Sunday, March 13, 2011

Spagetti Bolognese - Rahsia Ibu MertuaKu

Hi Korang,

Wah citer pasal western food? Biar betul aku ni. Masak sambal pun tak pas lagi ada hati nak masak western food plak kan. Perasan..!


Wei, janganlah pandang aku sebelah mata tau. Ingat aku tak pandai ke? Ermm. Cara masak Spagetti Bolognese ini adalah resipi ibu mertuaku yang tersayang. To be frankly, my MIL ni memang terror masak western food ni. Dulu masa dia muda, my FIL suruh dia pi belajar masak dgn jiran2 antarabangsa diorg ni. My MIL boleh masak russian dish, chinese food, bab pastry2 omputih petik jari je tau. Tapi itu dulu as Mr Big cakap, sekarang ni dia nak masak pun x de masa coz busy keje.

Resipi spagetti bolognese ni aku rasa sama je dengan resipi yang banyak korang boleh cilok dari internet kan. Basic/bahan2 semua seakan sama tapi the way yang korang masak, itu yang membezakan rasa masakan tu kan. Ada few tips yang dia cakaplah, kalau daging tu nak empuk masa dading tu tengah mendidih cuba letak sudu camca kecil dalam kuah tu dengan sekejapan daging tu cepat empuk. Itu jelah yang aku boleh citer yang lelain tu resipi keluarga lah kan.


Hah apa macam? Mesti korang kagum kan. Ingat senang ke aku nak korek rahsia masakan ni. Kenalah slow2 dan sabar okeh.

Dah dah pi cilok resipi spagetti bolognese dan pi buat sendiri. Nanti korang tau lah.

14 comments :

Lieynanilaz said...

alahai nampak sedapp....mmg peberet..hu3...

KiD said...

nampak macam sedap je... kid pun ada buat ari tu..
Resipi Spaghetti Bolognaise Chef Shakiddo, Putraja...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terliurnya..pose pulak tu ..huhuhu
my hubby tak suka spagetti :p jarang masak..huhuhu, kecuali ajak kawan2 makan kat umah..

Siti Harisun Said said...

Wow!!!

Pasni kene tuko titlelah...

Chef CikLilyPutih...
huhu.. jgn marah ye.....

phreak-id said...

Jiran antarabangsa? duduk kt mana?


Terbaru >Lee Chong Wei Pertahankan Gelaran All England 2011 >Tips Mengesan Email Palsu Untuk Pengguna Maybank2u >Gossip Blogger

isabelle said...

psl campak sudu utk empukkan daging tu, i dah tau dah.xde tips baru ke?hehe

darkbatman said...

waaaaaa, mcm best.. aie ske spageti ne.. adoi

CikLilyPutih said...

@lieynanilaz
itulah senang je buatnya

CikLilyPutih said...

@kid,
wah hebat ek.. pandai gak tuh

CikLilyPutih said...

@elismie,
ala ko buatlah sket utk ko, kang kepunan plak kan

CikLilyPutih said...

@Siti harisun
huwah huwah huwah. chef plak.. hehehhe

CikLilyPutih said...

@preak-id,
duk dgn org putih lah

CikLilyPutih said...

@belle,
ada tapi aku x nk cakap coz itu rahsia keluarga.. hhehehehhehehe

CikLilyPutih said...

@darkbatman,
eleh ko suruh je si NK tu masakkan utk ko.. mesti lagi best kan