Tuesday, May 18, 2010

Bila Seluar Dah Meletup

Salam Korang,

Saje nak citer nie. Aku nie memang tak pernah hantar baju ke seluar ke baju kurung ke baju keje ke langsir ke tailor. Seumur hidup belum penah lagi. Maklumlah aku kan anak tukang jahit so haruslah mak aku yang buat semuakan.

So disebabkan mak aku tak berapa nak pakai buat seluar lelaki, so mr Big dengan tak berapa relanya mengajak aku pergi tailor untuk buat seluar keje. Maklumlah perut makin besar kedepan so haruslah tempah seluar yang baru supaya tak de nanti kejadian zip meletups terjadi kan.

Ktorg pergilah tempah kat one of the kedai kat area Bangi nie.

Memula tuh kenalah pilih kain dulu. Boleh tahan murah gaklah buat kat sini. Selalunya dia tempah kat Pertama Complex kat sebelah Sogo tuh.

Ukur pinggang. Tengok betapa besar pinggang sampai pakai seluar bawah perut.

Pas tu ukur panjang kaki plak, tengoklah betapa sukanya model seluar nie

Ukur tempat lain plak, lebar seluar kot.

Ayoi, U ukur kasi betul aa. Tengok saya punya perut banyak besat oo

Aku cuma tau yang atas sekali tu je, pinggang 45". Yang lain hancur siot! Tak leh aku jadi tailor nie kan.

Hah, apa lagi, siapkan duit. Bayar je terus. Senang. Takde hutang.

Ooo cam tu rupanya, baru aku tau. Mak aku selalu buat ikut ukuran baju lama so senanglah tak yah nak ukur orang kan.

Pakai baju kancing la suasa
Pakai mari baba la melaka
Biar saya rosak la binasa
Kerana dia tidak mengapa

Aku jadi tukang jahit? Hoi, tangan dah lah keras nak menjahit plak, jahit butang bolehlah.

22 comments :

isabelle said...

bagus la tu reti gak jahit butang.
laki i aritu kelepet kat kaki suar dia terbuka, ada ka dia stapler je? ish ish ish

BeaN MorENo said...

bawak2 lah belajar menjahit...hak3

Alynn Notnot said...

woah! rm300 tuuu!

CikLilyPutih said...

@Belle
stapler? lagi hebat huahuahuahua

CikLilyPutih said...

@Bean
akan ku pelajari satu hari nanti okeh!

CikLilyPutih said...

@Alynn
ala 3 seluar, kira murahlah tu kan

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku jahit butang pun failed.macam mana? hehehe

abang aku selalu gak tempah seluar kat pertama tu, tp hari tu tailor tu meninggal dan dia sempat siapkan baju melayu abang aku.sadis tol!

my.mastura said...

pertama complex? yg namanyer 'Romeo Tailor' tu ker? bapak sy kalau tepah seluar, mmg kt situ..

Lady of Leisure said...

hehe i ni sangat tak minat n tak reti menjahit, jahit butang ngan jelujur je yang lepas...

makdara terdiva said...

jahit butang pon i x suka..haha!

eh..nak tempah baju kat mak ciklily la...bole x??? bole la boleh...

Natasha said...

3 seluar rm 100??????? murah beb kat mana tuh?? aaku nak tempah suar wan arr

lina said...

membesar bagai JOHAN! :) sama ngan my hubby...cute jer

Aus MeLankoLik said...

ok la tu cutting die kak lily , hehehe .

CikLilyPutih said...

@elismie
la ye ke! cian ye kene cari tailor baru

CikLilyPutih said...

@my.mastura
tak surelah yg mane satu,byk sgt tailor kat situ

CikLilyPutih said...

@LoL
same lah kite, keras tangan kan

CikLilyPutih said...

@makdara
nak tempah baju dgn mak kite? wah kene tanyelah dia dulu la ek

CikLilyPutih said...

@Tash
kat bangi, bolehlah kan. buat pakai gi keje je

CikLilyPutih said...

@Lina
memang pun cute, perut kedepan hehehehe

CikLilyPutih said...

@Aus
ok awak kata, jgn sampai baju pun meletup dahlah kan

Matjoe said...

rm300 selai seluar??

CikLilyPutih said...

@Matjoe
sehelai RM100 lah, bukan sehelai RM300. itu yg murah tu tau