Tuesday, March 27, 2012

Layan Green Tea Di Pagi Hari


Hi Korang,

Selalunya apa yang korang minum time breakfast? Aku haruslah coffee, black lagi memang kaw-kaw lah. Sebab dah biasa terikut2 style mamat german yang kat opis aku ni. Kopi hitam pekat kaw punya then letak creamer sesudu. Gila tak? Tak dapatlah nak korang bayangkan betapa pahitnya melekat kat tekak kan.


Then bila aku kena consult dengan Auntie Ema masa berspa hari tuh yang katanya dalam badan aku ni banyak asid so aku dah mula risau. Bukan risau sebab gemuk but takut aku akan asyik sakit selalu. Lepas tu langsung aku tak amik black coffee lagi. Aku belasah minum air suam time breakfast even makan roti canai pun dengan air suam. Sadis sungguh.

Bos bald aku pun perasan kenapa aku jadi cam nie kan. So sembang2 walaupun dalam hati segan yang amat kan, dia suggest for time being ni minum green tea dulu. So tak de lah manis or pahit sangat kan. Just nice.

Aku ni plak tak sure apa yang dia cakap then I googled it!. Hah ko memacam yang keistimewaan Green Tea ni. Tak kiraslah apa jenis brand yang korang minum pun functionnya sangat bagus. Salah satunya ialah mempunyai kandungan antioksida yg jauh lebih baik dari vitamin C. Selain itu teh hijau membantu mencegah badan dari sebarang sel kanser disamping menurunkan paras gula dalam darah sesorang. Secara tak langsung, badan akan terasa sihat dan segar selalu. Terdapat juga kajian yang membuktikan green tea dapat merendahkan paras kolesterol.

Bila baca cam best plak kan, terus now aku amalkan cuba minum tiap2 pagi kat opis. Kira ok lah daripada melantak black coffee kan. Yelah mencegah sebelum parah, nanti jadi apa-apa kan susah.

Kita tengok cam ne nanti, turun ke tak asid dalam badan aku ni.

CLP notes : Kalau kolesterol turun, maknanya aku jadi kuruslah ek... Ishkk harapanlah sangat kan.


11 comments:

kak ina kl said...

suka gak minum ahmad tea terutama ada bau strawberry

Eliss Mie said...

kalau eliss mau pening kalu minum kopi pekat tu. tapi syok jugak layan green tea, tanpa gula lagi best !

CIK MAY said...

kalau CM,pagi2 mmg buat susu anlene..nak jaga tulang dan kesihatan..hehe..dulu sll minum teh or nescafe tea lady buat..tapi sekarang tak lg..almost 2 years kot minum susu anlene every morning.. =) tapi time cuti layan tea o suam / air suam shj..

adza irdawati said...

green tea kalau diamalkan selalu mmg bagus untuk kesihatan =)

NUNU EERA said...

mmg dlm process nk amlkn minum green tea ni.. chaiyok.. ;)

CikLilyPutih said...

@kak ina
itulah tgh berjinak2 nie

CikLilyPutih said...

@elismie
memang tak letak gula pun. baru best

CikLilyPutih said...

@cik may
susu anlene pun minum gak buat nowdays ni selalu sangat lupa lah

CikLilyPutih said...

@mak dara
itulah baru je tau kebaikannya

CikLilyPutih said...

@NunuEra
jom kite kurus sesama ek

Teh Hijau said...

Hi CikLilyPutih, saya singgah sini nak promote sikit.

kalau sesiapa nak beli Teh Hijau Ahmad Tea secara online boleh order dekat blog saya..harap tuan blog tak kisah saya datang promote dekat sini,hehe... [Menjual Green Tea Ahmad Tea]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails