Thursday, June 18, 2015

Makan VEGETARIAN FOOD Di SIMPLE LIFE Restaurant, Sunway Putra Mall

Hi Korang,

Seriously vegie food? ermm memang tak la kan.

Sayur tuh

Aku taulah sayur tu penting, tapi kalau makan sayur je pun tak syiok jugak kan. Tak de protein at all. 


Bila di pelawa untuk merasai sendiri macam mana rasanya makanan ala-ala kesihatan ni terus aku jadi suka nak cuba plak.



Aku berdua dengan K Ella ke Simple Life Restaurant di Sunway Putra Mall. Mall baru tuh, aku pun kira first time jejak kaki ke sini. 

Ok meh aku ceritakan sket mengenai latar belakang Simple Life Restaurant ni ek

It started with Madam Tracy Ngo. (She is actually the wife of Mr. Lai ) Around 23 years ago in Melaka, Madam Tracy started an organic shop and in 1995 she introduced “Lei Cha” and the rest was history. Their first Simple Life outlet was launched in 2011 and after 4 years down the road they now have 12 outlet. The co-founder, Mr. Lai Keun Ban is a strong believer of incorporating healthy eating into our daily lifestyle. He believes that we can practice a healthy vegetarian diet by consuming more vegetables and fruits and avoid processed vegetarian products, like vegetarian 'goose', 'chicken' and 'fish' which mainly consists of seasoned flour with colouring and additives.

Bukan ktorang berdua je ada, ada lagi blogger Yin Yin bersama kawannya ada sekali, so lagi seronoklah dapat makan beramai-ramai kan.

menu di Simple Life

Meh aku tunjukkan menu makanan yang ktorang dapat rasa pada hari tuh. 

Organic Lei Cha - RM18.90

Tengok pun macam takut nak makan kan? itu aku lah. Inilaha menu best selling wokeh, jangan nak main-main. Antara bahan yang terkandung dalam menu unik ni adalah Multri Grain Rice, Homemade Lei Cha Paste, Japanese Sawi, French Bean + carrot, cabbage + carrot, Sayur kerinting, organic beancurd, dry raddish, peanut, pumpkin seed + sunflower seed. 


Aku dapat tau dari staff yang hidangkan ktorang tuh, yang Lei bermakna “tumbuk” dan cha bermakna “tea”. Untuk menu ni, dauh teh ditumbuk dan di jadikan paste. Cara makan dia, campurkan semua makan-makan tuh dah tuangkan “Lei Cha” dan kacau terusss. Kalau nak sedap tuang “Lei Cha” tu banyak sket biar jadi macam sup gituh kan. Barulah enak dimakan

Energy Booster Juice - RM9.90
&
Body Detox Juice - RM9.90

Jus untuk menambah tenaga dan mencuci perut sekali tau.Sangat awesome sebab di hidangkan tanpa ais.

Fresh Mixed Fruit Tea


Campuran buah-buahan bersama teh yang sedap. Tak manis dan tak masam pun. Rasa sekali pasti nak tambah lagi


Vegetarian Asam Fish Value Set - RM20.90

Nampak macam ikan dalam hidangan tu kan tapi itu bukan ikan wokeh, menggunakan tepung yang seakan-akan rasanya seperti ikan. Sedaplah

Fried Brown Rice Ramen with Bitter Gourd - RM14.90

Mee ramen di hidangkan dalam bentuk sup bersama peria dan sayuran yang lain, elok makan panas-panas

Mix Mushroom Pizza - RM17.90

crunchy, sebab nipis dan bahan-bahan yang enak di gunakan seperti cendawan.

Basil Leaves Pancake - RM16.90

Soy Floss Maki - RM15.90

Crispy Nugget

Green Salad with Coral Seaweed - RM18.90

Aku duk habiskan salad ni sebab seaweed tu crunchy dan bila di gaul sekali bersama sosnya enakkkk!


Lepas je camera dapat makan, yelah kena photoshoot dulu makanan ni semua then barulah ktorang makan. Hah memang kenyang sungguh, nampak macam sket je tapi bila makanan sampai amik ko, makan sampai muntah-muntah kan hehehhehe


Thank you Simple Life for having us, sampai nak jalan pun payah akibat banyak makan kan. Walaubagaimana pun alhamdulillah atas segala makanan yang sedap-sedap belaka ni.

Korang kalau nak tau pasal menu-menu di Simple Life ni, boleh check it out di




Baca kat blog Illy Ariffin pun best jugak sebab menu yang dia makan tak sama dengan ktorang so korang boleh dapat tau lagi kan banyak pasal Simple Life ni

Ni kalau ajak #BloggerKakiMakan ni seronok jugak kan, yelah diorang kan kaki makan yang aawesome

5 comments :

Farah Waheda Wahid said...

ini menarik ni, sesuatu yang lain dari yang lain ni...

Nadia Johari said...

Ingatkan semua sayur..oklatu ade macam shushi semua..

Diana Rashid said...

makanan sihat ni kak kalau ambik selalu..

eyza said...

Wah.. walaupun makanan berasaskan vege.. tetap nampak menarik.. sesekali kita vege ok gak kan..

YiNYin said...

Wah sedap and I miss it~