Tuesday, May 4, 2010

Aku Host untuk America Next Top Model!

Salam Korang,

Aku nak tanya nie, boleh tak korang2 yang terrer pasal public speaking nie tolong aku. Aku ada masalah gugup la plak bila berdepan dengan orang ramai.

Bukan apa, aku diminta tolong untuk jadi host dalam America Next Top Model. Boleh gitu? Hahahhahaha ishk korang boleh percaya  plak apa aku tulis tadi. Bukan rancangan tulah, tapi adalah satu event nie. Semalam tuan punya event, hantar sms untuk mintak tolong. So aku terus je okeh. Padahal aku gabra sebenarnya nie.

Eventho aku pernah terjadi MC dalam satu event anjuran MBP, but still takut gak nie.

Penat dah google dalam blog Nia untuk cari tips pasal public speaking nie tapi tak jumpa plak.

So kengkawan, mintak tolonglah sesangat ye. Event nie plak end of this week je. Dah dekat dah nie.Walaupun part aku kecik je, tapi aku kene bersedia gak kan. Takut dah nie. Tapi korang rasa, boleh ke aku nie bercakap depan orang ramai ek?

Btw, yang jadi musykil sekarang nie cam ne tuan punye leh tau aku penah jadi top host nie ek?

Korang tolong tau!

10 comments :

Eyriqazz said...

hik3..saya nak kasitau pun dah lama tak buat public speaking..last masa skolah dulu jadi debater..skang...hanyutt...hik3..

toughcookie said...

hehe i know you'll do great. you surprised me with such fluency masa event MBP dulu tu.

first of all, i guess kalau you takut, you kena sediakan skrip. Skrip ni penting in situations where you gugup, tak tau apa nak cakap... hah, skrip ada.

secondly, baca bismillah doa penerang hati semua sebelum start :)

lepas tu, like i told nia, you must know whom you're talking to... sapa audience nya... orang tua? orang muda? event tu serious ke atau boleh buat lawak bodoh?

i think ada sorang yang tulis panjang lebar kat blog nia (she won the 1st prize on nia's blog kan?). i rasa tips dia memang sangat berguna.

good luck. gementar tu bagus sebab you tak akan over confident. i find that a very good characteristics as you would do the necessary preparations beforehand. oh, but i believe you'd do fine lah... :)

Pakcu said...

cayalah~!! boleh buat pnya neh..kalau tidak orang tak bagi la kepercayaan tu kan..amek la gambar, post kat blog nanti =D

CikLilyPutih said...

@Eyriqazz
hah itulah, kene belajar balik la nie. penat ooo

CikLilyPutih said...

@Pakcu
ok ok.. tengah berusaha nie. takut tersilap je nanti. nanti kite amik gambo tau!

CikLilyPutih said...

@Juan
rasa boleh buat tapi gementar tu still ade lagi nie. even ade info takut tak tercakap je. anyway thks tau!nasib baik u ade.

mrs adam said...

owh top host family day ahad ni!tak sabar nak tgk!hehe

toughcookie said...

takde hal la beb. kalau want to borak, can always call me okeh.... gud luck.

CikLilyPutih said...

@Juan
ok ok TQ TQ, segan nak call sebenarnya hehehehhe

CikLilyPutih said...

@mrs adam,
bukanlah nie event lain. btw pegi ye ahad nie ek