Thursday, March 31, 2011

Jom Tengok Orang Buat Candy Kat Sticky, Pavillion

Hi Korang,

Pernah tengok tak cara pembuatan gula-gula or candy? Eleh mesti tak pernah kan. Kalau pernah pun, pernah makan je kan. Nak tipu aku konon. Pi rahh..


So hari tuh, masa pi tengok wayang tiket mahal tuh sempat jugak aku terpacak kat depan kedai ni. Tengok cam ne diorg ni buat gula2 warna-warni ni kan. Ermm nampak cam senang tapi berpeluh ketiak di buatnya lah.




Memula, masukkan benda basic iaitu gula yang dah di cairkan kedalam acuan yang dan di sediakan. Lepas dah ratakan, masukkan pewarna yang nak digunakan lah. Kemudia ratakan lagi. Biarkan sejuk sekejap kemudian asingkan ikut warna.



Gula-gula tu tadi diorg nie buat bentuk apa yang diorang suka. Sekarang ni diorg nak buat gula-gula perisa anggur. So kenalah buat bentuk anggur kan. Macam tak caya bila diorang buat tuh. Uli punya uli terus dan jadi bentuk anggur dalam gula-gula tuh.


Tengoklah peminat setia tuh. Bukan main kan. Mr Big siap nak meleleh air liur dia tengok gula-gula ni. Actually pelbagai rupa dan warna diorang ni boleh buat. Kalau korang pi kedai dia ni ishk boleh jatuh cintalah gamaknya.


So inilah hasilnya. Terus masuk ke mulut aku. Memang sedap rasanya manis sangat. Memang terbaik dari ladang lah. Ni diorg bagi rasa dulu sebelum packaging dibuat.

Kalau korang nak tengok lebih details cam ne diorg buat gula-gula ni, korang boleh pi tengok kat Sticky level bawah sekali yang ada food court tuh. Tak silap aku kedai dia sebaris dengan  J.CO Donut tu tau.

Kalau bawak bebudak mesti diaorg seronok lah.

11 comments :

alinac lover said...

waaaa best nya!!!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

belum pernah tengok..teringin jugak..tiba2 teringat kat willy wonka..hehehehee

hazman aka species1980 said...

pernah gak tengok kat astro saluran TLC ( TRAVEL LIVING CHANNEL ).....

shah said...

20 ringgit kan sebalang tu? kat one utama pun ada,yg ni boleh tempah?

KiD said...

fuiyoooo... leh wat sendiri nih.. hehehehe
Susu Terbaik untuk Anak |

transformed housewife said...

kalau bawak anak2 confirm diaorg tak berkelip2 mata tengok org tu buat candy rasanya.

mrs adam said...

penah tgk diorang buat ni kat rancangan WHI,kedai yang sama..tapi WHI tunjuk separuh jalan je...wah best la boleh tgk real ek..

sW33tdARLiNG said...

hahahaha... lawak ler Mr Big punya muka.. kalau masuk contest sure menang! hahahahaa

Taufan Bin Ribut said...

penah tengok kat tv je..

Bella Enveeus said...

yums. memang adalah hebat! i pernah tengok sekali dorg buat.. macam syok pulak tengok dorg bikin sweets tu.. haha

Fazrol said...

muka mr big xleh tahan.. he he..
nnti kena try terjah gak nie..