Wednesday, May 12, 2010

Why Smartphones can be Dumbphones


Salam Korang,

Tajuk entry saja sudah gak kan! 'Why Smartphones can be Dumbphones' iaitu Kenapa telefon pintar boleh jadi tak berapa pintar atau erti kata lain telefon bangang.

Kenapa saya cakap cam tu? Sebenarnya bukan telefon yang tak berapa pintar tapi tuan punya telefon itu sendiri. Sekarang nie dah jadi trend penggunaan Smartphone nie, dari yang berkerjaya sampai bebudak sekolah semuanya tahu akan kewujudan telefon pintar nie. Bagi yang berkerjaya penggunaan Smartphones nie amat penting di dalam segala urusan yang dilakukan. Ianya menjadi alat perhubungan yang berteknologi tinggi yang dapat membantu segala jenis perkerjaan yang hendak di lakukkan.

So kenapa saya katakan tuan punya telefon yang tidak berapa pintar? Di sebabkan mereka2 nie hanya pandai membuat / menjawab panggilan, menggunakan kamera, mendengar mp3 dan berSMS sahaja. Bila di tanya kenapa membeli Smartphone nie? Jawapan mereka ialah mereka hendak mengikut trend terkini dan takut di gelar buta IT. Itulah yang menyebabkan Why Smartphones can be Dumbphones.

Kita boleh buat kaji selidik mengenai isu nie dan saya rasa rata-rata pemilik smartphones akan mengaku bahawa mereka tidak pandai menggunakan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalam Smartphone ini. 

Majoriti pemilik smartphones hanya menggunakan 20% aplikasi di handphone mereka. Ini adalah kerana kos untuk untuk melayari internet daripada smartphones mereka agak mahal. Dengan alasan baik surfing kat opis x payah bayar. Janganlah begitu, sekarang nie Digi telah menlancarkan plan mereka yang terbaru iaitu DG Smart Plan. Dengan bayaran serendah RM68 sebulan, saya rasa mungkin tidak menjadi masalah untuk kita semua bertukar ke Digi Line. Betul tak?
Tapi kenapa saya menulis mengenai tajuk nie ye. Ermm kerana, saya ingin ke :-

The DiGi Break Free Party

Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya

Yang best tuh, party ini bertemakan costume party iaitu Prisoners and Villains. Wah! Haruslah saya ingin menjadi CATWOMEN yang sangat evil tuh, walaupun saya gemuk tau! Dan yang penting iaitu hadiah-hadiahnya yang sangat-sangat menarik seperti dibawah nie

Best pre-event blog post – Blackberry Bold 9700

Best-dressed blogger at the party – HTC Legend
Best post-event blog post – Blackberry Bold 9700
Runner-up for post-event blog post – Blackberry Curve 8250

So mintak2 lah dapat invitation nie, dapat gak lah aku nak jadi CATWOMEN gemuk yang ganas tapi comel! miauuuuwwww...

6 comments :

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.gudlak kak!
.rse mcm nk buat entry neh
.tp klu dpt, tatau bole pegi ke x
T______________T

CikLilyPutih said...

@Fat
TQ, weekend kan event nie? (kalau dapatlah kan)

BeaN MorENo said...

Tak ajak akupun.sob3

AA said...

rasa macam nak buat entry jugak!

ciklily, award untuk kamu yg sempoi. sudilah adanya terima ye.
http://hanifadil.blogspot.com/2010/05/sunshine-award.html

tima kasih.

CikLilyPutih said...

@Bean
aku pun orang x ajak gak, tapi pepandai cari sendiri. jgnlah marah. hah pi cepat buat entry nie

CikLilyPutih said...

@AA
cepatlah buat, simple je entry.
wah kite dapat award.. ermm TQ TQ