan,... terujaaa plak tgk.

    Fara said...

    kelasssss cik lily kite! hiks.. kalau sy lah, mmg tak cukup 45 minit tu, tah ape jadi kat udang tu pun tatau.. agaknye masak sambal udang je la kot (ngaku mmg tak reti masak)

    KiD said...

    alaaa cik lily.. dah dapat masak tu pun jadi laaaa.. udang tu!! nyum nyumm....

    BISKUTMARIE(",) said...

    saje kasi riuh suasana, nnt kalu senyap lagi mengigil badan mase masak... hahaha...

    lina said...

    salam lily nampak menarik la udang tu..Good luck lily!