Thursday, March 22, 2012

Pentingnya Pengetahuan ‘Malaysia Mummies’ Mengenai Keperluan Nutrisi Si Kecil


Hi Korang,

Hari tuh aku dapat join an informative talk from Nutrition Society Of Malaysia (NSM) mengenai pemakanan si kecil ni. 



Eh, eventho aku ni belum lagi mommy to-be but this talk memang best banyak sangat mengajar sesuatu.


Emcee for this programme is Naz which is aku rasa dia memang teruja sekali coz his wife is expecting for 9 month pun ada ikut sekali join talk ni. Kira nak tambah ilmu pengetahuan.


Dr Tee E Siong selaku presenter dalam programme ni dan juga President of Nutrition Society Of Malaysia bercerita mengenai kajiselidik yang telah di jalankan kepada 300 ibu-ibu di Malaysia ni tentang pemilihan makanan yang sesuai untuk anak-anak mereka yang berumur 1 hingga 3 tahun.


Dari survey tu NSM mendapati 74% mummies tak pandai nak baca nutrition information label kat produk makanan kanak2. Majoriti beli disebabkan packaging yang cantik dan juga kalau ada dapat freebies yang menarik.  Then dalam survey lain,ada plak 55% mummies yang baca nutrition information label tu dan percaya lebih bagus jika ada satu kandungan paling tinggi dalam produk tersebut yang sesuai untuk anak2 mereka tanpa mengetahui jenis2 nutrisi yang lain.


Ada plak 68% mummies yang beli susu itu apa yang kengkawan lain cadangkan dan juga iklan di media electronic dan massa tanpa hiraukan faktor2 nutrisi samaada sesuai atau tidak untuk si manja mereka.

Memula tuh aku pun cam pelik gak, percentage yang NSM bagi ni but lepas tengok video yang ditayangkan masa diorg conduct the survey that baru aku percaya apa yang diorg maksudkan tuh. Maybe diorg ni tak de masa nak baca or survey pasal pemakanan anak-anak ni kan. Janji cukup makan, cukup pakai dah lah kan. Zaman sekarang ni segalanya nak mudah dan cepat kan.

Serius memang banyak ilmu dan infomasi yang aku dapat tahu dari programme ni. Nanti aku share dengan korang cam ne nak memilih makanan yang sesuai dengan membaca nutrition information label kat sesuatu produk tu ek.


So thank you Nutrition Society Of Malaysia coz sudi jemput aku dalam majlis ilmu cam ni. Yang pasti aku sekarang dah tahu camne nak pilih growing up milk untuk child bila aku ada anak nanti. Bukan setakat susu malah makanan2 lain jugak lah.

Untuk nak tahu lebih details pasal tips and informasi mengenai pemakanan korang leh check it out kat Nutrition Society Of Malaysia punya website www.nutriweb.org.my. Or korang je je call Abbott Nutrition Careline di 1800-88-6233, Monday – Friday (9am - 6pm).

CLP notes : Ingat senang ke nak jadi mak zaman sekarang ni. Semuanya kene research ye..


5 comments:

KiD said...

bagusnyaa... ada panduan untuk kita refer

Ma'am IEDA said...

saya suka nazruddin habibur rahman! heheee... penah jumpa eye-to-eye kat aquaria. he is soooo friendly. his little girl soooo cute! hehee...

CikLilyPutih said...

@Kid
nanti aku upkan pasal label tu ek

CikLilyPutih said...

@Ma'amIEDA
memang pun. Naz memang friendly sempat borak2 dgn dia dan wifenya

juanita said...

hmmm...mmg penat nak jadi zaman moden nie..kene jadi seorang yg sgt2 tinggi ilmu pengetahuan nyerrrr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails