Friday, May 28, 2010

Cekodok Udang Geragau

Morning korang,

Korang mesti kenal cekodok kan? Sedap apa makan time sarapan pagi. Cekodok nie memang jadi makanan sarapan ktorg bila time cuti nie. Maklumlah senang, pas tu kenyang sampai ke tengahari.

So ari nie cam biasa, walaupun aku baru balik dari opis tadi coz ade urgent case kat site yang bos aku suruh datang gak, aku tetap akan masak cekodok nie. Tapi ari nie letak udang geragau sket. La korang tak kenal udang geragau ke? Meh aku tunjuk kan.

Bukan udang baso lah, udang geragau nie kira cam anak2/cucu2 udang lah.

So sekarang dah start masak la ek:-


So tak sempat nak ambil gambo time bancuh tadi. Tengok licin semangkuk beso aku buat kan! NIe salah satu favourite mrBig nie.

Dah dalam kuali . Cantik kan?  Bukan kuali aku lah, tapi cekodok tu lah. Ishk korang nie lah

Tapis dulu minyak kang kolesterol aku naik nanti, sapa nak jawab? Aku gak yang susah kan.

Kene buat kopi dulu, yang beso untuk mrBig. Yang kecik tu akulah yang punye okeh!

Itu dia sarapan bagi orang2 yang malas cam ktorg pagi nie. Apa macam? Lazat tak?

So hopefully dapatlah bagi inspirasi kat korang yang tak tau nak buat sarapan apa kan. Simple je nie.

Alamak tak letak lagu lah, sebab asyik terlupa nie. Lain kali la ek!


21 comments :

hazeleyed lady said...

Ass-salam CikLilyPutih

Kak Hazel tahu juga udang ni...banyak kat melaka...geragau basah buat cekodok memang sedap...jangan yang kering ek.
Have a nice weekend.

sarah shafie said...

sgt suka mkn cekodok tk kira ltak ape pun dlm tu..hehe

Hidayah Ismawi said...

LOVE cekodok..semua.. pisang ke.. ikan bilis ke.. gula jer ker..

tak pernah rasa udang geragau nyer.. LAPAR!

Eyriqazz said...

nyam2..sedapnya...dahla blom bfast lagi ni....dushh

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.lapor T_________!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.lapor T_________!

isabelle said...

udang geragau tu yg fresh ekkk?mak aii..musti sedap kan?
makan pulak berdua jer...perghhh....
wei, xde maknanya ko tapis minyak setitik tu, lily...yg ko guna deep fry tu lagi banyak menyerap. hahaha
btw, i am gonna change my blog address to very soon. will let u know the new one.
xnak announce kat blog sebab nak elak certain silent readers tau.hehe

MAMASYAZA said...

wahhh memang nampak sedappp.

Liza said...

hi dear, can you drop me your email address, nak extend invite to one event, thanks

Lady of Leisure said...

sedapnya cekodok udang kecik ni... i pernah makan cekodok ni kat melaka memang sedap tapi kat sini mana nak cari udang geragau ni ye

temp. housewife said...

nak sikit cekodok. hehehe

CikLilyPutih said...

@K hazel
kering sedap gak tau!

CikLilyPutih said...

@Sarah
cekodk memang sedap kan

CikLilyPutih said...

@hidayah
sedap ooo

CikLilyPutih said...

@la lom b'fast lagi ke

CikLilyPutih said...

@Fat
lapo ke? suruh hairi butkan utk awak

CikLilyPutih said...

@Belle
ala asal tapi sminyak dah lah,kang tak de minyak langsung kat cekodok tu rasa plak kan.
nak tukar blogg add, nanti bagitau tau! kang susah plak aku nak lepak2 kat blog ko kan

CikLilyPutih said...

@mamasyaza
la cubalah buat, senang je nak dpt udang geragau nie

CikLilyPutih said...

@Liza
email add:jajasayang@gmail.com.
nak ajak kite pi mane ek?

CikLilyPutih said...

@LoL
pi cari kat pasar kajang, sebab kite beli kan situ hehehhe tpt lain tak tau lah. pasar yg besau2 ade kot

CikLilyPutih said...

@K Nur
ala mesti lagi pandai buat cekodok sedap dr kite kan...